Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI Radeon 9600 Pro Mac & PC Edition: Ett kort för alla

När jag först började använda Mac-datorer tillsammans med mina PC-datorer blev jag snabbt påmind om hur lika de två plattformarna hade blivit när det gäller deras faktiska hårdvara. Ärligt talat, med undantag för PowerPC CPU och anpassade chipset/moderkort, såg insidan av min första G5 knappast annorlunda ut än en mycket välbyggd PC. Den använde en vanlig gammal SATA-hårddisk, en DVD-enhet, samma DDR-minne och till och med samma GPU:er.

Naturligtvis fanns det vissa begränsningar; Jag kunde inte bara slänga in gigabyte DDR-minne som jag hade liggandes. Jag behövde G5-kompatibla moduler som höll sig till Apples strikta SPD-programmeringskrav. Men efter att ha hittat några kunde jag använda dem på både Mac- och PC-plattformar, även om deras långsammare timing gjorde dem mest oönskade för användning på någon av mina PC-testbäddar. Användningen av Mac-kompatibla grafikkort var dock inte lika mångfacetterad. Även om Mac-korten delade exakt samma GPU:er som jag var van vid på PC-sidan, var korten ibland fysiskt annorlunda och hade alltid en firmware för Mac. Du kan sätta in ett Mac-kort i en PC, men det skulle inte POST, inte utan en uppgradering av firmware; och detsamma gällde omvänt också.

Det visar sig att det inte är så svårt att skapa ett universellt Mac- och PC-videokort. Det är bara det att det finns några implementeringsdetaljer som måste utarbetas innan du gör det. Ett av de största problemen slutade med att Apples drivna ADC-kontakter som fanns på den tidigare generationen av deras Cinema Displays. ADC-standarden kräver att video, USB samt ström för bildskärmen ska skickas över en enda kabel från grafikkortet till bildskärmen. Generellt sett kräver det lite mer att dra tillräckligt med ström för att driva en 23″ Cinema Display än vad som kan levereras över en vanlig AGP-plats, speciellt om kortplatsen har till uppgift att driva grafikprocessorn också.

Apples lösning på problemet var att utrusta ADC-aktiverade kort med en separat kontakt för att mata en 25V-ledning för att driva alla bildskärmar och USB-enheter anslutna till dem via ADC-porten. Problemet är att inga PC-moderkort har stöd för denna extra kontakt och en ADC-kontakt är inte så användbar för de flesta PC-användare. Men med Apples övergång till DVI för deras senaste bildskärmar finns det plötsligt mycket mer gemensamt mellan PC och Mac och deras grafikkortskrav.

NVIDIAs GeForce 6800 Ultra DDL var i princip identisk med PC 6800 Ultra-kortet, men utan behov av extern ström, så kortet innehöll en ansenlig mängd extra kretsar för att dra ström från moderkortet istället. Men förutom den skillnaden såg Mac-kortet ut som vilket annat dual-DVI PC-grafikkort som helst, förutom att det bara skulle fungera i G5s.

Så när ATI satte sig för att göra en detaljhandelsuppgraderingsprodukt på 256 MB, ansåg de att kraven hade konspirerat till förmån för ett Mac- och PC-kompatibelt kort på marknaden; därmed föddes ATI Radeon 9600 Pro Mac & PC Edition.