Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Att bryta Intels överklockningslås: The REAL Story

Index

Sedan de första rapporterna om Intels överklockningslås har webben surrat av spekulationer om vad Intel gjort och hur man fixar låset. Det har funnits så mycket desinformation, partiella sanningar och ren förvirring angående låset att det är dags att ställa in protokollet.

Asus och Abit har hittills varit mest framgångsrika med att hitta vägar runt låset, så vi tillbringade lite tid med båda företagen för att avgöra vad de har hittat och hur de kringgår låset. Hur mäter vi framgång? Det är helt enkelt en fråga om prestanda. Abit har lyckats producera en 925X som klarar en 258 CPU-frekvens.

Klicka för att förstora.

Asus har haft ännu mer spektakulära framgångar. Med sin senaste BIOS-revision 1.04 och högre, når Asus nu vår CPU-gräns på 278-283 CPU-frekvens. Detta bekräftas med en SATA-hårddisk och PCIe-videokort, eftersom du kommer att se att det finns mycket mer i historien än Northbridge-spänning.

Ja, Virginia, det finns ett överklockningslås

Överklockningslåset är väldigt verkligt på Intel 925X/915 chipset. Källor nära Intel har bekräftat att 925X/915-kretsuppsättningen designades med en 10 % överklockningsgräns som designparameter. Detta är inte en enkel låsslinga, utan involverar flera komponenter enligt ingenjörer på Asus och Abit:

  1. PCI Express flyter i Intel 925X/915 chipset. PCIe-frekvensen överstiger kapaciteten hos PCIe-kort vid ungefär 10 % överklockningsnivå. Varken Asus eller Abit eller någon annan tillverkare som vi har pratat med har effektivt kunnat låsa PCIe-frekvensen i den nya 925X/915-designen. Detta är den stora vägspärren för överklockning på 925X/915, eftersom varje försök att låsa PCIe-frekvensen begränsar överklockningen.
  2. Northbridge- och Southbridge-länkfrekvensen flyter också med CPU-frekvensen, och eftersom länkfrekvensen övervakas vid uppstart orsakar värden högre än 10 % systemavstängning. Det är sant att en ökning av spänningen till styrkretsen ökar toleransen i detta område, men du får bara cirka 10 MHz till 15 MHz genom att applicera spänning (CPU-frekvensen kan öka från 220 till 230 till 235), eftersom PCIe- och SATA-problemen inte är rättad.
  3. SATA måste vara fixerat till 100 för att fungera, men SATA-frekvensen påverkas också av länkfrekvensen. SATA-enheter försvinner helt enkelt när länkfrekvensen överstiger 10 % överklockning. Detta kan utökas med lite spänning, men spänning är inte heller en lösning för detta problem.