Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASUS CES 2010 presskonferens

ASUS CES 2010 presskonferens

Under de flesta av de senaste 15 åren har vi känt ASUS som en stor moderkortstillverkare för både detaljhandeln och bakom kulisserna för OEM-tillverkare. Under de senaste åren har ASUS dock förändrats.

Det första steget var att spinna ut OEM-verksamheten till ett systerbolag – Pegatron. Med OEM-verksamheten flyttad någon annanstans kunde ASUS fokusera på att bygga sitt eget detaljhandelsvarumärke. För flera år sedan skulle ingen som gick in i en Best Buy känna till namnet ASUS, men idag finns Eee PC överallt från Newegg till Best Buy och till och med Walmart.

Målet är enkelt. ASUS vill bli en av de tre bästa leverantörerna av bärbara datorer till 2011. För att göra det behöver de mer än bara den senaste Intel-processorn i sina bärbara datorer; ASUS måste fokusera på design också. På sin CES 2010 presskonferens gjorde ASUS just det. Den visade upp fyra nya bärbara datorer med design som deras stora skillnad.

Vi börjar med ASUS G73Jh. Det här är en stor spelbärbar dator utrustad med en mobil Core i7 720QM och ATI:s mobila Radeon HD 5870 – som inte är riktigt tillkännagiven än; detaljer om GPU:n kommer inom en “mycket nära” framtid. 🙂 Systemet stöder också dynamisk överklockning (utöver de vanliga i7 Turbo-lägena), omgivande belysning och dubbla hårddiskar med 1 TB total kapacitet. Ovan kan du se PowerPoint-bilderna som ASUS visade. Kärnkonceptet är att ta G60-serien och uppdatera GPU:n, tillsammans med att göra en radikalt ny design. ASUS säger att G73 är inspirerad av Stealth-fightern. Resultatet är en mer kantig design, men ännu viktigare får vi tappa de blanka ytorna och gå med en snygg matt svart. Funktionerna är relativt avancerade, så vi är intresserade av att se det slutliga priset; om ASUS kan hålla den nära priset på G60Vx kommer vi att vara mycket glada.

Nästa upp har vi ASUS Eee PC Seashell. Det var inte så länge sedan som Dell gav flera konstnärer i uppdrag att designa ytpanelerna för sina bärbara datorer. ASUS tar det första steget med Seashell. Designad av Karim Rashid, Seashell-linjen är i grunden en mer distinkt Pine Trail-baserad Eee PC. Just nu finns det två planerade mönster, Hot Pink och Coffee Brown, och designen innehåller fler kurvor och mjuka material.

ASUS U53 Bamboo är en Arrandale-baserad bärbar dator (mobil Core i5) som använder en form av bambu och plast. Det är ASUS försök att vara socialt medveten genom att minska mängden plast som används i den bärbara datorn och ersätta den med en lätt förnybar resurs (bambu). ASUS har haft bambuprodukter tidigare, även om det verkar som om dessa främst är inriktade på asiatiska marknader. Också att notera är att U53 kommer att inkludera USB 3.0-stöd.

Slutligen introducerade ASUS sin NX90 designad i samarbete med Bang & Olufsens David Lewis. Maskinen är baserad på Intels mobila Core i7. Skillnaden här är den bredare ytan utrustad med två stora B&O-högtalare. Det finns också två pekplattor på den bärbara datorn, en på vardera sidan av tangentbordet. Handledsstödet är tillverkat av polerad aluminium. Det övergripande målet med NX90 är att skapa en bärbar dator som är mer hemma i vardagsrummet. Även om den bärbara datorn borde fungera bra som en multimediaplattform, komplett med Blu-ray-stöd, är det definitivt inte den typ av system du skulle vilja släpa runt på regelbundet. LCD-skärmen är redan en stor 18,4″-panel, och de två stora högtalarna gör denna till något i storleken på en typisk 22″ LCD. Den fullständiga bildpresentationen på NX90 finns tillgänglig ovan.

Även om det inte är relaterat till en fraktprodukt, presenterade ASUS också sitt designkoncept Waveface. ASUS visade en video av olika futuristiska enheter, allt från en bärbar smartphone (Waveface Ultra) till en intelligent TV-liknande skärm (Waveface Casa). Nästan alla av dem hade någon form av flexibel skärm, även om ASUS inte skulle gå in på detaljer om exakt vilken teknik man planerade att använda. Enheterna skulle hämta data från molnet, eller så kan de skjutas till enheterna beroende på miljön (t.ex. kan du ha annonser som skickas till din bärbara smartphone när du går genom en galleria – japp det är Minority Report). ASUS VD Jonney Shih indikerade att vi skulle kunna se enheter som Waveface inom de närmaste 5 åren.

Utöver ovanstående bärbara datorer och andra enheter diskuterade ASUS också nytt överklockat grafikkort, en barncentrerad nettop (Eee PC MK90H), en 16,5 mm tjock 24″ LCD med 50000:1 kontrast (dynamisk kontrast, tyvärr), en trådlös router , och en ny bildtelefon. ASUS kan spinna ut OEM-verksamheten till Pegatron, men vi förväntar oss att se massor av nya och intressanta produkter från företaget i framtiden.