Att välja rätt fiberoptik för att ansluta två switchar

0 Shares

Vi kommer att dela upp handledningen i två olika delar, den teoretiska delen, där vi kommer att förklara all information vi behöver för att veta vilken typ av optisk fiber vi ska välja för vår installation, och den praktiska delen, där vi kommer att se alla steg att följa för att göra kopplingen mellan våra två switchar. Slutligen kommer vi att utföra en visuell och logisk kontroll av anslutningen och lämnar utrustningen redo för alla installationskrav där den måste placeras.

Att välja rätt fiberoptik för att ansluta två switchar

Det första man bör veta är att det finns två olika typer av optiska fibrer, och att var och en har sina fördelar och nackdelar. Dessa två typer av fiber kallas singlemode fiber och multimode fiber, och även om deras namn uttrycker lite den huvudsakliga skillnaden mellan dem, kommer vi att se alla skillnader i detalj.

På grund av kravet på högre hastighet i datanätverk är det nödvändigt att ha höghastighetsanslutningar, och dessa anslutningar har förbättrats avsevärt tack vare användningen av fiberoptik. För närvarande i switchar kan vi använda single mode fiberoptik (SMF) och multimode fiberoptik (MMF) för att ansluta dem. Beroende på våra behov, främst avstånd, kommer vi att behöva välja fibertyp eller annan fibertyp. Nu ska vi fokusera på fiberns grundläggande konstruktion, avstånd och kostnad för att göra en djupgående jämförelse mellan singlemode och multimode fiber.

Singlemode vs multimode fiber

Single-mode optisk fiber är designad för att transportera ljus endast genom fibern, i tvärläge levereras endast en ljusstråle på ett sätt, vilket modifierar våglängden om man vill multiplexa och använda sig av nedladdning och uppladdning. När det gäller switchar är det mest normala att ha en fiber för nedladdning och en annan fiber för uppladdning, det vill säga det finns ingen multiplexing

I multimode optisk fiber betyder det att det finns flera lägen för utbredning av ljus, det gör det också möjligt att modifiera våglängden för att multiplexa den och använda nedladdning och uppladdning samtidigt. Den största skillnaden mellan singlemode och multimode optiska fibrer är diametern på fiberkärnan och avståndet de tillåter oss att täcka.

Kärndiameter

Diametern på singelmode fiberoptisk kabel är klart tunnare än den för multimod fiberoptik. Det mest normala är att upptäcka att singelmods optisk fiber har en diameter på 9 µm, medan diametern på multimod optisk fiber är mellan 50 µm och 62,5 µm.

Våglängd och ljuskälla

Storleken på fiberkärnan gör det möjligt att använda lågprisljus som LED, eller mycket dyrare som laser. Vanligtvis använder singelmodsfiberoptik en laser eller laserdioder för att “belysa” fibern, våglängden är vanligtvis mellan 1310nm och 1550nm. Angående multimode optiska fibrer så har vi lasrar men även lysdioder som är klart billigare, dessutom är våglängden på MMF 850 ​​nm och 1310nm.

Distans

Den huvudsakliga egenskapen hos fiberoptik är att den tillåter oss att täcka långa avstånd, till skillnad från de populära BASE-T-standarderna som endast tillåter upp till 100 meter per segment. Med single-mode eller multimode optiska fibrer kan vi nå ett avstånd på flera kilometer, även om det mest normala är att ha avstånd på runt 550 meter, mer än tillräckligt för att länka växlar mellan dem.

Som du kan se överstiger avståndet vid användning av fiberoptik, beroende på vilken standard som används, 500 meter utan problem. Den typiska hastigheten som används med fiberoptik är 1Gbps eller 10Gbps, men vi har även hastigheter på 25G, 40G och till och med 100G, den senare idealisk för datacenter.

Kostnad för fiberoptisk kabel

Det första vi måste tänka på är att för att ansluta två eller flera switchar med fiberoptik behöver vi två optiska transceivers (en i en switch och en annan transceiver i toro switchen) och motsvarande fiberoptiska kablar. Det dyraste vi kan köpa är singelmods fibertransceivrar, och de kan vara dubbelt så dyra som multimode fibertransceivrar.

Beroende på avståndet som vi är intresserade av att täcka, måste vi välja en eller annan version, enkelläge eller multiläge. Vi måste komma ihåg att enkelmodsfibrer används för att koppla samman utrustning över långa avstånd, men transceivrar är klart dyrare. Till exempel är 1000BASE-LX-standarden single-mode och tillåter avstånd på upp till 10Km, å andra sidan använder 1000BASE-SX-standarden multimodfiber och tillåter avstånd på upp till 550 meter.

Om vi ​​jämför följande modeller:

  • D-Link DEM ‑ 431XT använder standarden 10GBASE ‑ SR med MMF-fiber, priset är 260 euro.
  • D-Link DEM ‑ 432XT använder standarden 10GBase ‑ LR med SMF-fiber, priset är cirka 480 euro.

Även om det finns transceivrar från märken som 10GTek som är klart billigare än de tidigare, är prisskillnaden upp till 50 % större mellan singlemode och multimode. Single-mode-versionen är värd 36 euro, jämfört med multimode-versionen, som är värd 24 euro.

Angående själva fiberkablarna så är priserna ganska lika, dyrast är själva transceivern, en av de bästa hemsidorna att köpa fiberoptiska kablar är Cablematic, de har även fiberoptiska transceivers för att köpa allt i samma butik, det är från våra favoritbutiker för att köpa nätverkskablar.

Som du har sett, beroende på avståndet som vi är intresserade av att täcka och budgeten, måste vi välja single-mode eller multimode fiberoptik för att göra anslutningarna mellan switcharna.

0 Shares