Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI Radeon X800 XT Mac Edition: Konkurrens på Mac-marknaden

I PC-världen tar ATI och NVIDIA ut det var sjätte månad för detaljförsäljning och OEM-kunder. Mac-världen är lite annorlunda, utan massor av OEM-tillverkare och en mycket liten detaljhandelsmarknad är ATI/NVIDIA-striden betydligt mindre upphettad.

Apple, som är den största kunden för Mac-videokort, gör att saker och ting fungerar lite annorlunda. Medan Apple är stolta över att vara ganska hemlighetsfulla om framtida produktplaner, delar Apple rutinmässigt bitar av sina färdplaner med ATI och NVIDIA – och beskriver deras behov av grafikkort för framtida bärbara och stationära datorer. ATI och NVIDIA presenterar i sin tur för Apple sina kommande GPU:er som potentiellt skulle uppfylla kraven i Apples färdplan.

Apple bestämmer sedan vilka GPU:er de vill använda baserat på en mängd olika faktorer inklusive, men inte begränsat till, funktionsuppsättning, prestanda och pris. Apple gör också sitt bästa för att hitta en balans mellan ATI och NVIDIA, så att de aldrig överdrivet stöder en tillverkare framför en annan.

Senast flaggskeppet GPU för Apples G5-linje var ATI:s Radeon 9800 Pro Mac Special Edition, som sedan ersattes av NVIDIAs GeForce 6800 Ultra DDL. Idag släpper ATI det första alternativet till GeForce 6800 Ultra DDL – Radeon X800 XT Mac Edition.

Priset för $499, 256MB X800 XT Mac Edition är en lägre klockad version av PC X800 XT. Medan PC X800 XT körs på en 500MHz kärnklocka med 1GHz minne, körs X800 XT Mac Edition på en 475MHz kärnklocka samtidigt som den behåller samma minnesklocka. Anledningen bakom den lägre kärnklockhastigheten är enkel, ATI gör inte en massa X800 XT Mac Edition-kort, så de vill se till att de ger så hög avkastning som möjligt. För att möta priset på $499 var de tvungna att sänka kärnklockhastigheten något. Vi informerade omedelbart ATI om att Mac-folk inte gillar att deras kort klockas lägre än PC-motsvarigheterna, men med tanke på den lilla klockskillnaden skulle vi hellre ha ett billigare kort.

Arkitektoniskt är X800 XT Mac Edition identisk med PC-versionen (ungefär som 6800 Ultra DDL är arkitektoniskt identisk med PC-versionen). För en bättre förståelse av arkitekturen för X800 XT Mac Edition och hur den kan jämföras med 6800 Ultra DDL, besök vår ursprungliga X800-artikel. Även om den granskades från ett PC-perspektiv, förblir bakgrundsarkitektonisk information densamma.

X800 XT Mac Edition är ett AGP Pro 8X-kort (kräver alltså ingen extern ström), med en strömförsörjd ADC-port och en dual-link DVI-port, den senare som kan driva den nya 30” Cinema Display. Kortet använder samma kyllösning som PC X800 XT, och slutar med att producera lika mycket brus som GeForce 6800 Ultra DDL. Precis som PC-versionen är X800 XT bara en enda kortplats, så den lämnar alla dina PCI-X-platser orörda.

NVIDIAs 6800 Ultra DDL är nästan lika lång som Apples tangentbord

NVIDIAs GeForce 6800 Ultra DDL upptar å andra sidan två platser och är betydligt större. På baksidan är 6800 Ultra DDL klockad med samma hastigheter som PC 6800 Ultra, 400MHz kärna och 1,1GHz minnesklocka. Resultatet är att 6800 Ultra har en lägre fyllningshastighet men mer minnesbandbredd än X800 XT Mac Edition eftersom de båda är 16-pips, 256-bitars minnesbuss GPU:er.

NVIDIAs GeForce 6800 Ultra DDL (överst) vs. ATI:s X800 XT Mac Edition (nederst)

Medan GeForce 6800 Ultra DDL är prissatt till $599, har NVIDIA också en 6800GT DDL som körs på 350MHz kärna med 1GHz minne och kostar $499. Vi kunde inte säkra en 6800GT DDL för test idag men vi kommer att kunna dra några slutsatser baserat på dagens resultat av hur X800 XT Mac Edition skulle fungera. I utgåvan av de två nya tungviktarna tittar vi också på ATI Radeon 9800 Pro Mac Special Edition, ATI:s tidigare flaggskeppsdel.