Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Athlon 64 FX-53: AMD:s nästa entusiastdel

Introduktion

När Pentium 4 3.4GHz EE kom ut tillsammans med Prescott kunde Intel ta några skryträtter från AMD. Idag är svarsskottet från andra sidan AMD Athlon 64 FX-53. Den här lanseringen ger egentligen inget nytt till tabellens arkitektur, men det här är en processor med en stor cache, hög klockhastighet och ett 128-bitars minnesgränssnitt (snarare än 64-bitarna i Athlon 64-serien).

FX-53 är en Opteron-baserad processor som körs på 2,4 GHz med 1 MB L2-cache. FX-53 är bara den andra i serien av FX-processorer. Den tredje (FX-55) kommer att släppas i slutet av året.

Entusiast eller bara dyrt

Detta är verkligen den största frågan som vi behöver besvara. Vi vet redan att vi inte kommer att rekommendera den här delen innan släppet av dess socket 939 motsvarighet. Vi har pratat om frågan tidigare, och vår senaste AMD CPU färdplansartikel visar att Athlon 64 FX-53 är den allra sista Athlon 64-processorn som produceras för socket 940. Även om detta inte är slutet på plattformen (Opteron-processorer kommer fortfarande att använda socket 940), kommer det att vara slutet på skrivbordet som målmarknad.

Fördelen är att när vi flyttar till den nya plattformen kan vi enkelt hitta mycket snabbt RAM-minne (eftersom det helt enkelt kommer att använda nuvarande obuffrad DDR400-teknik), och vi borde se förbättrad prestanda från samma CPU.

Så eftersom Athlon 64 FX-53-processorn inte kommer att förändras i grunden mellan de två sockeltyperna, borde vi kunna få en mycket bra uppfattning om prestanda, och en uppfattning om vad den här processorn faktiskt kommer att vara värd. Priserna på dessa processorer just nu är väldigt oöverkomliga, men innan vi går in på den vägen, låt oss se exakt hur spelplanen ser ut.