Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Athlon64 Förhandsvisning: nForce3 vid 2,0 GHz

När vi tittar mot introduktionerna den 23 september börjar vissa saker bli tydligare om Athlon64. Tillkännagivanden från AMD och mun till mun pekar alla på att Athlon64 och Opterons prestanda är mycket nära om inte identiska. Vi hör också rykten från frågeställaren och på andra ställen att 754-stifts Athlon64 troligen kommer att introduceras initialt vid 2,0 GHz, med ett reviderat (och mer realistiskt) prestandabetyg som kommer att placera det någonstans runt 3200+, vilket är den nuvarande högsta PR för topp-Barton. Ingen har dock riktigt gjort mycket för att svara på hur Athlon64 kommer att prestera jämfört med nuvarande Athlon- och Pentium 4-processorer. Även om förseningen av Microsofts 64-bitars Windows XP fortfarande inte kommer att tillåta oss att testa 64-bitars Athlon64-prestanda, har vi verktygen till hands för att ge en god uppfattning om vad vi kan förvänta oss av 32-bitars Athlon64-prestanda när den introduceras i de närmaste veckorna.

När Anand Shimpi först testade Opteron i april fanns det bara serverbaserade kort tillgängliga för testning. Enkelprocessorn nVidia nForce3, som har riktiga AGP 8X och överklockningsalternativ på entusiastnivå, skulle inte släppas på ett par månader. Med nForce3 för Opteron nu tillgängligt på marknaden, och förväntan på en 2,0 GHz Athlon64-introduktion, gick vi tillbaka till vårt nVidia nForce3-referenskort med en Opteron som kan köra 200FSB för att se var Athlon64 kan landa.

Med AGP/PCI-låset och FSB-överklockning av nForce3 kunde vi nå en stabil 2,0Ghz (222×9) vid standardspänning med vår 1,8 Opteron, trots att vi körde 2GB (512MBx4) Dual-Channel ECC-minne. Med fullt stöd för AGP 8X kunde vi också använda vår standard ATI Radeon 9800 PRO för benchmarking.

Med nForce 3 som kör Opteron på 2.0Ghz med en Radeon 9800 PRO, hade vi plattformen att ge våra läsare en anständig förhandstitt på Athlon64-prestanda. Så hur kommer Athlon64 sannolikt att jämföras med de bästa Pentium 4-processorerna och nuvarande Barton-processorer?