Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Avslöjat: Bilmärkena som samlar in data om ditt sexliv

Kia och Nissan blev båda namngivna och skämda här. Kia säger uttryckligen att den samlar in “information om din ras eller etnicitet, religiösa eller filosofiska övertygelser, sexuell läggning, sexliv och politiska åsikter”, medan Nissans finstilta avslöjar att den håller koll på din “sexuella aktivitet”.

Ännu värre, 84 % av bilmärkena som undersökts av Mozilla delar dessa personuppgifter med tredje part, inklusive datamäklare som riktas mot programvara som Inkogni). Av dessa en jättestor 76% säljer det att göra en snabb buck, medan en ytterligare 56 % kommer att lämna över det till polisen eller andra statliga organ om så uppmanas.

Tesla Tops Car Privacy Wall of Shame

Tesla är rankad som den sämsta bilen för integritet, till stor del på grund av att dess AI-chatbot anses opålitlig. Mozillas underlag, som är baserat på 600 timmars forskning, visar att Tesla-bilar fick alla möjliga “privacy-ding”. Det som skiljer den åt är det faktum att dess AI-drivna autopilot har kopplats till flera krascher, dödsfall och federala utredningar – något som inte ens Peeping Toms på Kia och Nissan kan matcha när det gäller svårighetsgrad.

Mozilla påpekar vidare att där bilägare kan välja bort datainsamling om sitt fordon, är den tydligt uttalade konsekvensen att bilen förmodligen inte kommer att fungera korrekt. Även om Tesla noterar att “om du inte längre vill att vi ska samla in fordonsdata eller annan data från ditt Tesla-fordon, vänligen kontakta oss för att inaktivera anslutningen”, kan resultatet bli “ditt fordon lider av nedsatt funktionalitet, allvarlig skada eller inoperabilitet. .”

Specifikt, funktionalitet som “över-the-air-uppdateringar, fjärrtjänster och interaktivitet med mobilapplikationer och funktioner i bilen som platssökning, internetradio, röstkommandon och webbläsares funktionalitet är beroende av sådan anslutning” och är därför endast garanterat att fungera i utbyte mot dina uppgifter.

Tesla är anmärkningsvärt för att toppa listan, inte minst med tanke på VD Elon Musks allmänna ignorering av allt som rör integritet, där X börjar samla in biometrisk data är det senaste högprofilerade exemplet. Det är dock värt att notera att alla de 25 biltillverkarna som undersöktes som en del av Mozilla PNI-studien fick underkända betyg – en första i seriens sjuåriga historia.