Avslag på investerare kommer att hända. Så här hanterar du det.

Avslag på investerare kommer att hända. Så här hanterar du det.

Du har gjort alla dina läxor, undersökt investeraren du sätter igång, förberett din ekonomi ordentligt och gjort din presentation perfekt. Viktigast av allt, du landade ett eftertraktat möte med din målinvesterare. När mötet är över händer det otänkbara … investeraren förmedlar din idé. Vad gör du?

Jag arbetar regelbundet med grundare och entreprenörer för att förbereda dem för insamling. Det handlar inte bara om att sätta ihop en bra hissplats. När det är dags för ett möte bör grundarna se till att deras tonhöjd är tydligt och kortfattat. De måste ha rätt finansiella rapporter sammanställda. Och slutligen måste de prata kompetent och tryggt om framtiden för sin verksamhet.

Men även med ordentliga förberedelser och en mördarepresentation kanske du inte kan övertyga ditt mål att köpa in.

Det finns naturligtvis flera anledningar till varför en investerare säger nej. Ditt erbjudande kanske inte stämmer överens med deras investeringsavhandling. Det kan vara så att du går in på en mättad marknad. I slutändan kan det bara vara så att de inte tror på din idé. Det händer. Var inte panik. Förbered dig snarare på just detta scenario. Ta hänsyn till dessa tankar innan du går in i varje stort möte.

Ta det inte personligen

Du hällde ditt hjärta och själ (och bankkonto) i denna idé. Det är OK om du upplever chock när någon säger att de inte är intresserade. Kom ihåg att hålla dig sval. Ta en stund, andas in och tacka upp för tiden. Börja inte ifrågasätta investerarens avsikter eller deras kunskap. Visa inte upprördhet. Är det verkligen värt att bränna en bro? Självklart inte. Nästan alla som arbetar i satsningsfinansieringsutrymmet har åtminstone en varningsberättelse om en grundare som låter sina känslor bli bättre över dem i ett pitchmöte.

stress, slagord

Se till att ställa frågor

När du får grepp, ta en stund att ställa några frågor för att få ytterligare insikt om varför de förmedlade din idé. Försök att ha några frågor redan förberedda innan du ens går in i mötet, men var noga med att dyka in i några punkter som investeraren presenterar som fortfarande är oklara för dig. Tyvärr har du inte mycket tid för någon form av riktig Q & A-session med investeraren efter din pitch. Du måste tänka på fötterna och ställa de viktiga frågorna först. Att få tydlighet kan hjälpa framöver.

Begär remisser

Eftersom ditt erbjudande inte var perfekt för en investerare, utesluter det inte nödvändigtvis andra potentiella investerare. Riskkapitalsamhället är nära. Var inte rädd att fråga om investeraren kan göra en varm introduktion till en annan potentiell investerare som kan vara intresserad av din idé. Det här är också en bra påminnelse om att utnyttja dina tjänsteleverantörsnätverk också för investerare.

Håll huvudet högt

Håll dig inte nere länge. Gå tillbaka till ritbordet och gör eventuella justeringar. Sätt dig ner med dina grundare och rådgivare och ta dig tid att granska all feedback du fick från ditt pitchmöte. Vi coachar de företag vi arbetar med för att förvänta oss flera möten innan vi landar en investerare. Som grundare måste du behandla insamlingsprocessen ungefär som en försäljningsprocess. När allt kommer omkring säljer du en del av ditt företag till potentiella investerare. Och alla säljare som är värda sitt salt kommer att säga att du måste höra en hel del “nej” innan du får ett enda “ja”.

Äkta interaktion med en investerare är svårt att få tag på. Med dessa tips har vi sett att många nystartade företag utnyttjar ett suboptimalt resultat för att göra sitt företag redo för nästa tonhöjd.

Läs fler tips om hur du hanterar startstress på TechCo

Relaterade Artiklar

Back to top button