Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASUS P8Z77-V Deluxe recension – Känn din SKU

Nu när Panther Point är i full gång, och kanske Sandy Bridge-processorlager kan börja minska till förmån för Ivy Bridge, är marknadssegmenteringen av moderkort alltför kritisk. Vi har spelare (budget och entusiast), tillfälliga användare, ljudentusiaster, HTPC-användare, lagringsanvändare, avancerade användare, entusiaster, moddare, tysta användare, överklockare, extremanvändare eller kanske en kombination av många. Därför, när det kommer till att designa en rad kort, har en moderkortstillverkare prioriterade mål. De kan designa antingen en produkt för ett mål eller en produkt för att täcka flera. ASUS har minst 13 kort i sin nuvarande Z77-serie (som inte täcker H77), med några fler som fortfarande ska släppas. En av dessa 13 är P8Z77-V Deluxe, en avancerad produkt fokuserad på avancerade användare som vill ha extrem funktionalitet och det bästa av de flesta världar – ett Intel NIC (+Realtek), mer SATA, dubbelbands WiFi, fläktkontroll, provisionering för Thunderbolt samt vanliga ASUS-funktioner som BIOS Flashback, Q-LED, själva BIOS och programvaran AI Suite. Även med allt detta visar det sig också att Deluxe är ganska bra på genomströmning och IO också.


ASUS P8Z77-V Deluxe Översikt

Att bygga ett system kommer med många begränsningar – den viktigaste enligt min erfarenhet som nyligen student är vanligtvis priset. Men vid ett nyligen genomfört iSeries LAN-evenemang i Storbritannien kunde du ha lurat mig – för många närvarande var pengar till synes inget föremål. Detta var entusiastmarknaden, så det var viktigt att visa upp den anpassade vattenslingan i ett lämpligt fall. Ett gemensamt tema fanns dock under hela dagen – även entusiaster har en uppdateringscykel. Det var uppenbart när jag gick runt och pratade med entusiaster att när du har ett vattenlåst system som kör dubbla GTX 480s, var drivkraften för några av dem att spendera stora pengar då och då, snarare än att söka efter uppgraderingar. Det fanns några Sandy Bridge-system, ett antal Lynnfield/Clarkdale-system, några Phenom II, liksom Nehalem som knackade på, med användare som tittade på potentiella rutter för att hålla dem i 3-4 år till.

Med detta i åtanke finns det aktuella två självklara svar när du kommer från system som är några år gamla och om du vill gå till Intel – hoppa till Sandy Bridge-E, eller ge dig ut på Ivy Bridge. För ett solidt system måste det finnas ett moderkort under som fungerar, presterar och om möjligt revolutionerar systemet som helhet. ASUS tror att de har gjort detta med P8Z77-V Deluxe.

P8Z77-V Deluxe kommer alltså till en mycket entusiast Z77 prisklass, runt 275 USD märke. Detta knackar hårt på dörren på X79-lösningar med låg till mellanklass. Men istället för att få en X79 från låg-till-mellanklass, har vi gräddan av entusiasten Z77. Detta innebär att Deluxe kommer med de flesta funktioner som användarna vill ha på en avancerad produkt – dual-band WiFi, dubbel NIC (en Intel), fläktkontroll, mer SATA, felsökningsverktyg och ytterligare USB 3.0. Detta är utöver vad ASUS har i större delen av deras kanalutbud – USB 3.0 Boost, AI Suite, Fan Xpert II, Q-LED, dubbla intelligenta processorer, DTS UltraPC II + DTS Connect, SSD-cache, kontroll för 3-stift och 4-stifts fläkthuvud och digital strömförsörjning för CPU, iGPU och DRAM. Realistiskt sett är det enda som saknas ett PCIe-expanderande PLX-chip (upp till ytterligare $30 kostnad) för mer än 2-vägs GPU, en mer premium ljudlösning (återigen, skulle vara ytterligare ~$30), integrerad Thunderbolt (ännu ~$30, men Thunderbolt-huvudet ombord ansluts till ett ASUS TB-tilläggskort som ska släppas) eller kanske mSATA (även om det egentligen inte är ett krav för entusiastslut).

Deluxe står i centrum när det gäller prestanda i vart och ett av våra 2D-riktmärken – tack vare en kombination av design och MultiCore Enhancement, kommer Deluxe med en märkbar marginal i vår Z77-testning. På många områden liknar den P8Z77-V Pro som vi redan har testat, antingen presterar den samma som eller bättre än Pro.


Visuell inspektion

I nästa snäpp upp ovanför Pro i segregeringen av kanalkorten säljer ASUS Deluxe. Detta kommer att vara det första ASUS Deluxe-brädet vi har recenserat på AnandTech sedan Llano mini-ITX F1A75-I Deluxe förra året. I jämförelse med P8Z77-V Pro har Deluxe flera uppgraderingar när det gäller funktionalitet och komfort.

Den första att notera är den ökade kraftleveransen till CPU:n över Pro – denna gång i form av en 16 + 4-fas kraftleverans. Som ett resultat är VRM-kylflänsarna till vänster om CPU:n direkt anslutna via ett värmerör till en annan kylfläns under sockeln. Ombord finns också entusiastens ström-/återställningsknappar och tvåsiffrig debug, en Thunderbolt-header, Q-LED Debug-belysning och användningen av dubbla NIC på I/O, i form av en Intel 82579V och en Realtek 8111F.


På grund av placeringen av kylflänsen på Deluxe jämfört med Pro, verkar sockelytan något mindre (till exempel flyttas den vänstra kylflänsen längre in mot uttaget). Det är möjligt att stora luftkylare kanske skulle ha det tuffare om de inte passar in i Intels sockelspecifikation, men för att hjälpa till har ASUS gjort kylflänsarna korta för att lindra detta problem. Runt själva sockeln har vi fortfarande tillgång till fem fläkthuvuden – två 4-stifts på toppen av kortet, en 4-stift längst ner till vänster på VRM-kylflänsen och en 4-stift på vardera sidan av 24- stift ATX-strömkontakt. En sjätte fläkthuvud ombord finns längst ner bredvid den tvåsiffriga felsökningsutgången. Alla fläkthuvuden kan styras via BIOS och OS-programvaran, och chassihuvudena kan också styra 3-stifts fläktar.

Ovanför huvudströmkontakten på höger sida finns MemOK-knappen och TPU-omkopplaren (för en snabb automatisk överklockning). Under den finns en USB 3.0-header och en uppsättning med åtta SATA-portar. I likhet med ASUS Pro har vi fyra SATA 3 Gbps från PCH, två SATA 6 Gbps också från PCH, och två SATA 3 Gbps från en annan kontroller – Marvell 9128. Detta tillåter RAID 0/1 på dessa två SATA 6 Gbps-portar samt ASUS SSD-cache.


Den södra sidan av kortet innehåller fortfarande frontpanelsrubriker och USB 2.0-portar, men kommer också med ovannämnda ström-/återställningsknappar och tvåsiffrig felsökningsskärm. Vi hittar också en ClearCMOS-knapp ombord, användbar för överklockare, och en Thunderbolt-header, för användning med ett framtida ASUS Thunderbolt-tilläggskort. När det gäller PCIe har vi lite potentiell förvirring för användare och granskare – mitt emellan PCIe finns ett PLX-chip. Det här är inte PLX PXE 8747-chippet som ökar antalet PCIe-banor – den här på Deluxe är närvarande för att ge extra åtkomst till dataöverföring för de olika kontrollerna på moderkortet. Det betyder att den tredje fullängds PCIe i svart är som många andra Z77-kort i och med att detta är en PCIe 2.0 x4, icke-GPU-port. Från toppen har vi en PCIe x1, x16 (x8 i Multi-GPU), x1, x1, x8, x1, x4. Som ett resultat finns det inget PCIe till PCI-bryggchip på denna avancerade modell för PCI-kortplatser.För bakpanelen har ASUS gjort en jonglering för att bestämma vad som ska inkluderas. Längst till vänster finns en uppsättning med fyra USB 2.0-portar (svarta), en mini-PCIe dual band WiFi + Bluetooth-modul, två USB 3.0 (blå), två eSATA, optisk SPDIF-utgång, HDMI-utgång, DisplayPort, dual gigabit Ethernet, ytterligare fyra USB 3.0-portar (blå), en BIOS-flashback-knapp och ljudutgångar. Så i namnet av ett dubbelt NIC och totalt 10 USB-portar på bakpanelen har vi tappat D-Sub, DVI, IEEE 1394 och en ClearCMOS-knapp (ClearCMOS finns nu på kortet längst ner).


Styrelsens funktionerASUS P8Z77-V Deluxe

Pris

Länk

Storlek
ATX

CPU-gränssnitt
LGA-1155

Chipset
Intel Z77

Minnesplatser
Fyra DDR3 DIMM-platser som stöder upp till 32 GB
Upp till Dual Channel

Videoutgångar
DisplayPort, HDMI

Inbyggt LAN
Intel 82579V
Realtek 8111F

Inbyggt ljud
Realtek ALC898
Stöder DTS UltraPC II och DTS Connect

Expansionsplatser
2 x PCIe x16 Gen3 (x16, x8/8)
1 x PCIe x16 Gen2 (x4)
4 x PCIe x1 Gen2

Inbyggd SATA/RAID
2 x SATA 6 Gbps (PCH), stöd för RAID 0, 1, 5, 10
2 x SATA 6 Gbps (Marvell PCIe 9128), RAID 0, 1
4 x SATA 3 Gbps (PCH), stöd för RAID 0, 1, 5, 10
2 x eSATA 6 Gbps (ASMedia)

USB
Fyra USB 3.0 på baksidan (2 PCH, 2 ASMedia)
Två USB 3.0-huvuden ombord (PCH, ASMedia)
Åtta USB 2.0 (4 bakpaneler, 4 ombord)

Ombord
4 x SATA 6 Gbps
4 x SATA 3 Gbps
1 x USB 3.0 Headers
2 x USB 2.0 Headers
6 x fläkthuvud
1 x SPDIF-huvud
1 x Frontpanel Audio Header
1 x Thunderbolt Header
MemOK! Knapp
TPU/EPU-omkopplare
USB Flashback-knapp
Power/Reset-knappar

Strömkontakter
1 x 24-stifts ATX-kontakt
1 x 8-polig 12V-kontakt

Fan Headers
1 x CPU fläkthuvud
4 x CHA Fan Headers
1 x OPT fläkthuvud

IO panel
2 x eSATA 6 Gbps
1 x DisplayPort
1 x HDMI 1.4a
2 x Gigabit Ethernet
6 x USB 3.0
4 x USB 2.0
1 x Optisk SPDIF
Ljudutgångar
Bluetooth V4.0
Dubbelbands wifi
USB Flashback

Garantiperiod
3 år, APS i NA

Produktsida

Länk

Dualband WiFi är ett välkommet tillskott till ett kort i denna prisklass, såväl som båda NIC:erna. Som nämnts ovan erbjuder fläkthuvuden överlägsen kontroll jämfört med konkurrenternas erbjudanden. Kombinationen av Debug LED och Q-LED är också välkommen, liksom ASUS BIOS Flashback. ASUS Premium Service (APS) är tillgänglig för detta kort för användare i USA och Kanada.