Asus Lyra Trio recension: mångsidigt nät till ett bra pris

0 Shares

Asus Lyra Trio är inte ditt vanliga specialbyggda mesh. Det är det första (och än så länge fortfarande det enda) 3×3 Wi-Fi 5 (802.11ac) Wi-Fi-systemet på marknaden. Och med stöd för Asus AiMesh – tillgängligt med den senaste firmware – är det bland annat det mest mångsidiga mesh-systemet hittills.

Om du snabbt vill ha ett omfattande, säkert och snabbt Wi-Fi-nätverk utan att potentiellt kompromissa med din integritet eller offra nätverksfunktioner och inställningar, till en nuvarande kostnad på mindre än $250 för en uppsättning av tre enheter, är detta ett utmärkt köp.

Dongs anteckning:

Asus Lyra Trio innehåller tre identiska kompakta hårdvaruenheter.

Asus Lyra Trio: Ett nytt nät med ett välbekant koncept

Ur förpackningen liknar Lyra Trio många befintliga Wi-Fi-system. Den innehåller tre identiska hårdvaruenheter, kallade hubbar. Varje hubb har två Gigabit-nätverksportar. Den ena är en LAN/WAN-port och den andra är en LAN-port.

Så som ett Wi-Fi-system fungerar väljer du en av hubben – vilken som helst av dem i Lyra Trios fall – för att fungera som den primära routern. Den här enheten måste ansluta till en internetkälla, till exempel ett kabelmodem, med dess LAN/WAN-port. Efter det kommer de andra två hubben automatiskt att utöka Wi-Fi-nätverket. Med andra ord, du har en router plus två satelliter som arbetar tillsammans för att bilda ett nät.

LAN/WAN-porten spelar bara roll i routerenheten. På de andra två är dessa portar alltid LAN-portar. Du kan använda dessa portar för att ansluta trådbundna enheter (som skrivare eller spelkonsoler) till nätverket.

Du kan också (och bör, när det är möjligt) använda dessa portar för att koppla ihop Lyra Trio-hubbar med nätverkskablar för att få bästa möjliga prestanda. Annars, för att minska signalförlusten, placera satelliterna så att var och en av dem har en direkt trådlös anslutning till huvudroutern.

Asus Lyra Trio: Hårdvaruspecifikationer

Modellnamn Asus Lyra Trio (MAP-AC1750)
Hårdvara Tre identiska enheter
Chipset Qualcomm 9563 (2,4Ghz Wi-Fi och CPU),
Qualcomm 9880 (5GHz Wi-Fi)
Nätverksstandarder IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g,
IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IPv4, IPv6
Wi-Fi-specifikationer 3×3 Wi-Fi 5 5GHz: Upp till 1299Mbps
3×3 Wi-Fi 5 2,4GHz: Upp till 450Mbps.
System minne 128 MB RAM och
32MB flashminne
Antenn 3x internt
Hamnar 1x LAN, 1 WAN/LAN (varje enhet)
MSRP 279,99 USD
Garanti 2 år

Det första hela 3×3 Wi-Fi-systemet

Lyra Trio är det första dual-band Wi-Fi-systemet jag har sett som fullt ut använder treströms (3×3) Wi-Fi 5 (802.11ac) standard. Det enda andra systemet som också använder Wi-Fi på toppnivå är den ursprungliga Netgear Orbi. Men Orbis 4×4 Wi-Fi är bara för sitt tredje back-haul-band som länkar samman sin hårdvaruenhet och endast betjänar klienter med 2×2 Wi-Fi.

I Lyra Trios fall är varje hubb en dual-band 3×3-router. I en trådlös installation kommer inte alla klienter att njuta av 3×3-hastigheten på grund av signalförlust – Lyra Trio har inte ett dedikerat backhaul-band.

Men om du använder en nätverkskabel för att länka samman hubben är det det snabbaste systemet på marknaden, med en takhastighet på upp till 1300 Mbps.

Unik och effektiv antenndesign

Lyra Trio-nav formar sig som en ihålig triangelpyramid, där varje pyramidben är en antenn. Som ett resultat, när du placerar en enhet på en yta, stannar dess antenner i en optimal vinkel för bästa Wi-Fi-täckning. Det var åtminstone vad Asus sa till mig.

Pyramiddesignen hjälper till att förbättra Lyra Trios Wi-Fi-räckvidd.

Vid testning var räckvidden verkligen imponerande. Routerenheten i sig själv, när den placeras i mitten, kan leverera Wi-Fi till varje hörn av ett 1 800 ft² (≈ 165 m²) hem.

Inte varje hörn fick full-bar-signalen, men anslutningen var konsekvent tillräckligt snabb för att leverera en 150 Mbps bredbandsanslutning i sin helhet. Även om jag har sett många fristående routrar kunna erbjuda denna typ av täckning, är Asus Lyra Trio-enheten ganska liten, bara en tredjedel av storleken på de flesta vanliga routrar.

Som sagt, i en trådlös installation med alla tre enheterna kan Lyra Trio verkligen enkelt täcka cirka 5500ft² (≈ 500m²) utrymme. Om du använder en kabel för att ansluta hårdvaruenheterna kan du öka täckningen avsevärt med ännu snabbare Wi-Fi-hastigheter.

Enkel installation, användbar mobilapp, inget Asus-konto behövs

Att ställa in Lyra Trio liknar de flesta Wi-Fi-system, med Asus Lyra-mobilappen (tillgänglig för iOS och Android). Appen leder dig genom processen, steg för steg. Processen är självförklarande, och du behöver inte ens trycka på någon knapp på naven.

App

Du kan också använda appen för att slå på fjärranslutningen, vilket gör att du kan hantera ditt nätverk även när du inte är hemma. Viktig anmärkning: den här fjärranslutningen skiljer sig mycket från den för andra Wi-Fi-system.

Med till exempel Google Wifi eller eero måste du registrera ett konto hos leverantören och logga in innan du använder appen. Ditt hemnätverk ansluter också till leverantören hela tiden: Du hanterar ditt hem via leverantörens server – ett potentiellt sekretessproblem.

Lyra Trios fjärranslutning kräver inte att du har ett konto hos Asus alls. Istället ställer den automatiskt in Lyra Trio-systemet för att ansluta till en dynamisk DNS-tjänst som pekar dig direkt till ditt hemnätverk. Följaktligen känner Asus, om alls, bara din WAN IP-adress och inget annat.

Alternativt kan du också använda webbgränssnittet för att ställa in och hantera Lyra Trio. I det här fallet liknar installationsprocessen att ställa in alla routrar med ett webbgränssnitt.

Rikta en webbläsare från en ansluten dator till Lyra Trios standard-IP-adress och följ guiden på skärmen för att slutföra den första installationsprocessen. Efter det kan du hantera Lyra Trio på det sätt som du gör med vilken annan Asus fristående router som helst via webbgränssnittet.

Asus Lyra Trio kommer i tre identiska enheter.


Asus Lyra Trio 1


Asus Lyra Trio 2 1


Asus Lyra Trio 12


Asus Lyra Trio 11


Asus Lyra Trio 9


Asus Lyra Trio 10


Asus Lyra Trio 5

Full funktionsuppsättning

Men du kommer att vilja använda appen då och då.

Anledningen är att appen är bekväm att använda. Den visar vilken hårdvaruenhet, den primära routern eller en satellit som en klient ansluter till. Du kan också ändra många inställningar med ett enda tryck.

Mobil app

Jag föredrar webbgränssnittet eftersom det ger mycket mer djupgående åtkomst till alla systemets inställningar och funktioner. Och som alla andra Asus-routrar har Lyra Trio många användbara funktioner, fler än de flesta routrar på marknaden.

Förutom alla allmänna inställningar som portvidarebefordran, IP-reservation, dynamisk DNS, etc., har systemet även flaggskeppsfunktioner. Dessa inkluderar VPN (det kan fungera både som en VPN-server eller en VPN-klient), QoS, AiProtection och så vidare. Det finns också unika verktyg som knappast finns på icke-Asus-routrar, som Ping eller Wake-on-LAN.

Du kommer att älska AiProtection, förresten. Den här funktionen drivs av Trend Micro och skyddar hela nätverket mot onlinehot i realtid, utan extra kostnad. Det visade sig vara ganska användbart enligt min erfarenhet, både med Lyra Trio och andra Asus-routrar.

AiProtection är en värdefull egenskap hos Lyra Trio.

Vissa brister

Jag har aldrig arbetat med något annat burknätsystem som till och med är nära att ha samma nivå av funktioner och inställningar som Lyra Trio. Men jämfört med andra Asus-routrar har den inte följande:

  • Dual-WAN: Du kan inte använda Lyra Trio för att vara värd för mer än en Internetanslutning åt gången.
  • Spelrelaterade funktioner: Du kan fortfarande spela onlinespel, det är bara det att du inte kan skräddarsy specifika nätverksinställningar specifikt för vissa spel.
  • USB-relaterade funktioner: Systemet har ingen USB-port.
  • Fördjupade Wi-Fi-inställningar: Du kan bara ändra namnet på Wi-Fi-nätverket och dess lösenord och inget annat.
  • AiMesh-stöd.

Med tanke på att Lyra Trio är ett mesh-system tycker jag att bristen på stöd för AiMesh-funktionen är lite ironisk. Asus sa till mig att detta skulle ändras via en firmwareuppdatering. Förhoppningsvis kommer det att ske snart.

Uppdatering: .

Lyra Trio har en annan brist: dess webbfiltreringsfunktion kan inte blockera säkra webbplatser (HTTPS). Följaktligen kan du inte få det att blockera webbplatser som Facebook, YouTube, Twitter eller andra populära webbplatser. Alla Asus-routrar delar dock denna svaghet.

Liksom de flesta Asus-routrar stöder Lyra Trio Amazon Alexa.

Asus Lyra Trio: Utmärkt prestanda

Lyra Trio är bland de snabbaste routrarna/Wi-Fi-systemen på marknaden. När du arbetar som en enda router, med en ihållande hastighet på mer än 500 Mbps, konkurrerar med många avancerade routrar.

Eftersom det inte finns något dedikerat back-haul-band kommer klienter som är anslutna till en satellitenhet att uppleva en signalförlust i en trådlös installation, vilket innebär att de kommer att ha ungefär halva hastigheten än de som är direkt kopplade till huvudroutern.

Men tack vare 3×3 Wi-Fi, även då, var siffrorna fortfarande imponerande. Till exempel var dess satellitenhets prestanda genomgående snabbare än tri-bandet Linksys Velop.

Lyra Trio Router Wi Fi poäng

När jag använde nätverkskablar för att länka samman hubben hade alla klienter liknande Wi-Fi-hastigheter, oavsett vilka hubb de anslutit. Förresten, den sömlösa hand-off fungerade bra också. Jag kunde flytta runt mellan hubbar utan att bli frånkopplad från internet.

Lyra Trio Satellit Wi Fi-resultat

Lyra Trio fungerade bra i accesspunktsläge. Tänk på att de flesta av dess funktioner i AP-läge, inklusive AiProtection, inte längre fungerar. Om du vill behålla din befintliga router kommer Lyra Trios AP-läge att vara praktiskt.

Lyra Trio visade sig också vara pålitlig. Den klarade mitt 3-dagars stresstest utan någon frånkoppling alls.

Uppdatering:

Slutsats

Asus Lyra Trio är en utmärkt Wi-Fi-lösning med rätt balans mellan funktioner, prestanda och kostnad. Om du har dragit nätverkskablar i ditt hem är detta det snabbaste Wi-Fi-systemet på marknaden.

De som använder det i en trådlös installation kommer att behöva hantera signalförlusten, vilket händer med alla system utan ett dedikerat backhaul-band. Men även då, tack vare 3×3 Wi-Fi-inställningen, är Lyra Trio fortfarande snabbare än många andra, inklusive de som kostar mer.

Som sagt, detta system är ett säkert köp för alla som vill utöka sitt Wi-Fi-nätverk snabbt. Du kan också få en avancerad AiMesh-router och en uppsättning Lyra Trio. Därefter länkar du ihop dem med nätverkskablar för att få bästa möjliga Wi-Fi-system hittills.

0 Shares