Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI:s Multi-GPU-lösning: CrossFire

Introduktion

Ända sedan introduktionen av NVIDIAs SLI har världen väntat på lanseringen av ATI:s konkurrerande lösning. Många frågor och rykten har cirkulerat under de senaste månaderna. Kan ATI släppa en multi-GPU-lösning som tål SLI? Vi minns ATI:s tidigare dubbla GPU-lösning med Rage Fury Maxx, och det faktum att tredjepartsutvecklare byggde en quad 9800-lösning för några år sedan. Skulle ATI lansera en multi-GPU-lösning med ett kort, eller en tvåkortslösning som liknar NVIDIAs erbjudande?

Tja, vi har alla svar här.

På många sätt liknar ATI:s CrossFire-lansering NVIDIA:s SLI-lansering. ATI sammanför lanseringen av en grafikteknologi och en moderkortsplattform för att stödja den. Moderkort kommer att stödja 2 x16 PCI Express-platser för två kort. Dessa kort kommer att länkas samman, och det ena kommer att skicka sina data till det andra för slutlig sammansättning och visning. Vissa av samma multi-GPU-renderingslägen är också implementerade.

Bortsett från dessa likheter är CrossFire en helt annan lösning av nödvändighet. ATI är i en position där de behöver utöka sina GPU:er för att stödja denna teknik. Samtidigt måste lösningen som ATI producerar ha en distinkt fördel gentemot SLI för att kunna kämpa sig in på marknaden. CrossFire kommer ut mer än 6 månader efter SLI (en virtuell evighet i den grafiska industrin), och har lite mark att ta igen.

Kan dem göra det?