Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AT News Update: DDR2 Memory Performance

Då och då ser du antingen mig själv, Anand eller någon av de andra skribenterna lägga upp våra tankar om ämnen i forumen och nyhetsartiklarna. Idag kommer vi att lägga upp lite “utvidgad täckning” om våra tankar angående DDR2. Förhoppningsvis gillar du vårt nya tillvägagångssätt och vi uppmuntrar dig att skriva dina kommentarer!

Redan före Computex 2003 började vi först höra några av de kommande strategierna som införlivar DDR2 i kommande Intel-plattformar. Flera månader senare, i januari, fick vi bekräftelse på hur och när dessa tekniker skulle dyka upp i kommande chipset.

Idag utgör Micron, Elpida och Samsung majoriteten av DDR2-marknaden. Tyvärr finns det mycket förvirring om JEDEC-specifikationen. DDR2 är nästan identisk med DDR1, med några få optimeringar. De viktigaste optimeringarna inkluderar:

 • 4-bitars förhämtning (upp från 2-bitars)
 • Förbättrade register
 • Additiv latens
 • FBGA-förpackningar
 • Vid uppsägning
 • DDR2 får majoriteten av sin kraft från 4-bitars förhämtningen. DDR2 kan effektivt skriva/läsa fyra gånger mängden data per klockcykel till/från minnesmatrisen. Detta fördubblar effektivt databusshastigheten samtidigt som den interna busshastigheten hålls densamma från DDR1. Både DDR1 och DDR2 använder ett 64-bitars gränssnitt.

  Dessa optimeringar kommer med fördelen av en något lägre driftspänning, men kräver 240 stift snarare än de 184 stift som krävs av DDR idag.

  Med talet om olika bitförhämtningar blir det svårt att se de faktiska klockorna i det nya minnet. Kort sagt, DDR2 körs med en lägre inre klocka än DDR1. Men eftersom förhämtningen är större än DDR1, extern klockan fördubblas. Till exempel, om vi kunde köra samma DDR400 på hyllorna idag med DDR2:s 4-bitars förhämtning, skulle den i princip fungera på DDR800. Eftersom detta inte är möjligt har den interna bussen för DDR2-modulerna vi ser nu sänkts till 100MHz för DDR2-400 och 133MHz för DDR2-533. DDR400 och DDR2-400 bör fungera likadant.

  Vad betyder detta för tidiga användare? Väsentligen; ingenting. Det blir ingen prestandaökning mellan DDR2-400 och DDR-400
  (eller till och med mellan DDR2-533 och DDR-533). DDR2 är tekniken för att möjliggöra post-DDR533 hastigheter, snarare än en teknik för att förbättra den. När vi börjar se riktmärken för DDR1 kontra DDR2 sippra in, överväg mognad av de två teknikerna. DDR1 är nästan 5 år gammal med dussintals chipsettillverkare och miljarder dollar i finansiellt stöd. DDR2 har fortfarande inte ens kommit in i full produktion än.

  DDR2, idag, är fortfarande inte den DDR2 vi kommer att se i massproduktion i april eller maj. Inte överraskande, Intel har skjutit tillbaka sina prov 925X-chipset ytterligare ett par veckor för att klara av kompatibilitets- och prestandaproblem på DDR2. Så även om PC2-4300 inte fungerar lika bra som PC-4300 just nu, kom ihåg att minneskontrollerna fortfarande har några betydande förändringar att genomgå. Tiderna på dagens PC2-4300 är också mycket dåliga; de flesta Micron-baserade DDR2 är klassade som 4-4-4. Oavsett vilket bör vi inte leta efter prestandahopp mellan DDR2 och DDR1 förrän minnet kommer upp i DDR2-667 och DDR2-800-intervallen. Enligt Intel, VIA och SiS färdplaner kan vi se alla dessa hastigheter i år.

  Med DDR2-minne fixat runt $900 för 512MB just nu, är det förmodligen osannolikt att vi kommer att se den enorma rusningen till Intels 925X-chipset. Även när priserna faller inom intervallet för dagens DDR-priser kommer den nyare tekniken inte riktigt att gynna konsumenten förrän vi kommer in i de hastigheter som DDR1 inte kan uppnå.