Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASUS F1A75-V Pro vs. Gigabyte GA-A75-UD4H – Llano för ~$120

Med färska rapporter som visar på vinst för AMD från Llano kan vi lugnt säga att processorerna, och därmed styrkretsen, säljer. Som ett resultat av detta har vi tagit ett A75-kort i full storlek vardera från ASUS och Gigabyte, i intervallet $115-$120, och satt dem i deras takt för att se vilken vi skulle använda. Resultaten visar att dessa kort skiljer sig ganska mycket när det gäller prestanda och användbarhet!

Översikt över ASUS F1A75-V Pro

Efter att ha lekt med ASUS-kortet ett tag kan jag säga att det känns ganska solidt som plattform för A75. Det finns många funktioner här, och systemet ger den distinkta ASUS-stabilitet och användbarhet som vi förväntar oss.

Några punkter är anmärkningsvärda. Den andra PCIe x16 körs faktiskt på x4, vilket begränsar alla dubbla GPU-lösningar som inte använder APU, men på plussidan har kortet alla sex SATA 6 Gbps-portar från FCH och en annan från en ASMedia-kontroller – men den här sjunde skulle täckas av vilken lång GPU som helst i den första x16-platsen. Av intresse är också att det här kortet inte har en Firewire-port eller header.

Mjukvaran är bra med ASUS-kortet, med alternativ för fläktkontrollerna som fortfarande är några av de bästa vi någonsin har sett. Men som med F1A75-I Deluxe som jag granskade tidigare finns det ett DPC-latensproblem när ASUS Suite II-programvaran körs. BIOS täcker fortfarande nästan alla baser vi vill ha i en BIOS.

Visuell inspektion

Ur den antistatiska påsen känns den här brädan raffinerad. Det skarpsvarta kretskortet med ASUS blues ger den en robust känsla. Omedelbart märkbart är att VRM kylflänsen och FCH kylflänsen är sammankopplade med ett tunt heatpipe. Ingen av dem är betydande i storlek, men att sprida värmen från tung CPU eller tung I/O-användning är alltid en bra idé.

Runt själva sockeln finns fyra fläkthuvuden, två ovanför den första PCIe x1, en norr om CPU:n och en annan instoppad bredvid 24-stifts ATX-strömkontakten. De fyra DDR3 DIMM-kortplatserna har alternerande spärrar, där de tjockare indikerar vilka banker som ska fyllas i först. Till höger om DIMM-modulerna ser vi ASUS dubbla intelligenta processorswitchar, en styr EPU (energisparare) och den andra är TPU (turboenhet). Dessa är nu standard på en rad ASUS-kort. Snarare än en vanlig switch, personligen skulle jag föredra knappar med en LED för att indikera om de är på eller inte. Bredvid dessa finns en MEM OK-knapp, som när den trycks ned bör standardminnesinställningar om de är inkompatibla eller för högt inställda.

Istället för att dela upp de 6 FCH SATA 6 Gbps-portarna mellan kortet och eSATA som Gigabyte-kortet har gjort, har ASUS behållit alla 6 ombord och lagt till en ASMedia SATA-kontroller för totalt 7 portar på kortet och en eSATA på kortet. tillbaka. Som man kan förvänta sig ingår inte denna extra kontroller i hårdvaru-RAID-inställningar, men sexorna från FCH stödjer RAID 0, 1 och 10. Den extra SATA-porten ombord blockeras dock när en fullängds GPU används i den övre PCIe x16-platsen.

ASUS har hållit fast vid ASMedia i sina USB 3.0-kontroller, med en header tillgänglig mellan DIMM och FCH. Det verkar på ett lite udda ställe, ungefär en tum innanför kanten av brädet – vanligtvis placeras de på botten för en bakpanelskontakt eller nära kanten för en frontpanelkontakt. Det här är definitivt inom frontpanelens territorium, vilket är synd att ingen USB 3.0-frontpanelenhet ingår i kortet, men med tanke på att detta är en produkt på ~$120, skulle man kanske begära för mycket att be om.

Längs botten finns fyra USB 2.0-headers, samt frontpanelsarrayen, en COM-header, S/PDIF-utgång och frontpanelljud. Ovanför dessa finns PCIe-layouten, som skiljer sig från Gigabyte-kortet. Här har vi en PCIe x1, en PCIe x16 (som när den är fylld med en fullängds GPU skulle täcka den inbyggda ASMedia SATA-porten), en annan PCIe x1, en PCI, en annan PCIe x16 (elektriskt begränsad till x8, hårdvara begränsad till x4), och ytterligare två PCI-platser.

Den andra PCIe x1 delar faktiskt databanor med den andra PCIe x16, så när du använder två enkelfils GPU:er för CrossFireX blir denna PCIe 1x otillgänglig. Den första PCIe x1 kan dock fortfarande användas.

Bakpanelen är ganska standard utan överraskningar – en PS/2-kontakt; två USB 3.0-portar; en optisk S/PDIF-utgång; HDMI, DisplayPort, DVI-D och D-Sub videoutgångar; två USB 3.0-portar; en eSATA 6 Gbps; Gigabit Ethernet (Realtek 8111E); ytterligare två USB 2.0-portar och standardljudhuvuden. Jag skulle ha velat se en Clear CMOS-knapp, men med den här packade IO:n tror jag inte att det finns plats för den, såvida de inte tog bort vissa funktioner.