Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASUS A7V Socket-A KT133 ATX

ASUS har alltid varit en av de mest solida och välrespekterade moderkortstillverkarna i branschen. På vår första resa till Taipei, Taiwan för årets Computex 2000, blev vi förvånade över den respekt som ASUS gavs, även av konkurrerande moderkortstillverkare. Till skillnad från andra marknader som vi rapporterar om, verkar det vara mycket mindre bashing av konkurrerande företag i moderkortsindustrin, och mer konkurrens baserat enbart på fördelarna med ett företags produkter.

ASUS har uppnått denna höga nivå av respekt genom att konsekvent leverera några av de mest pålitliga, högpresterande och flexibla moderkortsdesignerna vi någonsin har sett. Ett exempel på detta skulle vara en av ASUS senaste intåg på moderkortsmarknaden, den i815E-baserade CUSL2. En omedelbar vinnare i våra ögon, CUSL2 tog samma styrkrets som alla andra moderkortstillverkare var utrustade med, och lyckades producera ett moderkort som var mer imponerande än någon annan design baserad på den styrkretsen.

Ett annat exempel på ASUS-standarden skulle vara deras K7M, förmodligen det mest efterlängtade moderkortet för Athlon-processorn. Om du kommer ihåg så var lanseringen av K7M inte lika ren som de flesta av ASUS tidigare moderkortslanseringar, helt enkelt för att företagets nära band till Intel gjorde att släppandet av ett AMD 750-baserat moderkort för användning med AMD Athlon långt ifrån det bästa sättet att upprätthålla en sund relation med Intel. Efter lite lekande med sätt att minska deras engagemang i produktionen av K7M, steg ASUS så småningom till den punkt där de kom ut och stödde moderkortet fullt ut. K7M visade sig vara det mest mogna AMD 750-kortet i en tid då det var ganska svårt att hitta ett solidt Athlon-moderkort. Återigen var ASUS beväpnade med samma styrkrets som alla andra, men de kunde helt enkelt producera en bättre implementering än konkurrenterna. Alla företag kan kopiera en referensdesign; en bra tillverkare förbättrar det.

Sedan deras försiktiga inträde på Athlons moderkortsmarknad har ASUS blivit mycket bekvämare med att släppa kort som stödjer AMD:s flaggskepp. Efter K7M kom deras KX133-baserade K7V (och microATX-versionen, K7V-RM) ut på gatorna och bar stolt ASUS-namnet, eftersom det blev ett av våra två favorit KX133-baserade moderkort. Den här gången, beväpnad med ett nytt CPU-gränssnitt att stödja, 462-pin Socket-A, och en något “ny” styrkrets, VIA:s KT133, är ASUS tillbaka igen för att ge AMD:s snabbaste processorer en plats de kan kalla hem.

Vi kallar den ASUS A7V.


ASUS A7V

CPU-gränssnitt

Sockel-A

Chipset

VIA KT133

Formfaktor

ATX

Busshastigheter

90/95/100/101/102/103/105/107/109/110/111/113
115/117/120/125/130/133/135/137
139/140/143/145MHz

Stöds för spänningar

1,30 – 1,85V i steg om 0,05V

Minnesplatser

3 168-stifts DIMM-platser

Expansionsplatser

1 AGP-plats
5 PCI-platser (3 i full längd)
0 ISA Slots
1 AMR-plats

Ljud ombord

Cirrus Logic CrystalClearSoundFusion CS4299 AC’97

BIOS

Award Medallion BIOS 6.00

De goda

Precis som sin närmaste konkurrent börjar ASUS A7V med ett ganska rejält kretskort. När det gäller storlek är den jämförbar med de äldre ASUS K7V, AOpen AK72, EPoX 7KXA och Tyan Trinity K7-korten. Jämfört med ABIT KT7 har ASUS A7V en mycket “renare” layout, främst på grund av det vertikalt monterade dotterkortet som innehåller en hel del av de kondensatorer och strömregulatorer som normalt skulle vara placerade runt CPU-sockeln.

Även om det är svårt att säga exakt varför ASUS valde att montera dessa komponenter vertikalt, finns det ett antal möjligheter som kan stämma. Vi har ännu inte sett ASUS göra något som inte har en särskilt bra anledning bakom sig, så vi kommer att ge dem fördelen av tvivel och anta att deras ingenjörer vet vad de gör. Möjliga förklaringar som vi har kommit på inkluderar att övergången från en Slot-A-baserad Athlon till en Socket-A-baserad Thunderbird/Duron-plattform gav små skillnader i spårlängdskraven för olika komponenter, och därför var det mest meningsfullt för ASUS för att fortsätta med en layout som A7V använder. Tanken på en uppgraderingsbar VRM-modul hade kommit att tänka på när man först såg A7V, särskilt med kraftbehoven hos de högre klockade Socket-A-processorerna som ökade dramatiskt. Om det skulle behövas kan ASUS teoretiskt sett enkelt byta ut VRM-modulen (den är inte ansluten till ett uttag, så du måste avlöda anslutningarna innan du tar bort kortet) med en snabb RMA tillbaka till fabriken, men då igen, vi Jag är inte säker på om detta var vad ASUS hade i åtanke.


Klicka för att förstora

Inkluderandet av denna vertikalt monterade VRM-modul samt orienteringen av CPU-sockeln gör A7V mycket vänlig mot de större kylflänsarna som blir nödvändiga eftersom Socket-A-processorerna med högre klockhastighet producerar en hel del värme (redan över 55W vid 1GHz). Det enda potentiella problemet är att det finns en enda Sanyo-kondensator som är ganska nära det övre högra hörnet av CPU-sockeln, så innan du släpper $50 på den extrema kylaren, vill du se till att den kan rensa den kondensatorn. Alla vanliga kylfläns/fläktkombinationer kommer att fungera bra på kortet eftersom det överensstämmer med AMDs specifikationer.

A7V:s “rena” layout fortsätter eftersom VIA 371 North Bridge är placerad nästan perfekt mellan AGP Pro50-kortplatsen och CPU-sockeln. Tyvärr ses resultatet av denna “rena” layout i det faktum att ATX-strömkontakten inte har en lika bra placering som den har på ABIT KT7-RAID. Kontakten, som är placerad precis längs kanten av den första DIMM-platsen, är inte i vägen för mycket och det är en bättre plats än vi har sett andra placera den; ABIT:s “längs kanten” positionering skulle dock vara ännu mer önskvärt.

När vi fortsätter jämförelsen med KT7-RAID, kyls kylflänsen på VIA 731 North Bridge inte aktivt så på ABIT-kortet, vilket är bra, eftersom vi inte såg något behov av det, samtidigt finns det ingen termisk förening placerad mellan norra bron och själva kylflänsen för att hjälpa till att överföra värme. Vi har inte sett ett omedelbart behov av att inkludera termisk förening på den här platsen och det påverkar inte stabiliteten så vitt vi vet, så vi räknade inte med ASUS för att inte inkludera det.