Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AT News Update: Mer Ultrawideband Confusion

Vi berörde nyligen Intel och Multiband OFDM Alliance (MBOA) avgång från den låsta IEEE 802.15.3a för att gå vidare med sin egen ultrawideband (UWB) standard, Wireless USB (WUSB). Det har gått nästan ett helt år och varken Intel eller Motorola kan få de röster som behövs i IEEE 802.15.3a-kommittén, och ingendera sidan är villig att kompromissa. Intel föredrar sin trådlösa USB-teknik medan Motorola driver Direct Sequence CDMA. Så länge som IEEE förblir låst ökar sannolikheten för att två eller flera UWB Physical Layer Protocol (PHY) dyker upp, eftersom både Intel och Motorola har åtagit sig att distribuera produkter med eller utan IEEE:s välsignelse.

Vid ett särskilt ad-hoc-möte för IEEE 802.15.3a i Kalifornien förra veckan försökte medlemmarna hitta en lösning för den låsta standardprocessen. En möjlig lösning var ett gemensamt signaleringsprotokoll som utvecklats av West Coast startup Pulse-Link Inc. Detta kompromissprotokoll från Pulse-Link kommer att möjliggöra samexistensen av nuvarande och framtida UWB-implementeringar.

Vikten av ett kompromissprotokoll är att två UWB PHYs inte kan samexistera inom den andras funktionsområde eftersom varje enhet kommer att störa den andras signal. I grund och botten betyder detta att med två olika PHY:er kan UWB inte erbjuda någon garanterad tjänstekvalitet (QoS). Effekten av detta är att konsumenterna kommer att ifrågasätta värdet av dessa produkter om de själva inte kan samexistera med varandra, låtsas tillsammans med andra trådlösa lösningar. Nu genomför FCC tester för att se om UWB orsakar störningar med andra trådlösa lösningar som satellit-TV.

En möjlig lösning på detta återvändsgränd kunde ha gjorts vid detta tidigare möte om inte för ett litet problem. Ingen från MBOA-gruppen deltog i mötet. MBOA är för närvarande löst i deras övertygelse att det är bättre för konsumenterna att det bara finns en standard, deras. Men allt detta tal om samexistens och interoperabilitet kan vara för tidigt. Chansen att två UWB-enheter utplånar varandras signal med tanke på deras korta räckvidd är låg

En intressant sak att notera är att detta kompromissprotokoll skickades till IEEE för månader sedan utan mycket uppmärksamhet. Det är först nu som Intel och MBOA lämnade för att fortsätta sina egna UWB-ansträngningar som Motorola värmde upp till tanken att detta kunde vara en metod för att lösa dödläget. Medan ingen på Motorola kommer att erkänna det; det är möjligt att att behöva konkurrera med en Intel lead MBOA är något de inte ser fram emot. Med hem och företag som är mer PC-orienterade kommer en UWB baserad på WUSB att ha en klar fördel.

Även om detta protokoll kan låta bra för IEEE och deras medlemmar; detta tillvägagångssätt kan orsaka förvirring för konsumenter som tror att alla UWB-aktiverade enheter kommer att fungera med varandra. Det kommer att vara som de första dagarna av WLAN där olika varianter av 802.11x hårdvarukort och AP:er inte kommunicerade med varandra. Konsumenter har redan tillräckligt med problem med att ställa in WLAN och Bluetooth-aktiverade enheter. Och dessa produkter är tänkta att kommunicera med varandra utan ansträngning.

UWB är tillräckligt tidigt i utvecklingen för att det fortfarande finns tid för Intel och Motorola att hitta en kompromiss till de låsta PHYs. Medan alla hävdar att de gör detta för konsumenterna, vet alla att det handlar om marknadsandelar. Den potentiella marknaden för UWB-produkter är enorm. Praktiskt taget all lågeffekts kringutrustning som överför data via ledningar över korta avstånd är en perfekt kandidat för UWB.

Vilken implementering av UWB kommer du att använda? Baserat på information som är tillgänglig för närvarande, om du är en övervägande PC-användare med Intel-tillverkade moderkort så kommer WUSB att vara ditt enda alternativ. Dess kompatibilitet med befintlig USB-infrastruktur bör göra dess interoperabilitet med befintliga miljöer på ett kick. Motorolas implementering har lägre strömförbrukning och mindre komplexitet. Till skillnad från Intel tittar den inte på UWB strikt för PC, utan för all hemelektronik (Samsung, Sharp och Apple vill inte ha WUSB för UWB). Det kan dröja ett år innan vi börjar se WUSB på skrivbordet, men med Intels stöd finns det en god chans att det kan vara här tidigare än du tror.