Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASUS K7V-RM KX133 Slot-A microATX

Trots deras initiala ovilja att prata om något Athlon-relaterat, är den mycket respekterade moderkortstillverkaren ASUS tillbaka med ytterligare ett Slot-A-moderkort för Athlon-produkten. Om ni alla minns tillbaka till kontroversen kring K7M, deras första Athlon-moderkortslösning, så gjorde ASUS allt men marknadsför sin första och enda Athlon-produkt. Även om det aldrig officiellt bekräftats av ASUS (av uppenbara skäl), tillskrev de flesta upprörda Athlon-anhängare ASUS uppenbara ignorering av marknadsföringen av K7M till påtryckningar från Intel att inte stödja AMD:s hotfulla Athlon-plattform, vilket hotade Pentium III alltså.

ASUS lade så småningom upp en K7M-sida på deras hemsida men de hänvisar fortfarande till det som en K7 OEM-lösning, ett möjligt försök att etablera ett visst avstånd mellan företaget och eventuella Athlon-relaterade produkter. K7M var ett slags dubbelskämt för ASUS eftersom det inte bara var ett Athlon-moderkort, den innehöll också 686A South Bridge tillverkad av VIA, ett företag som har blivit attackerat av olika stämningar från Intel själva för påstådda patentintrång. Från moderkortstillverkare vi har pratat med, med VIA-kretsuppsättningar i sina moderkortslösningar fick Intel lika många, om inte fler, dåliga utseenden från Intel (naturligtvis inofficiellt) än att tillverka Athlon-moderkort.

Lyckligtvis förändras tiderna. Intels försök att hindra VIA-chipset från att exporteras till USA har inte varit framgångsrika, och som nämnts i vår moderkortsbevakning vid årets CeBIT i Hannover, Tyskland, är stödet från moderkortstillverkarna för Athlon-plattformen enormt. Detta otroliga stöd beror delvis på lanseringen av VIAs KX133-chipset som hjälper till att hålla Athlon-plattformen konkurrenskraftig med sin Intel-motsvarighet.

Med VIAs nya KX133-chipset är ASUS efterträdare till K7M (ATX) och K7M-RM (microATX), K7V. Här ska vi ta en titt på K7V-RM, microATX-versionen av K7V. För er som inte är intresserade av ett microATX-moderkort, K7V skall vara praktiskt taget identisk med K7V-RM som vi granskar här med undantag för fler expansionsplatser på grund av den större formfaktorn.

Även om ASUS kanske inte aktivt marknadsför dessa moderkort ännu, som vi har fått veta tidigare, har nästan allt som bär ASUS-namnet varit av högsta kvalitet.
Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt

Slot-A

Chipset

VIA KX133
VIA 371 Norra bron
VIA 686A Södra bron

L2-cache

N/A (på chip)

Formfaktor

microATX

Busshastigheter

90 / 92 / 95 / 97 / 100 / 101 / 103 / 105 / 107
110/112/115

Stöds för spänningar

1,30v – 2,05v (i steg om 0,05v)

Minnesplatser

3 168-stifts DIMM-platser

Expansionsplatser

1 AMR-plats
1 AGP Pro Slot
3 PCI-platser (2 i full längd)
0 ISA Slots

AC’97

Crystal Logic CS4299 CrystalClear SoundFusion

BIOS

AWARD Medallion BIOS v6.00De goda

K7V-RM är faktiskt efterföljaren till K7M-RM som är den mindre populära brodern till K7M. Precis som K7M-RM var för K7M, är K7V-RM en microATX-version av K7V. Eftersom K7V-RM är ett microATX-moderkort är K7V-RM främst inriktat på OEM-tillverkare och systemintegratörer som vill producera billiga Athlon-system, något som med hjälp av microATX-formfaktorn kan hjälpa till att åstadkomma. Med priset på Athlons sjunkande avsevärt, och kostnaden för KX133-chipset ganska låg redan, visar sig K7V-RM vara ett mycket kostnadseffektivt moderkort.

På norra sidan av KX133-kretsuppsättningen har vi 371 North Bridge som tar fram huvudfunktionerna hos KX133: 133MHz minnesbuss och AGP 4X-stöd. Det fina med 371:ans minneskontroller är att den kan köra ditt minne på antingen 133MHz eller 100MHz med en multiplikator av FSB-frekvensen. Så de användare med PC133 SDRAM kan dra fördel av den ökade bandbredden (1,06GB/s vs 800MB/s) över PC100 SDRAM, samtidigt som de tillåter bakåtkompatibilitet med äldre PC100 SDRAM. Även om minneskontrollern har stöd för Virtual Channel SDRAM finns det en allmän brist på VC-SDRAM på marknaden just nu och vi förväntar oss inte att det kommer att bli ett inflöde av chips eller moduler någon gång snart. På uppsidan av saker och ting har vi inte kunnat notera någon allvarlig prestandaökning på grund av VC-SDRAM så det är inte en stor förlust att du inte kan hitta några VC-SDRAM-moduler runt omkring.

Trots sin microATX-formfaktor är K7V-RM utrustad med 3 DIMM-platser som kan acceptera PC100/PC133 eller VC100/VC133 SDRAM, som vi nyss nämnde, på grund av tillgänglighet är det osannolikt att du kommer att hitta några VC100/VC133-moduler att använda på denna tavla i första hand.

K7V-RM (liksom K7V) har en AGP Pro-kortplats som är kapabel till AGP 4X-överföringar förutom att erbjuda stöd för AGP Pro50-grafikkort. AGP Pro är helt enkelt en förlängning av AGP-specifikationen som möjliggör att mer kraft (i fallet med AGP Pro50-kort, mellan 25 och 50W effekt) kan levereras till grafikkort som behöver det. Även om det är tveksamt hur väl ett AGP Pro-kort skulle fungera på ett Athlon-system, med tanke på hur mycket kraft Athlon redan drar, verkar ASUS utrusta alla sina senaste moderkort med AGP Pro-kontakter inklusive K7V-RM. Den här funktionen hjälper inte riktigt eller skadar moderkortet, men det är trevligt att veta att ASUS inkluderade en liten plastdistans överst på kortplatsen för att förhindra oavsiktlig insättning av ett vanligt AGP-kort i fel del av kortplatsen. Om du gör det skulle det troligen sluta med att ditt kort steks eftersom de övre 20 stiften huvudsakligen är extra strömstift så det är en välbehövlig säkerhetsåtgärd från ASUS sida. I våra kompatibilitetstester hittade vi inga problem med att köra någon av de senaste grafikacceleratorerna i AGP 4X-läge på K7V-RM, det ser ut som att VIA har löst alla de initiala problemen med AGP 4X-kompatibilitet och deras styrkretsar, vilket definitivt är en gott tecken för dem.