Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Asus PC-DL Deluxe: 875 med Dual Xeons

Under Intels lansering av 875-chipsetet nämndes det att Canterwood-chipsetet hade förmågan att stödja Dual-processorer. Många som såg den nyheten och hörde om utvecklingen av en Canterwood trodde dubbelt att det kan vara en del av en utarbetad bluff. Tja, vi är här för att berätta att det inte är en bluff, och beviset kommer från Asus, en av världens största moderkortstillverkare. När Asus först frågade AnandTech om vi skulle vara intresserade av att ta en titt på deras nya Dual Xeon 875, hoppade vi på tillfället.

PC-DL är unik i mer än bara förmågan hos dess 875 att köra två Xeon-chips. Det är också ett av de mest prisvärda korten med dubbla processorer på marknaden. Vi får höra att den kommer att sälja för under $300 – någonstans i intervallet $240 till $300. Asus tror att detta relativt låga pris också kommer att göra brädet attraktivt för spelare och prestandaentusiaster, förutom det naturliga målet för Workstation och Small Server Market.

Så, är detta samma 875-chipset som för närvarande dominerar den höga delen av Pentium 4-marknaden? Generellt är svaret, “ja, det är det.” Intels 875 och tidigare E7205 delar nästan samma arkitektur, men de har olika minneshastighetsmöjligheter. Det förväntas att 875 så småningom kommer att ersätta E7205, Intels första Dual-Channel arbetsstation/serverdesign. Det unika med nya Asus är att det nästan är ett steg bakåt vad gäller processorstöd. Intel har förväntats uppdatera Xeon med de senaste 875-funktionerna som 800FSB, men det har inte hänt än. Så, Asus har introducerat PC-DL med stöd för dubbla 533FSB Xeons. Detta är sannolikt det första steget på vägen mot nya 800FSB Xeons, eftersom många nyligen har klagat på att Xeons halkar efter i prestandaområdet till det senaste i Pentium 4-familjen.

Även om PC-DL verkar ganska unik just nu, är detta början, inte slutet, av de många varianter vi sannolikt kommer att se med de nya dubbla processorkorten baserade på 875-chipset. När du tittar på resultat med Dual Xeon 3.06-processorer, kom ihåg att Xeoner med 800FSB-kapacitet utan tvekan kommer att dyka upp inom en snar framtid. Som vi såg med flytten av Pentium 4 från 533 till 800FSB, kommer denna förändring ensam att ge en betydande ökning av prestanda. 875-kretsuppsättningen är naturligtvis redan 800FSB-kapabel, så övergången till 800FSB-processorer borde vara enkel.

Hur glada vi än är över utsikterna till nya högre FSB Xeoner, vad vi måste utvärdera just nu är en Dual 3.06 Xeon 875 med två 533FSB-processorer. Eftersom Asus nämner detta dubbelt som en potentiell spelplattform och en styrelse för datorentusiaster, bestämde vi oss för att utvärdera det ur det perspektivet. Funktionerna som Serial ATA Raid, Firewire, 8X AGP 3.0, inbyggt CSA LAN och Promise RAID kommer att påminna dig mer om Asus P4C800-E än om andra Xeon-kort. Vi kommer att göra några jämförelser av arbetsstationer senare i recensionen, men vi granskar PC-DL och jämför den med prestandan från de nuvarande toppkorten Pentium 4, Barton och Opteron/Athlon64 som vi har testat.