Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI Rage Fury Pro (Rage 128 Pro)

I december förra året gjordes inte kortet att skaffa av NVIDIA eller 3dfx. Den utvecklades inte av S3 och hade inte heller funktioner som den inte levererade. Skulle du tro att det mest rekommenderade kortet för både spelare och hårdvaruentusiaster mot slutet av 1998 gjordes av ATI?

ATI:s Rage 128 fångade intressen hos spelare som tidigare aldrig hade tänkt på ATI som en seriös utmanare inom 3D-spelarenan. Den levererade allt en spelare, såväl som en vanlig användare, kunde begära på ett enda kort. Så varför använder vi inte alla ATI Rage 128s just nu?

Tja, även om kortet granskades av AnandTech och ett antal andra sajter i december 1998, kom kortet aldrig på hyllorna förrän 1999. Vid det här laget var semesterköpsäsongen redan över och Rage 128 var gamla nyheter. Ingen var imponerad av kortets prestanda och med TNT2/Voodoo3 på väg, skulle en investering i Rage 128 inte vara en som skulle hålla dig länge.

Rage 128 plågades inte bara av ett försenat släppdatum utan förarstödet för kortet var ett skämt. Även om vårt ursprungliga testprov inte hade några problem med att fungera i ett Super7-system, gjorde det sista fraktkortet det. Det var inte förrän ATI specifikt tog upp problemet med att aktivera AGP 2X på Super7-kretsuppsättningar som Rage 128 blev ett gångbart alternativ för icke-Intel-ägare.

Efter att alla krökar äntligen hade utjämnats och kortet blev den produkt vi förväntade oss att se i december 1998, närmade sig 3dfx sin lansering av Voodoo3 och ingen brydde sig längre om den ensamma Rage 128. I somras gav ATI oss möjligheten att ta en titt på deras “efterträdare” till Rage 128 (som på den nuvarande grafikmarknaden betyder “variant med högre klockhastighet” aka TNT2/V3/S4) och vi gjorde det mer än gärna . Det vi såg var precis vad vi förväntade oss, en högre klockhastighet Rage 128 som var mer konkurrenskraftig än den ursprungliga Rage 128 och lade till några nya Video In/Out och DVD-funktioner med tillstånd av ett chip som kallas Rage Theater. Namnet på detta “nya” chip? ATI Rage 128 Pro.