Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI Rage Mobility 128

Bärbara datorer har alltid släpat efter stationära datorer på ett antal områden, framför allt prestanda och expansion, på grund av utrymmes- och värmebegränsningar som ålagts av konceptet “bärbar dator”. Det innebar generellt att allt i en bärbar dator är baserat på teknik som är en eller två generationer gammal på den stationära marknaden.

Men när 3D-grafikrevolutionen kom igång med 3dfx Voodoo Graphics för cirka 3 år sedan följde inte mobilmarknaden med. Problemet var att 3D-chipset blev varma, tillräckligt varma för att faktiskt bränna din hud och dra mycket ström. Behovet av stora kylflänsar uppstod snabbt i takt med att grafikkraften ökade. En riktigt het produkt som drar mycket ström och kräver en kylfläns fungerar helt enkelt inte i den mobila miljön. Det faktum att marknaden för stationär 3D har accelererat så snabbt med en produktcykel på 6 månader har inte gjort 3D för bärbara datorer enklare.

ATI var ett av företagen som tillhandahöll valfri 3D-lösning för den mobila miljön med Rage LT Pro, som var baserad på Rage Pro Turbo-kärnan. Alla som någonsin använt Rage Pro Turbo vet att det inte var en särskilt bra lösning på skrivbordet, och när den var tillgänglig i bärbara datorer kändes det ännu värre. Bildkvaliteten var dålig och den var ganska långsam.

ATI:s löfte om att föra verklig 3D-prestanda till den mobila marknaden, som tillkännagavs “vägen tillbaka” i oktober 1999, har äntligen gått i uppfyllelse – Rage Mobility 128 har äntligen kommit. Baserat på samma kärna som används i Rage 128 Pro för skrivbordsmarknaden, lovade Mobility 128 att ge en komplett uppsättning 3D-renderingsfunktioner, utmärkt bildkvalitet och, viktigast av allt, prestanda för att matcha deras skrivbordslösning på den tiden, Rage Fury Pro.

Tja, Mobility 128 blir just nu tillgänglig – lite senare än vi hade förväntat oss, men fortfarande i tid för att dra nytta av en marknad som fortfarande saknar en bra 3D-lösning. Även om Rage 128 Pro inte precis är ett toppmodernt chip på datormarknaden längre, behöver vi verkligen 110 fps i Quake 3 för att njuta av våra spel? Självklart inte. Vad mobilmarknaden behöver just nu är en lösning med bildkvalitet i paritet med skrivbordet och spelbar prestanda i 640×480. Även om 640×480 inte är den bästa upplösningen för de flesta spelare idag, måste mobilmarknaden börja någonstans och 640×480 är verkligen rimligt på 13 – 15″ LCD-skärmar på de flesta bärbara datorer idag.