Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Att välja det bästa H55/H57-moderkortet – Del 1

Den 3 januari 2010 lyfte Intels embargo mot Clarkdale-familjen av processorer och stödjande H55/H57-kretsuppsättningar. Boards med dessa chipset har funnits i våra labb i några veckor nu, och vi har varit upptagna med att testa dem för att ta reda på vilken som är mest meningsfull att köpa. Efter två rejäla veckor på karusellen, som lämnar oss med ögonpåsar större än potatissäckar och ögonglober rödare än en babians baksida, är vi äntligen i en position att leverera del ett av vår bevakning.

Innan vi fortsätter vidare är det vettigt att börja med ett par H55- och H57-chipsetdiagram för en uppfräschning och översikt:


Intel Chipset Prissättning
Chipset Prissättning (1000 enheter)
Intel Q57 44 USD
Intel H55 40 USD
Intel H57 43 USD
Intel P55 40 USD

Diagrammen visar topologin tillräckligt enkelt; Vad de inte klargör är att Clarkdale-processorer är begränsade till enstaka GPU-konfigurationer av Intel när de används i kombination med H55/H57-moderkort. Det betyder dock inte att du inte kan köra dubbla GPU-konfigurationer på H55/H57 helt och hållet; du kan om du använder en Lynnfield-seriens processor, om moderkortsförsäljaren har gjort sig besväret med att placera lämpliga körfältsomkopplare på kortet.

Det enda sättet att få dubbla GPU-funktioner från Clarkdale-processorer är att använda dem i ett stödjande P55-moderkort. Konstigt, eller hur? Segregationen skulle vara vettig om Intel erbjöd H55- och H57-kretsuppsättningarna till leverantörer till ett avsevärt reducerat pris jämfört med P55. Det är uppenbart att det inte händer för närvarande, eftersom H57 kostar 3 $ mer än P55 innan du ens har satt en komponent på moderkortet.

Så var lämnar detta H57? Det enda den har att erbjuda Clarkdale är några extra PCI-E-banor, två extra USB-portar och RAID. Om du ska använda IGP behöver du egentligen inte de extra PCI-E-banorna, vilket i huvudsak betyder att du betalar för alternativet att köra RAID på H57 PCH. Vi kan inte heller se attraktionen med att köra en Lynnfield-processor i ett H57-kort; H57-brädorna skulle behöva komma in minst 20 USD billigare än P55-brädorna på ingångsnivå, eller erbjuda någon form av prestandaförbättring för att det ska börja bli vettigt.

I ljuset av detta förväntar vi oss att leverantörer tar med H55-kort för maximalt 130 $ (förhoppningsvis mindre), medan H57-kort bör erbjudas till ett pris som endast återspeglar skillnaden i chipset och tillhörande delars kostnader. $150~$200-fästet är bäst att lämna till mellan-/övre P55-moderkort och ingångsnivå X58-erbjudanden, snarare än att ha H57 som konkurrerar i dessa segment.

Vårt fokus för denna tvådelade serie är att i första hand titta på H55/H57-moderkorten under 150 $. Ett kort på $200 kom in i testsortimentet innan informationen om dubbla GPU gjordes tydlig för oss av Intel och kortleverantörerna. Vi har hållit det igång för nu, bara för att se vad H57 erbjuder över H55 när det gäller prestanda och överklockning.

Dagens hela sortiment av testpersoner är ASUS P7H55D-M EVO, ASUS P7H57D-V EVO, ASRock H55M-Pro och MSI H55M-ED55. Bli inte orolig om du inte ser din favoritleverantör i den aktuella testlistan; två kort från Gigabyte har precis nått basen i våra labb, medan kort från BIOSTAR och ECS för närvarande är på väg. Vi kommer att titta på alla dessa i del två av vår täckning, där vi också kommer att ge vårt slutliga omdöme om det bästa valet.

Vi har massor av fett att tugga på i del ett först, så låt oss gå vidare till vår sammanfattning av användarupplevelsen av varje bräda innan vi fokuserar på de finare delarna av dagens testprover.