Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

AT News Update: AMD Sidelines DDR2 för 2004

Även om vi har haft några starka bevis för att AMD inte kommer att använda DDR2 snart, fick vi idag officiellt besked om att AMD kommer att göra det inte adoptera DDR2 2004, och absolut inte långt in på 2005.

AMD:s DDR2-filosofi kretsar kring “prestanda, pris och tillgänglighet”; det vill säga, AMD kommer inte att implementera DDR2 förrän alla tre av dessa kriterier är lämpliga för inträde. Våra källor hävdar att detta är samma strategi som AMD närmade sig till minnet när man valde DDR-minne framför Rambus för flera år sedan.

Det kanske mest intressanta uttalandet i AMD:s senaste utgåva var de två nyckelpunkterna som skisserades för den faktiska distributionen av DDR2:

AMD kommer att stödja DDR2 när det är vettigt

När DDR2-667 introduceras och prestandan utvecklas tillräckligt för att övervinna DDR2-latensstraffet

När DDR2-prispremien bleknar

Tyvärr fanns det inga källor att citera om huruvida dessa två nyckelpunkter var ömsesidigt inkluderande. Flera källor bekräftar att DDR2-667-distributionen kan vara här så tidigt som under Q2’05.

Låt oss överväga det betydande negativa prestandaproblemet med DDR2 för nu; latens. Om du hade en chans att läsa vår minnesartiklarsåväl som vår DDR2 förhandsvisning förra veckan, har du sett att DDR2-400 och DDR1-400 har motsvarande noggrann puttning. Tyvärr för DDR2 kommer vi inte att se timings bättre än 4-4-4 (medan DDR1-400 kan uppnå 2-2-2 relativt enkelt). Detta kan faktiskt bli en välsignelse för AMD.

Den inbyggda minneskontrollern för Athlon 64 förbättrar prestandan mer än någon annan funktion på de nya chipsen (även om 64-bitars adressering också är ganska bra). Eftersom varje enskild processorrevision dikterar minnesklockan är AMD det free släpp sin nästa generation A64 med en 533MHz minnesbuss om de vill. Intel, å andra sidan, förlitar sig på att uppgradera FSB-klockan på sina processorer och minneskontrollern för att uppnå en högre minnesklocka. DDR2 kommer att vara mycket lätt för AMD och dess partners att införliva. AMD uppgraderar minneskontrollern på processorn, och moderkortstillverkarna ersätter 184pin DDR1 DIMM med 240pin DIMM som behövs för DDR2 – ingen ny Northbridge.