Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI:s Avivo-plattform – H.264 Decode and Transcode Acceleration på R5xx

För över två år sedan introducerade Intel världen för sitt första plattformsvarumärke – Centrino. Och precis vid denna tidigare IDF tillkännagav Intel sitt andra plattformsvarumärke – Viiv. Både Centrino och Viiv hade sina skäl för att skapas; de hade sina övergripande mål. Centrino togs fram för att förbättra den mobila plattformen genom att förlänga batteritiden och göra trådlösa nätverk överallt. Intels Viiv skapades för att adressera det växande segmentet av användare som är intresserade av media-datorer, för att förbättra den övergripande medieupplevelsen på datorn genom bättre prestanda, mer CE-liknande drift och garanterad anslutning till CE-enheter. Det är också svårt att bortse från det faktum att Centrino och snart, Viiv, båda skapades för att vara oerhört lönsamma och hålla konkurrensen borta från kakan.

Precis som skolbarn är teknikföretag väldigt lätta att påverka av varandra. Intel startade sitt varumärke Centrino i mars 2003 och gjorde det mycket framgångsrikt, spännande avundsjuka och en önskan att uppnå samma sak hos konkurrenter och andra teknikföretag runt om i världen. AMD försökte sig på plattformsmärkning med Turion 64-mobilplattformen, och idag är vi här för att prata om ATI:s första videoplattform – Avivo.

Ungefär som Intels Centrino och Viiv är Avivo en referens till en plattform, och som sådan hänvisar den inte till bara en produkt, utan i det här fallet två. En komplett Avivo-plattform har ett Avivo capture-kort och ett Avivo-grafikkort. Från och med idag är det enda tillgängliga Avivo-fångstkortet ATI Theatre 550, och för närvarande finns det inga tillgängliga Avivo-grafikkort. Nästa generations GPU:er från ATI (R520, RV530 och RV515) kommer alla att stödja Avivo, och därmed utgör de den andra halvan av plattformen.

Vad är Avivos anledning till att existera? Enligt ATI finns Avivo till för att ta itu med framtiden för att visa digitala bilder och video på datorn, och för att uttrycka det mer kortfattat strävar man efter att fullända “Video Pipeline”. Så medan Intels Centrino fokuserade på att fullända mobilitet, och Viiv kommer att försöka perfekta mediacenterdatorn, siktar Avivo på att göra samma sak för infångning, kodning, avkodning, bearbetning och visning av video. ATI kallar dessa fem områden som Avivo kommer att förbättra: stadier av “videopipeline”.

Det första steget i den pipeline råkar vara videoinspelning.