ATX, Mini-ITX, Micro-ATX och E-ATX

ATX, Mini-ITX, Micro-ATX och E-ATX

En av fördelarna som PC:n har är graden av anpassning av dess hårdvara och detta inkluderar inte bara att kunna välja vilken typ av processor, GPU, typ av SSD eller hårddisk , men också typen av moderkort och det är till att börja med. Beroende på vilken typ av PC-fodral vi använder kommer vi att vara begränsade till vissa typer av moderkort eller andra.

Typer av PC-moderkort

Typo de Placa Base

I PC-världen, när vi tittar på specifikationerna för ett moderkort, kan akronymer som t.ex ATX, Micro-ATX-Mini-ITX , etc. visas. Tja, dessa indikerar vilken typ av moderkort det är och därför de gemensamma egenskaperna som de har med sina liknande. Självklart kan vi hitta proprietära format eller att vår dator använder en typ av moderkort som inte respekterar standarden, speciellt om vi har köpt en redan byggd PC.

I händelse av att vi bygger en PC själva, är de typer av moderkort som vi beskriver i den här artikeln de som du hittar oftast, eftersom de flesta torn och olika PC-fodral är designade för dem. Så i händelse av att du vill uppdatera din dator utan att byta hölje måste du se till att det nya moderkortet är kompatibelt och därför kan monteras.

Som sagt, låt oss gå till de olika varianterna en efter en och se hur de skiljer sig åt.

Moderkort av ATX-typ

ASRock Z690 Taichi

Det är den mest klassiska typen av moderkort, dess förkortning kommer från det faktum att datorerna med Intel 286 fick smeknamnet AT, när 1995 kom den verkliga boomen av klonerna eller kompatibla datorer tack vare namnet på Windows 95-moderkorten att kallas ATX, där X är dimensionen Enhanced eller förbättrad på engelska, sedan dess har de blivit standarden par excellence och den mest använda typen av moderkort.

Måtten på detta moderkortsformat är 305 x 244 mm , även om dessa kan variera något. Namnet ATX ges också till de nätaggregat som följer med denna typ av moderkort. Dessutom är alla typer av moderkort som härrör från ATX designade för att fungera med deras typ av PSU, förutom att respektera detaljer med de sju facket för expansion med en differentiering på 20 mm mellan dem.

ATX-standarden, som är den mest använda, är under ständig revidering, men inte när det gäller dess storlekar, utan för att integrera förändringar i form av nya expansions- och strömportar, samt kassering av de som har blivit föråldrade. I slutändan är det viktigt att de olika bitarna kan placeras på ett logiskt och sammanhängande sätt, men samtidigt stör de olika komponenterna inte varandra.

Micro ATX, den lilla formfaktorn

Placa Base Tipo Micro ATX

Den första varianten av ATX-formatet var den så kallade Micro ATX och som du kanske har gissat från namnet är det en mer kompakt version av den typ av moderkort som vi diskuterade i föregående avsnitt. Måtten på dess moderkort är 244 x 244 mm och detta ändrar placeringen av höljets expansionsfack i förhållande till moderkortet.

På ett sådant sätt att de fyra övre hål brukar sammanfalla med ATX-moderkortet och har därför ett mellanrum på 20 mm mellan dem, men i de två nedre är utrymmet smalare. Detta är inget problem, eftersom den stora majoriteten av PC-användare inte får använda den fulla utbyggbarheten hos en ATX. Särskilt de billiga stationära datorerna som används på kontor och skolor där de vanligtvis inte byggs ut. Idag är de den mest använda typen av moderkort för montering av PC Gaming, främst på grund av att de erbjuder den nivå av konfiguration och expansion som behövs.

Mini-ITX, för kompakta datorer

Mini-ITX

När det gäller skapandet av små stationära datorer har vi de så kallade Mini-ITX-moderkorten, som inte är ett derivat av ATX, eftersom denna typ skapades 2001 av VIA Technologies. Det är en 170 x 170 mm moderkort och dess ringa storlek innebär vanligtvis att de tar med färre komponenter än de typer av moderkort som vi har diskuterat tidigare, men integrationen av komponenter har gjort att de över tid är lika bra i den aspekten som ATX och derivat.

Det är dess ringa storlek som orsakar vissa problem vid montering av vissa komponenter, speciellt kylsystem som radiatorer och kylflänsar, som är designade för system av typ ATX och Micro-ATX. Vi kan även hitta grafikkort av mer kompakt storlek och därför smalare i längd, som är designade för Mini-ITX-boxar.

Även om vi kan hitta torn som stöder en Mini-ITX-platta, eftersom dess fyra hål vanligtvis sammanfaller med de fyra placerade på den vänstra och centrala delen som används av plattor i ATX-format, är dess användning i en låda för ATX eller Micro-ATX ett slöseri av ditt utrymme. Därför rekommenderas de för skapandet av HTPC eller andra kompakta system där utrymme är en lyx och det är nödvändigt att göra det bästa av det och där endast mindre strömförsörjningar kan installeras.

E-ATX, för high-end

Z690 Glacial Extreme

Den sista typen som vi ska diskutera går till det yttersta, eftersom vi har gått från största till minsta, men när vi talar om E-ATX typ vi har att göra med moderkort som inte är avsedda att användas i vanliga datorer, eftersom de används i både arbetsstationer och små servrar.

Som du kanske har dragit slutsatsen är dess storlek ännu större än ATX, och är att E i dess namn betyder utökat och i själva verket är storleken på denna typ av moderkort 305 x 330 mm , vilket gör att den kan ha ett större antal komponenter som mer än en CPU-sockel inuti, fler DIMM-enheter för att ha fler minneskanaler och så vidare.

Det är inte ett vanligt använt format och detta leder till att många PC-fodral får problem med att montera dem, så om du är intresserad av att montera en arbetsstation eller en server hemma bör du ta en ordentlig titt på specifikationerna för tornet du ska till använda sig av. för att veta om du kommer att kunna använda den här typen av moderkort.

Relaterade Artiklar

Back to top button