Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ATI All-in-Wonder 128

Hur skulle du vilja se på tv i ett fönster medan du arbetar? Vad sägs om att använda din dator som en digital videobandspelare? Skulle det inte vara trevligt om du kunde få allt det där plus fantastisk 2D- och 3D-acceleration på ett kort? ATI hoppas kunna göra den drömmen till verklighet med deras senaste erbjudande – All-in-Wonder 128.

Som noterats i AnandTechs Matrox Marvel G200 Review, har det varit ganska svårt för företag att framgångsrikt producera en multifunktionsenhet som utmärker sig på alla områden. ATI:s ursprungliga All-in-Wonder Pro innehöll Rage Pro-chipset, som gjorde ett rimligt jobb som TV-tuner och 2D-kort, men föll platt på ansiktet med svag 3D-prestanda och stöd. Stödet för videoinspelning var rimligt, men det proprietära ATI VCR 1.0- eller 2.0-formatet gjorde videon oanvändbar på icke-ATI-system.

Marvel G200 kom och lovade alla funktioner i All-in-Wonder plus kraftigt förbättrad 2D- och 3D-acceleration tack vare Matrox eget G200-chip ombord. Medan 2D-stöd var bra, var 3D-stöd bara ganska bra. G200 utmärkte sig med hög bildkvalitet med äkta 32-bitars rendering, men prestandan var inte riktigt där. Den verkliga kickern var avsaknaden av en OpenGL ICD, som var tänkt att levereras med Mystique G200 när den släpptes. Matrox har bara nyligen släppt en beta av den ICD:n som fortfarande inte är helt optimerad.

Tillbaka i december tog AnandTech en titt på en ATI Rage Fury-bräda förutgiven. Det presterade ganska beundransvärt, presenterade hårdvaru-DVD-acceleration och visade att 3dfx var fel genom att bara ge en mindre prestandastraff när 32-bitars rendering var aktiverad. Det verkade som att det äntligen fanns en riktig konkurrent till nVidias TNT.

Rage Fury var givetvis baserad på Rage 128-chippet från ATI, ett företag som traditionellt varit ledande inom OEM-försäljning, men som legat något efter prestandakurvan när det gällde 3D-acceleration. Rage 128 var ATI:s försök att ta tillbaka ledningen i 2D- och 3D-prestanda. Detta .25 mikron-chip har en 128-bitars motor, komplett OpenGL ICD, hårdvaru-DVD-avkodning och en “avancerad grafikarkitektur med superskalär rendering, kantutjämning av linje och kant, gouraud-skuggning, dubbelcache-arkitektur, multi-texturering med en gång och bumpmapping.”

Vi hoppades alla att ATI skulle ta Rage 128 och kombinera den med funktionerna i All-in-Wonder-serien för att skapa en ny standard inom multifunktionsenheter. Tja, det ser ut som att det äntligen har hänt med All-in-Wonder 128. Lyckligtvis för oss har ATI inte bara smällt Rage 128 i den gamla designen, utan har faktiskt implementerat mycket större funktionalitet med den nya All-in- Wonder 128.