Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Att tillverka grafikkort blir billigare men priset sjunker inte

grafikkort

Priserna på grafikkort, särskilt de som tillverkas av NVIDIA, har sett en betydande ökning de senaste åren. Ny information tyder dock på att tillverkningskostnaden minskar samtidigt som det kommersiella priset förblir högt. Enligt den senaste rapporten beräknas marknadspriset för 8 GB GDDR6-minne för grafikkort vara runt 27 dollar.

Alla grafikkort som finns på marknaden är utrustade med en viss mängd VRAM (Video Random Access Memory). Detta minne används främst för att lagra speltexturer och annan relevant data. Det skiljer sig från vanligt RAM när det gäller dess åtkomsthastigheter, som är betydligt snabbare.

Vikten av VRAM ska inte underskattas, eftersom det spelar en avgörande roll i spel. Mängden VRAM på ett grafikkort bestämmer med vilka upplösningar spel kan spelas smidigt. Till exempel rekommenderas det att ha 6-8 GB VRAM för 1080p-upplösningar, medan 12 GB föreslås för 1440p-upplösningar.

Priset på GDDR6-minne sjunker, men du kommer inte att märka det

Priset på minne för grafikkort har sjunkit stadigt i flera månader nu. Under pandemin var det brist på denna viktiga komponent på grund av den höga efterfrågan på grafikkort. Situationen har dock förändrats avsevärt, med en betydande nedgång i efterfrågan, vilket har lett till osålda lager av några av den senaste generationens modeller.

Enligt branschexperter har både NVIDIA och AMD inga problem med att skaffa sig ett tillräckligt utbud av denna avgörande komponent. Minskningen av tillverkningskostnaderna återspeglas dock inte i de slutliga produktpriserna.

Detta fenomen kan förklaras av det ekonomiska konceptet som kallas “raket-plume-effekten.” Det liknar erfarenheten från fordonsägare som ofta bevittnar skyhöga bränslepriser när råoljepriserna stiger, men minskningen av bränslepriserna släpar avsevärt när råoljepriserna faller. På samma sätt tar det tid att anpassa priserna på VRAM-minnen trots minskningen av tillverkningskostnaderna.

Enligt 3DCenter.org är kostnaden för ett 8 GB GDDR6-chip, vilket motsvarar 1 GB GDDR6, för närvarande mindre än $4, närmare bestämt $3,375. Detta innebär att om ett grafikkort har 8 GB GDDR6-minne, skulle kostnaden för det minnet vara cirka $27.

Det finns till och med förslag på att priset kan sjunka ytterligare till runt 2-2,5 $ per 1 GB GDDR6-minne för både AMD och NVIDIA. Dessa företag förvärvar stora kvantiteter av dessa chips, vilket sätter press på tillverkarna att justera sina priser, vilket resulterar i minskade vinstmarginaler för omedelbar försäljning.

1gb vram pris

Ingen påverkan på priserna på kommersiella grafikkort

På bara ett och ett halvt år har priset på 1 GB GDDR6 upplevt en markant nedgång från $13 till mindre än $4. Detta innebär en minskning med över 300 %, vilket gynnar tillverkarna mycket. Med en sådan minskning av komponentkostnaderna har tillverkarna möjlighet att behålla eller till och med höja priserna, vilket resulterar i högre vinstmarginaler.

En anmärkningsvärd information kom fram när NVIDIA släppte sina finansiella resultat för det senaste året. Bland uppgifterna avslöjades att företaget hade uppnått en ökning av sin vinstmarginal med ungefär 1 %. Denna information får ytterligare betydelse nu, eftersom det är möjligt att prisfallet på VRAM spelade en roll i detta positiva ekonomiska utfall.

Det blir allt mer uppenbart att utmaningarna från pandemin har avtagit. Men trots denna förbättring har priserna antingen förblivit desamma eller till och med stigit, med pandemin som en ursäkt.