Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI Radeon 32MB SDR

I flera år har ATI ansetts vara ledande inom multimedia eller videofunktioner, tack vare produkter som deras TV-tuner och All-in-Wonder-linjer, men de har sällan ansetts vara branschens avancerade prestandaledare.

Precis som Matrox och S3, överfångades ATI helt av 3D-revolutionen för några år sedan som lämnade marknaden dominerad av företag som den numera nedlagda Rendition samt ett mycket mer välbekant namn, 3dfx. ATI lyckades hålla sig vid liv tack vare sitt extremt starka grepp på många OEM-marknader, platser där 3dfx och NVIDIA hade svårt att ta sig in i början.

Rage 128 var ursprungligen avsedd att markera ATI:s inträde tillbaka på marknaden som en seriös utmanare när det gäller prestanda, inte bara när det gäller OEM-acceptans. Tyvärr gav ett fruktansvärt försenat Rage 128-chip ATI lite i vägen för trovärdighet och när det så småningom kom ut var lösningen inte tillräckligt kraftfull för att sätta ATI:s namn någonstans på prestandakartan.

Vad ATI behövde var en ny kärna, som vi märkte med Rage 128 Pro, ökade klockhastigheten på Rage 128 köpte bara ATI-prestanda som NVIDIAs TNT2 hade gett oss i flera månader tidigare. Introduktionen av Rage Fury MAXX kort därefter gav ATI en stark smak av hur det var att konkurrera på den avancerade spelmarknaden, och det förebådade bara vad som snart skulle komma när ATI äntligen fick en ny kärna att arbeta med.

Gå in i Radeon. Radeon, som förhandsvisades i april i år och släpptes och skickades bara två månader senare, vände en hel del huvuden. För första gången spelade ATI inte bara ikapp NVIDIA utan de överträffade till och med marknadens kung.

Det tog inte lång tid för marknaden att svara, och sedan Radeon lanserades har pressen lagts på NVIDIA, och nu med möjligheten att inte se en ny produkt förrän nästa år är det ATI:s chans att glänsa. ATI har definitivt sett denna möjlighet, och precis som AMD gjorde efter introduktionen av deras Athlon, försöker ATI dra nytta av deras situation så mycket som möjligt.

Nya rapporter har indikerat att ATI planerade att dramatiskt fasa ut sin Rage 128-linje och ersätta den med en mer kostnadseffektiv lösning baserad på Radeon-kärnan. Precis som NVIDIA gjorde med sin GeForce2 MX, gör ATI något väldigt liknande genom att släppa en lågkostnadsversion av Radeon.

Samtidigt som ATI fortsätter att marknadsföra det fortfarande relativt nya varumärket Radeon, introducerar ATI nästa inkarnation av linjen, Radeon SDR.