Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Badaboom: Ett fullständigt test av Elementals GPU Accelerated H.264 Transcoder

Under de senaste åren har NVIDIA berättat för oss om hur fantastiska dess GPU:er är i icke-spelapplikationer. Vi såg hela tiden bilder som den här som visade exakt hur snabba NVIDIAs GPU:er var jämfört med dubbla och fyrkärniga processorer:

Prestandaframstegen var otroliga, NVIDIA lovade uppåt 100x vinster jämfört med de snabbaste arbetsstationernas CPU:er. Tyvärr kunde vi inte bli särskilt upphetsade eftersom de flesta av dessa applikationer var långt utom räckhåll för den typiska skrivbordsanvändaren. Medicinsk bildbehandling och vetenskaplig analys gynnades enormt av GPU-acceleration, men det är sällsynt att en spelare med en $400 GPU kommer att leta efter oljeavlagringar på sin fritid på samma maskin.

Vad NVIDIA behövde var den där mördande applikationen som faktiskt hade relevans för skrivbordsanvändaren, och det var den typen av applikation som NVIDIA saknade. Tills nyligen.

Gå in i Elemental Technologies, skaparna av en olyckligtvis namngiven applikation som heter Badaboom (cue cheesy gangster promo-videor). Elemental tog en av de mest tidskrävande uppgifterna på skrivbordet och överförde en hel del av det till GPU:n.

Vi har sett fördelarna med GPU-accelererad videoavkodning, särskilt med den senaste övergången till högupplösta videoformat kodade i MPEG-2/VC-1/H.264. Blu-ray-filmer gick från att vara helt ospelbara på många maskiner till ett totalt icke-problem med tillkomsten av HD-videoavkodningsacceleration för hårdvara i GPU:er. Både ATI och NVIDIA tog till specialiserad hårdvara för att ge stöd för den fullständiga avkodningspipelinen av codecs som H.264, men det lilla tillägget av formutrymme var mer än värt det. Det skulle krävas minst 8 av Intels kärnor för att ha samma videoavkodningskraft som en enda GPU utrustad med antingen ATI:s UVD eller NVIDIAs PureVideo HD-avkodningsmotor – GPU-metoden är helt enkelt mer förnuftig.

Så fort vi fick GPU-videoavkodningsacceleration ville vi veta om/när det skulle vara möjligt att accelerera videokodning på GPU:n. I åratal har ATI och NVIDIA berättat för oss att videokodning kunde accelereras på GPU:n, men i åratal fick vi inget mer än det uttalandet. Med den senaste omgången av GPU-släpp verkade saker annorlunda. Vid sidan av sin GT200 GPU skickade NVIDIA ut mycket tidiga kopior av Elementals Badaboom GPU accelererade videotranscoder. Badaboom lovade det ofattbara – GPU accelererade H.264-videoomkodning med många gånger högre prestanda än de snabbaste Intel-processorerna.

Den inledande betan visade lovande: prestandavinsterna var betydande, men vi kunde inte riktigt mäta kvalitet. Idag har vi en nästan sista version av Elementals Badaboom och vi kan se hela bilden. Idag handlar det mer än bara om prestanda, vi tittar på genomförbarheten av den första vanliga GPU-accelererade videoomkodningsapplikationen.