Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AT News Update: DVD Dual Layer Primer

DVD DL innebär definitionen; två lager av standard DVDR-5 pressas ihop med en transparent distans och en tunn reflektor mellan de två. Det undre lagret (L0) läses och skrivs till på exakt samma sätt som DVDR-5. Att läsa och skriva till det andra lagret (L1) är förvånansvärt enkelt; lasern fokuserar helt enkelt en bråkdel av en millimeter längre bort från det första inspelningslagret – i fokus med L1. Eftersom lasern är tillräckligt kraftfull och L0 är tillräckligt transparent, kan L1 enkelt avläsas.


Copyright 2004 Sony

L0 skrivs på samma sätt som dagens DVDR-5 är skrivna. Oavsett om det är genom CAV eller Z-CLV, skrivs data på L0 när lasern rör sig från skivans nav till den yttre kanten. Skrivning till L1 görs sedan från skivans kant tillbaka mot navet. Detta är identiskt med en DVD-9-läsning.

Varje tillgänglig DVD-läsare klarar av dubbla lager läsadrift. Att tillämpa exakt samma princip på skrivläget har bara varit en fråga om att fullända konsumentmedia och enkla modifieringar på pickupen/lasern. Faktum är att de som tittar på våra Optical Storage-nyheter på nära håll vet redan att Pioneer tidigare demonstrerade sin DVR-106 kapabel att bränna skivor med dubbla lager under CES 2004 (januari). Enheten brann bara vid 2X, men med tanke på DVD-R DL-skivan brändes endast med en modifierad firmware, framtiden för befintliga DVDRW-enheter ser lite lovande ut. Sannolikt kommer leverantörer att välja att inte släppa firmware som skulle möjliggöra DL-bränning, men det är trevligt att veta att det finns en liten chans att de gör det.

Det första som alla borde veta är att DVDR-9 (liksom DVD-9) inte har 9 GB lagringsutrymme. När vi läste några av frågorna i våra forum, blev det uppenbart att detta är en av de största förutfattade meningarna om tekniken. Både DVDR-9 och DVD-9 kan bara ha 8,5 GB lagringsutrymme. Mer skulle göra dem inkompatibla med DVD-standarden. Tri Layer-enheter skulle inte heller vara kompatibla med standarden, så förvänta dig inte att se DVDR-14 i framtiden heller. För mer lagring måste vi se till BluRay och HD-DVD.

Precis som DVDR-5 har DVDR-9 (DVD DL) ingen enhetlig skrivstandard. De första implementeringarna av DVDR DL kommer att dyka upp som DVD+R DL (som, som du säkert gissat, stöds av DVD+R Alliance). DVD-R DL verkar möjligt, vilket visades av Pioneer, men DVD-R Forum har varit mycket mer konservativa med sin strategi med dubbla lager. Du kan läsa det officiella tillkännagivandet från Philips angående DVD+R DL-formatspecifikationen här.

Bli inte för upphetsad (eller besviken) när som helst snart. DVD DL är klar, men den är inte här än. Sony tror att vi kommer att ha de första enheterna klara före juli, men det större numret av media kan ge DVD DL ett svårt hopp ut ur porten. Det har gått sex månader efter att de första 8X DVD+R-enheterna debuterade, och vi har fortfarande problem med att hitta tillförlitliga media. Vad vi har hört från tillverkare av DVD-media och inspelare kan DL-medier vara extremt låga och kräsna. Ännu värre, enligt tillverkarna när media dyker upp kan $5 till $8 per skiva vara normen!

Du kanske måste vara en die-hard Dual Layer-fan för att förutse 2,4X bränntider på $5 media. En lycklig räddning för DVD DL är att priset på själva enheten kommer att förbli relativt förutsägbart – när det kommer runt $200-strecket och förmodligen sjunker mycket snabbt under de kommande 6 månaderna efter det. Men återigen frågar vi, är det värt det? Om du inte räknar med att säkerhetskopiera din DVD-filmsamling kan det vara en bättre lösning att bränna data på två DVDR-5-skivor (för 0,50 USD per pop) under 6 minuter per bit. Vi har redan tillkännagivanden för 12X DVD+R-enheter från Plextor, och 16X-enhetsexempel bör vara här före juli. Om vi ​​nu bara kunde få lite media…