Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI SMARTSHADER-teknologi – Drivs av nästa generations Radeon

Uppdatering #2: NVIDIA har fått tillstånd från Microsoft att även meddela deras DirectX 8.1-kompatibilitet. Ta en titt på sidan 3 för uppdaterad information om DirectX 8.1 och skillnaderna mellan ATI:s och NVIDIAs pixelshaders.

Uppdatering: Se sidan 3 för uppdaterad information om DirectX 8.1, pixel shader 2.0 och vad NVIDIAs svar på situationen är.

Det verkar som att Microsoft, inte andra grafikkortstillverkare, har blivit drivkraften bakom den senaste generationen grafikkort. Införandet av DirectX 8 API har tvingat grafikkortstillverkare att producera produkter som är kompatibla med denna teknik, vilket innebär att många “nya” grafikkortsfunktioner inte är så innovativa, utan bara implementeringar av Microsofts DirectX 8-specifikation.

De höga kraven på DirectX 8 har redan tvingat NVIDIA att släppa en produkt som stöder 2 av API:ets mest framstående funktioner: vertex och pixel shaders. Vi lovade snabb, fotorealistisk rendering, och vi visste att det bara var en tidsfråga innan de programmerbara delarna för vertex shader och pixel shader implementerades i ett brett utbud av avancerade grafikkort, inte bara NVIDIAs GeForce3. Det verkar som att den tiden har börjat komma med ATI:s senaste teknikmeddelande.

Även om det inte var ett fullständigt produktmeddelande, hade vi nyligen en chans att prata med ATI om deras senaste Radeon 2-teknik som lovar inte bara DirectX 8.0-kompatibilitet utan även DirectX 8.1-kompatibilitet. Ungefär som ATI:s TRUFORM-teknologi var en implementering av DirectX 8:s n-patch-teknologi, lär vi oss idag om hur ATI:s SMARTSHADER-teknologi är en implementering av DirectX 8.1:s vertex- och pixelshader-teknologier.