Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI Mobility Radeon 9600 och NVIDIA GeForce FX Go5650: Tar på DX9

Direkt efter Centrino-surret rapporterade vi i mars om ATI:s och NVIDIA:s nya mobilitetsgrafikprocessorer. Detta gjorde mobilbranschen upphetsad eftersom vi för första gången fick veta att DX9-mobildelar med full hög prestanda skulle släppas på marknaden. Inga små nyheter heller, eftersom de skulle föra in den relativa prestandan hos stationära system till mobila system.

Det har varit lite svårt att få ihop en Mobility Radeon 9600 och GeForce FX Go5600 head to head på grund av de udda produktcykler som har pågått. Toshiba var först med att släppa ett GeForce FX Go5600-baserat system, men detta var på den japanska produktcykeln, som är runt vår/sommar. Eftersom relationen mellan Japan och Nordamerika är sammanflätad via tillverkare, såg USA och Kanada enheter sippra in på deras marknadsplatser. Samtidigt var Europa verkligen det tidigaste att se produktionssystem som var baserade på Mobility Radeon 9600, men på grund av marknadsrelationer såg Nordamerika inte någon av dessa produkter återförsäljare. Mobility Radeon 9600 i Nordamerika sågs inte riktigt förrän VoodooPC:s Envy M: 460 kom ut på marknaden, vilket var bara några veckor sedan.

Behövligt eller inte nuförtiden, studenter i Nordamerika köper vanligtvis bärbara datorer för skolbruk, och NVIDIAs marknadsföring har beslutat att gå efter skolgångscykeln med sin GeForce FX Go5600. Samtidigt kommer ATI:s Mobility Radeon 9600 att riktas mot den amerikanska höstens uppdateringscykel (någon gång runt sent Q3 och början av Q4), vilket innebär att vi kommer att se fler designvinster inom en snar framtid. Men för närvarande kan båda grafiska processorerna betraktas som fraktkomponenter. Oavsett vilket har de två cyklerna lett till en förskjuten tidslinje mellan Mobility Radeon 9600 och GeForce FX Go5600. Med GeForce FX Go5600 som anlände tidigare än sin konkurrent, var det ibland orättvist jämfört med Mobility Radeon 9000 (kodnamnet M9). M9 var dock inte en DX9-del och stödde inte heller AGP8X.

Idag har vi benchmarkresultaten att visa för alla de otaliga timmarna. Vi har inte bara Half-Life 2 för tittarglädje, utan vi kommer att slänga in den förväntade AquaMark 3. Detta bör ge dig hela spektrumet av det senaste och bästa från NVIDIA och ATI, med vårt utseende på full DX9-dator och mobil grafiska processorer. Du kanske har sett andra medier rapportera benchmarkresultat [for these two mobile parts] som har ifrågasatts, särskilt med udda marginalresultat. Under vår tid som ägnas åt benchmarking av de två mobila grafikprocessorerna har vi ännu inte kunnat återskapa liknande scenarier.