Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASUS P3V4X / VIA AGP GART Prestanda utforskad

Situationen

När vi först såg ut som ASUS P3V4X i vår februari 2000 VIA Apollo Pro 133/133A Motherboard Roundup, älskade vi allt med kortet bortsett från
för botten av förpackningens prestanda under Quake 3. Funktionerna var rikliga, layouten var mestadels genomtänkt och stabiliteten var på topp. Men dessa Quake 3-prestandasiffror dödade alla chanser som styrelsen hade att uppnå Editor’s Choice-status.

Vid den tiden hoppades vi på en BIOS-uppgradering från ASUS för att återställa “normala” Apollo Pro 133A-prestanda. Medan olika BIOS-uppdateringar släpptes och rykten cirkulerade om att problemet hade åtgärdats med den nya “snabbskrivningsfunktionen” i BIOS 1003, kunde vi aldrig duplicera dessa fynd i AnandTech-labbet.

Men i vår djupgående titt på P3V4X fann vi att återgången till en äldre versionen av VIA AGP GART-drivrutinen gav tillbaka den prestanda vi förväntade oss av ett sådant kort. Specifikt placerade VIA AGP GART version 3.59 (ingår i VIA 4-i-1 Service Pack 4.17) ASUS P3V4X precis bakom den klassledande Gigabyte GA-6VX-4X. Vi hade ursprungligen testat med den då nuvarande 4.00 AGP GART från VIA, som ingår i deras 4-i-1 Service Pack 4.20.

Även om beslutet var mycket kontroversiellt, höll vi tillbaka med att ge en fullständig rekommendation att köpa P3V4X tills AGP GART-problemet åtgärdades på ett mer tillfredsställande sätt. Utgångspunkten bakom detta är att utsikten att ha fastnat med en gammal version av VIA GART-drivrutinen bara inte passar oss så bra eftersom man aldrig vet när VIA kommer att introducera en viktig funktion eller fix. Medan många av er bestämde sig för att gå vidare och ta risken att sitta fast med en gammal AGP GART-drivrutin, fortsatte andra att vänta på en lösning på problemet innan de köpte en P3V4X.

Efter många långa diskussioner med VIA och ASUS, som givetvis skyllde på varandra för problemet, hade vi fortfarande ingen lösning över 2 månader efter att styrelsen släpptes. Vad vi kan ta reda på verkar det som att ASUS har varit känt för att “fixa” problem med VIAs styrkretsar i kompatibilitetens intresse. När det gäller P3V4X kan den ha förbättrad kompatibilitet eller stabilitet under vissa förhållanden, men det orsakade verkligen problem med 4.00 AGP GART-drivrutinen. Vi fick äntligen besked från ASUS om att korrigeringen skulle behöva komma från VIA, även om vi fortfarande hoppades på en BIOS-uppgradering från ASUS.

Slutligen den 12 maj 2000 släppte VIA version 4.02 av deras AGP GART-drivrutin, tillgänglig direkt från VIAs förarsida. Skulle detta vara korrigeringen som ASUS hade antytt? Vi tog första tillfället vi hade att tända P3V4X och se om den här nya drivrutinen var den som ASUS lovade var på väg. Medan vi höll på bestämde vi oss för att titta på Quake 3-prestanda under Windows 2000 Professional för att se om P3V4X kan vara lamslagen i den miljön där det bara finns en VIA AGP GART-drivrutin tillgänglig för närvarande.