Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI:s nya ledare inom grafikprestanda: Radeon X1900-serien

Introduktion

Ta alla de klyschor som används för att beskriva en efterlängtad händelse eller det oväntade uppfyllandet av ett löfte (varma platser som fryser, tunga djur som svävar genom luften, etc…) och du kunde fortfarande inte säga tillräckligt för att till fullo förkunna nyheten att ATI har äntligen ordentligt hårt lanserat en produkt. Det stämmer, att leta runt på internet i morse har gett oss den glada insikten att Radeon X1900XT, XTX och CrossFire-delarna finns att köpa. Vi har försökt hålla ett öga på situationen och det har varit ganska lätt att se att ATI skulle klara av det den här gången. Vissa sajter började ta förbeställningar tidigare i veckan och sa att deras X1900-delar skulle skickas inom en till två dagar, vilket satte tidsramen rätt på märket. Det saknades inga donglar, inga problem med tullen, och ATI berättade förra veckan att tusentals delar redan hade levererats till tillverkarna.

Och om det inte räcker att dansa om så har ATI levererat en enormt kraftfull roll med denna lansering. Radeon X1900-serien är inget skämt, och varje kort med namnet är en gigant. Med tredubbla pixelskuggningsenheter från X1800 XT, och en allmän ökning av stödjande hårdvara i hela pixelbehandlingsmotorn, kan ATI:s enormt klockade 384 miljoner transistor-GPU klara enorma mängder data mycket snabbt. Fyllningshastigheten ökas inte särskilt mycket eftersom X1900-serien fortfarande bara tillåter att 16 pixlar dras till skärmen per klockcykel, men kraften levereras där den behövs som mest. Med längre och mer komplexa shader-program måste pixlar stanna längre i shader-motorn, vilket ytterligare flyttar prestandabördan från den teoretiska maximala fyllningsgraden.

NVIDIA vill att vi ska jämföra X1900:s ökning av ALU-effekten (arithmetic logic unit) med vad de gjorde med FX 5900 efter att NV30 tankat. Visst hjälpte NVIDIA att öka den matematiska kraften (och öka minnesbandbredden), men lyckligtvis för ATI är X1900 inte härledd från en fundamentalt felaktig GPU-design. X1800-serien är verkligen inga dåliga delar, även om de håller på att ersättas helt av X1900 i ATI:s lineup.

Jag ska förstöra resultaten och göra det klart att X1900XT och XTX är de bästa korten som finns just nu. Men bortsett från alla positiva fördelar behövde ATI detta kort för att hårdlansera med god tillgänglighet, prestera bättre än något annat och se bra ut när det gör det. Det har funnits för många farthinder i ATI:s väg för att det ska finnas något utrymme för en snedsteg på den här lanseringen, och det ser ut som att de har lyckats. Lanseringen av X1900-serien placerar inte bara ATI tillbaka på toppen, utan (mycket viktigare) den sätter dem tillbaka i spelet. Låt oss hoppas att både ATI och NVIDIA kan fortsätta den goda kampen.

Men låt oss inte glömma varför vi är här. Det första vi ska göra är att prata om vad som gör R580 GPU:n som driver X1900-serien så otroligt bra på vad den gör.