Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI:s bästa: All-in-Wonder Radeon 8500 128MB & TV/Capture Card Roundup

För några år sedan var våra datorer knappt tillräckligt kraftfulla för att göra något annat när de spelade en MP3; idag har vi slut på saker att göra med extra klockcykler. Någonstans längs linjen insåg ett fåtal personer att med denna extra CPU-kraft kunde vi inte bara koda musik i högt komprimerade format, utan även video utan användning av dyr dedikerad hårdvara för att hantera komprimeringen och därmed ge digital videoinsamling och redigering till massorna.

Att överbrygga klyftan mellan PC och hemmabio har alltid varit ett mål för entusiaster som sysslar med båda hobbyerna. Datorns otroliga lagring och kraft kan göra underverk för en hemmabio, men för att den ska vara användbar behöver den hårdvara och mjukvara som är skräddarsydd för hemmabioanvändarens specifika behov. Det har tagit ett tag för den hårdvaran och mjukvaran att bli tillgänglig, och än idag är det långt ifrån perfekt, men vi är vid en punkt där vi enkelt kan plocka ut en handfull erbjudanden som försöker göra sitt bästa.

Det finns också en önskan att göra datorn till mer än bara en produktivitetsarbetshäst. Under de senaste åren har vi sett grafikkort flytta upp till de tre viktigaste högpresterande komponenterna i våra system. Men inte bara låter dessa grafikkort oss spela några mycket underhållande spel, de kan också hjälpa oss att njuta av den ursprungliga tidsdödaren: att titta på TV. Även om de ursprungligen endast erbjöds som PCI-tilläggskort, har TV-tuners tagit sig in på grafikkort och har till och med reducerats till lite mer än en enda bit kisel. När CPU-hastigheterna ökade fick vi tillräckligt med kraft för att koda en TV-ström medan vi tittade och därmed föddes tidsförskjutning eller konceptet att pausa live-TV.

Onödigt att säga att detta bara är några exempel på hur ordet multimedia har utvecklats när det gäller dagens PC. Bara att ha en CD-ROM-enhet och ett ljudkort ger dig inte längre en multimedia-dator, om du inte kan titta på TV, spela in och redigera video och visa skrivbordet på din TV så har du precis fått en vanlig PC.

Under den längsta tiden var det omöjligt att ha ett enda kort som erbjöd både fantastisk 3D-spelprestanda och de multimediafunktioner vi just nämnde. 3dfx försökte med Voodoo3 3500TV men kortet var lite mjukt på videofunktionssidan, medan Matrox kom igenom med sin Marvel-serie men kunde aldrig erbjuda verkligt övertygande 3D-prestanda. ATI har varit en pionjär när det gäller att förena högpresterande 3D-acceleratorer med kapabel multimediafunktionalitet med deras All-in-Wonder-kortserie.

Det första ATI-kortet som verkligen erbjuder imponerande prestanda i både spel- och videomiljöer var All-in-Wonder Radeon. ATI var snabba med att ta ner de nya Radeon 8500- och 7500-kärnorna till sin All-in-Wonder-linje med lanseringen av AIW 8500DV och AIW 7500. Idag utökar ATI sin All-in-Wonder-linje ytterligare med lanseringen av Allt-i-undret Radeon 8500 128MB. Eftersom vi aldrig täckte den slutliga versionen av AIW Radeon 8500DV bestämde vi oss för att göra en fullfjädrad jämförelse mellan alla AIW-kort och deras konkurrenter, gamla och nya.

Om du bara vill spela in videor eller om du vill bygga en riktig hemmabio-dator har du kommit till rätt plats vid rätt tidpunkt.