Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASUS UL80Vt och G51J: Går för guldet

ASUS har tillverkat bärbara datorer ganska länge; vår första recension av ASUS bärbara datorer var cirka 2002, och jag fick min första praktiska upplevelse för tre år sedan. Även om det har funnits många intressanta bärbara datorer från företaget under åren, har få lyckats skilja sig från mängden. (Okej, visst, det finns hela Eee PC-netbookmarknaden de skapade, men det är inte en traditionell bärbar dator.) Det förändras idag med vår recension av UL80Vt.

I sitt hjärta är UL80Vt en tunn och lätt bärbar dator som kan leverera fantastisk batteritid samtidigt som den ger tillräcklig prestanda för att hantera praktiskt taget alla uppgifter – ja, inklusive spel. Den kommer med en Core 2 Duo SU7300 Ultra Low Voltage-processor – en CULV-processor om du föredrar det. CULV-processorer har fått en dålig rap genom åren av ett par anledningar. För det första presterar de underpresterande jämfört med vanliga Core 2-processorer, utanför batterilevetiden. Det skulle inte vara världens undergång, men det större problemet har alltid varit kostnaden. Vi tittade på ASUS U2E för lite över ett år sedan, och även om det inte var ett dåligt system var det extremt svårt att rekommendera för över $2000 ($2600 med en SSD). Däremot slår UL80Vt U2E i varje enskilt mått vi kan komma på, förutom storlek/vikt, och det kostar mindre än hälften så mycket. Åh vilken skillnad ett år gör.

I andra änden av spektrumet har vi ASUS G51-serien – vi granskar specifikt G51J idag, men G51Vx kommer också att få täckning. Det är mycket närmare vad vi har sett från ASUS tidigare: en rimlig design, gott om prestanda, men rörlighetsaspekten saknas definitivt. Vad den saknar i batteritid kompenserar den mer än vad gäller prestanda och prissättning, men om du är intresserad av att ta tag i en välbalanserad bärbar dator som kan hantera vilket spel som helst (men inte nödvändigtvis med maximala detaljer) och ge massor av CPU kraft för andra beräkningsintensiva uppgifter kan G51J vara den perfekta presenten att hitta under din julgran i år.

Om du letar efter andra alternativ rekommenderar vi att du läser vår Köpguide för Holiday 2009 där vi sätter båda dessa ASUS bärbara datorer i ett sammanhang i förhållande till resten av marknaden. Den korta sammanfattningen är att vi är hårt pressade att hitta något i kategorin för bärbara datorer i mellanklassen som vi föredrar framför UL80Vt. G51J har mer konkurrens, men den sätter en hög ribba som kan vara svår att konkurrera med.