Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI:s Avivo vs. NVIDIA:s PureVideo: Jämfört av-interlacing-kvalitet

I slutet av förra månaden. ATI tillkännagav sin Avivo-plattform, som skulle bli ATI:s nya baslinje för övergripande bild- och videokvalitet på PC:n. Problemet med ATI:s lansering förra månaden var att, utan några R5xx GPU: er, var Avivo-plattformen bokstavligen ingenting annat än ATI:s Theater 550 TV-tuner, vilket är ganska mycket gamla nyheter vid det här laget. Lyckligtvis har vi idag ATI:s Radeon X1800, X1600 och X1300 GPU:er, som alla är Avivo-kompatibla GPU:er, så vi kan börja faktiskt testa funktionerna i Avivo. Tja, inte precis.

Trots vad ATI berättade för oss på vår Avivo-briefing förra månaden (även om ATI insisterar på att det var en felkommunikation), lanseras inte H.264-avkodningsacceleration tillsammans med R5xx GPU:erna. ATI har åtagit sig att tillhandahålla både H.264-avkodningsacceleration och transkodningshjälp i slutet av året, men för närvarande har vi inget sätt att testa dessa funktioner. Uppdatering: Bara för att förtydliga så har R5xx GPU:erna hårdvarustöd för H.264-acceleration. Vi har sett avkodningsaccelerationen i aktion på en X1800 två gånger, en gång på Computex och en gång på ATI:s Avivo-briefing i NYC. Vad ATI ännu inte har klart är drivrutins- och applikationsstöd för accelerationen, som vi hör kommer att vara klar någon gång i november, eller åtminstone i slutet av året.

Infångnings- och kodningsaspekterna av Avivo har vi redan tittat på med Theatre 550, som lämnar Avivos 10-bitars displaypipeline, Xileon TV-kodare, dubbellänk DVI och ATI:s förbättrade de-interlacing/videoskalning. Och vi väntar med att testa Xileon TV-kodaren tills vi får en komponentdongel för korten.

Två av de ovan nämnda funktionerna är väldigt lätta att prata om, speciellt nu när vi har ATI:s lösningar i hus. Till att börja med är 10-bitars bildskärmspipeline verkligen svår att kvantifiera, än mindre demonstrera som en märkbar fördel vid normal användning som R5xx GPU:erna erbjuder jämfört med sina föregångare. Även om det utan tvekan finns en viss fördel, under vår korta tid med korten med fokus på Avivo-testning, kunde vi inte urskilja den fördelen.

Nästa funktion som är lätt att prata om är R5xx:s integrerade TMDS-sändare med dubbla länkar. Som vi nämnde i vår ursprungliga Avivo-förhandsvisning innebär detta att vilken R5xx GPU som helst ska kunna stödja nuvarande och kommande högupplösta LCD-skärmar, som Apples 30″ Cinema Display. Det är upp till korttillverkaren att bestämma hur många dubbla- länk DVI-portar placeras på ett specifikt kort, men grafikprocessorn bör stödja minst en DVI-port med dubbla länkar.

Radeon X1800-serien kommer att stödja upp till två DVI-portar med dubbla länkar, medan X1600 och X1300 kommer att stödja upp till en dubbellänk och en enkellänksport.

Vi testade naturligtvis de nya grafikprocessorernas dubbellänk-DVI med Apples 30″ Cinema Display, och här stötte vi på vårt första problem. RV515-kortet (Radeon X1300) som vi skickades av ATI hade bara en enkellänks-DVI utgång och en analog VGA-utgång på den av någon anledning. Ett snabbt e-postmeddelande till ATI avslöjade att kortet vi hade bara var ett referenskort och att fraktversionen av kortet skulle vara utrustad med en DVI-port med dubbla länkar.

Så vi bytte till Radeon X1600-kortet som ATI skickade till oss (RV530), och det fungerade perfekt. Kortet hade inga problem att köra med 30-tumsskärmens ursprungliga upplösning på 2560 x 1600.

Med dessa funktioner ur vägen var det dags att testa den mest intrikata funktionen i Avivo som vi hade tillgänglig för oss: ATI:s uppdaterade de-interlacing och skalningsalgoritmer.

Innan du fortsätter, se till att du har läst vår primer om varför de-interlacing är nödvändigt och vad som bidrar till bra bildkvalitet vid de-interlacing.