Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASUS 8z recension: En kompakt telefon som är nästan perfekt

ASUS lanserade 8z i Indien förra veckan, cirka 9 månader efter att den introducerades som Zenfone 8 i maj förra året. Smartklockan var tänkt att lanseras strax efter det globala tillkännagivandet, men den blev försenad av någon anledning. Detta är ett av få kompakta flaggskepp som har en 5,9-tumsskärm, när de flesta flaggskeppstelefoner har en skärm på över 6,4 tum.

Är detta den bästa kompakta flaggskeppstelefonen för priset? Är det för sent när lanseringen av Zenfone 9 är runt hörnet? Låt oss dyka in i recensionen för att ta reda på det.

Boxens innehåll

 • ASUS 8z 8GB + 128GB i färgen Obsidian Black
 • USB typ C till C kabel
 • 30W HyperCharge snabbladdare
 • SIM ejektorverktyg
 • Användarguide

Display, hårdvara och design

ASUS 8z har en 5,9-tums (1080 x 2400 pixlar) Full HD+ 20:9 bildförhållande E4 AMOLED-skärm med 120Hz uppdateringsfrekvens och 445 PPI, vilket gör den till en av få telefoner med en mindre skärm. Skärmen är ljus eftersom den har upp till 1100 nits toppljusstyrka, erbjuder bra färgutdata eftersom den har 112% DCI-P3 färgomfång och läsbarheten för solljus är bra också. Du kan justera skärmens färger, inklusive färgtemperaturen. Det finns även DC-dimningsstöd som fungerar i 60Hz-läge, men det finns inget MEMC-stöd.

120Hz uppdateringsfrekvensen ger en smörig smidig användarupplevelse, och 240Hz svarsfrekvensen är användbar, särskilt när man spelar spel. Den kan bara automatiskt växla mellan 60Hz, 90Hz och 120Hz beroende på innehållet, vilket sparar batteritiden. Den har även HDR 10+-stöd, vilket fungerar för YouTube och Netflix. Skärmen har Corning Gorilla Glass Victus-skydd.

Telefonen har också en aviserings-LED och det finns också alltid på displayen som visar kontextuell information och aviseringar hela dagen, när du trycker på skärmen eller enligt schema.

Telefonen har ett litet hål till vänster som rymmer en 12-megapixelkamera med Sony IMX663-sensor, som inte stör när du tittar på videor eftersom den bara upptar ett litet utrymme. Ovanför displayen finns en hörsnäcka på den övre kanten som fungerar som en sekundär högtalare.

Den har en in-display fingeravtrycksläsare som är snabb att låsa upp telefonen direkt när du placerar fingret. Placeringen av fingeravtryckssensorn är något mot mitten, till skillnad från de flesta telefoner som har den nära den nedre ramen. Du kan också lägga märke till en liten ram under skärmen. Vibrationsmotorn är anständig, men du kan inte jämföra den med andra flaggskepp eftersom denna inte är särskilt kraftfull.

När det gäller knappplaceringar har den volymvippare på höger sida tillsammans med en strömknapp i blå färg under den. Det finns inget på andra sidan förutom antennbanden. Den sekundära mikrofonen är på toppen tillsammans med 3,5 mm ljudjacket som du sällan ser i mellanklass- och flaggskeppstelefoner nu för tiden. De dubbla SIM-kortplatserna, primärmikrofonen, USB Type-C-porten, meddelande-LED och högtalargrillen finns på undersidan.

Eftersom den här har en liten skärm på 5,9 tum mäter den 148×68,5×9 mm, vilket gör den kompakt att hålla i. Även om telefonen är liten är den något tjockare än de flesta telefoner eftersom den har ett 4000mAh batteri inuti den lilla kroppen.

Både Obsidian Black och Horizon Silver har en anti-bländning av frostat glas, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot fingeravtryck. Baksidan har Corning Gorilla Glass 3 skydd. Telefonen har även IP68-klassificering för damm- och vattentålighet.

Kamera

Kamerainställning

 • 64 MP kamera med Sony IMX686-sensor, 0,8 μm pixelstorlek, f/1,8 bländare, OIS
 • 12 MP ultrabred kamera med IMX363-sensor, dubbel PD-autofokus, f/2.2 bländare, 4 cm makroläge
 • 12 MP frontkamera med Sony IMX663-sensor, dubbel PD-autofokus

Även om detta mestadels är baserat på vanliga Android, är kamerans användargränssnitt något annorlunda. Det finns rörelsespårning, Pro-video, slo-mo (4K 120fps / FHD 240 fps), time-lapse, porträtt, panorama, pro, natt och dokumentlägen.

Dagsljusbilder kom ut bra, men när du slår på HDR blir det dynamiska omfånget bättre. Utöver det finns det också AI-scendetektering. Även den ultravida kameran gör ett bra jobb och har även 4 cm makroalternativ istället för en dedikerad makrokamera. Den har digital zoom upp till 8X, men bearbetningen är anständig även efter 2X. Porträttläget har en anständig kantdetektering.

Svagt ljus är bra med många detaljer och mindre brus, och OIS hjälper också till att stabilisera bilderna. Nattläget aktiverar automatiskt ultramörkt läge om det är mycket mindre ljus, och det gör det bättre, men det tar några sekunder att bearbeta. Svagt ljus med ultrabred kamera är inte lika bra som huvudkameran, men det är anständigt. Den främre kameran är också bra i dagsljus, och det finns även HDR-läge. Bokeh-bilderna var bra med anständig kantdetektering.

Kolla in kameraexemplen.

Den kan spela in videor i upp till 8K 24 fps i huvudkameran. Både huvud- och ultrabredkameran stöder 4K 60 fps-inspelning, och den främre kameran stöder 4K 30 fps-inspelning. Det finns ett hyperstabilt läge för de bakre kamerorna som använder EIS, men videoupplösningen är begränsad till FHD 60 fps. Du kan också aktivera/avaktivera vindbrusreducering och det finns mikrofonfokusalternativ för den bakre kameran eftersom det finns en tredje mikrofon nära den bakre kameran.

Det finns också Motion Tracking-video (4K UHD-video vid 60 fps), Time Lapse (4K UHD-video) och Slow Motion-video (4K UHD vid 120 fps / 1080p FHD vid 240 fps / 720p vid 480 fps)

Programvara, UI och appar

Telefonen lanserades med Android 11 ur förpackningen, men den fick nyligen Android 12 OTA-uppdateringen med Android-säkerhetspatch i december, så de användare som köper telefonen bör få uppdateringen direkt efter att de har startat upp telefonen och letat efter uppdatering. säger ASUS att telefonen kommer att få minst 2 års uppdateringar, men det står inte om dess Android-version av säkerhetsuppdateringarna.

I det avancerade alternativet finns ett Smart Key-alternativ för strömknappen som kan utföra två anpassningsbara funktioner för att komma åt systemfunktioner, appar och appåtgärder. Du kan dubbelklicka för att starta Google Assistant eller ställa in den för att öppna en annan app. Du kan också anpassa tryck-och-håll-funktionen för att utföra en sådan åtgärd. Om du mappar om det kan du använda meddelandepanelen för att komma åt strömknappen. Det finns tvillingappar, enhandsläge, fickläge och handskläge som du inte ser i lager Android.

Förutom den vanliga uppsättningen OnePlus-appar och Google-appar, kommer den med Netflix, Instagram och Facebook Messenger förinstallerade, men dessa kan avinstalleras. Av 8 GB LPDDR5 RAM får du 7,2 GB användbart RAM, och cirka 3 GB RAM är free när standardappar körs i bakgrunden. Av 128 GB får du cirka 107 GB free lagring. Den har UFS 3.1-lagring, och vi fick sekventiella läshastigheter på cirka 1746,42 MB/s.

Fingeravtryckssensor

Den har en fingeravtryckssensor på skärmen som låser upp telefonen snabbt, men den är inte lika snabb som en fysisk fingeravtryckssensor. Du kan lägga till upp till 5 fingeravtryck. Du kan också inaktivera fingeravtrycksanimeringen. Du kan också använda fingeravtrycket för appar lokalt och betalningar i appar. Dessutom kan du ändra fingeravtrycksanimeringen. Telefonen har även ansiktsupplåsning, men den är inte lika säker som fingeravtryck.

Musikspelare och multimedia

YouTube Music är standardmusikspelaren som har ASUS AudioWizard som optimerar och förbättrar ljudkapaciteten med 10-bands equalizer, Dirac-tuning med alternativ för Dynamic, Music, Cinema och Game. Det finns även FM-radio med inspelning, men denna är gömd i snabbinställningarna. Ljudet genom stereohögtalarna är ganska högt och tydligt utan distorsion, men baksidan kan vibrera lite eftersom den är kraftfull. Företaget säger att den har en stor 1.0cc högtalarlåda, fylld med Dbass-skumbollar för extra djup. Varje högtalare drivs av en dedikerad och kraftfull Cirrus Logic CS35L45 monoförstärkare som kan öka sin utspänning med upp till 36 % (15v) under toppbelastning.

Ljud via hörlurar är också bra. Denna har Widevine L1 så att du kan spela upp HD-innehåll på Netflix och andra streamingappar. Den stöder även HDR-innehåll på YouTube och Netflix.

Dubbla SIM-kort och anslutningsmöjligheter

8z kommer har stöd för 5G med flera 5G-nätverksband (N1/N2/N3/N5/N7/N8/N12/N20/N28/N38/N77/N78) i Indien. Den har 4G VoLTE med stöd för Carrier Aggregation på 4G, så att du kan se 4G+-symbolen när den är aktiverad automatiskt. Andra anslutningsmöjligheter inkluderar Dual-Band Wi-Fi 6 802.11 ax (2,4GHz + 5GHz) 2X2 MIMO, VoWiFi / Wi-Fi-samtalsstöd, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, Galileo, Beidou och har även NFC-stöd. Går vi vidare är samtalskvaliteten bra och vi stötte inte på några samtalsfall och hörlursvolymen var hög.

ASUS 8z:s huvud SAR ligger på 1,191/kg vilket är lite högt, men det ligger långt under gränsen i Indien som är 1,6 W/kg (över 1 g). Företaget har inte nämnt organet SAR.

Prestanda och benchmarks

När det gäller prestandan är det en av få telefoner i prisklassen som drivs av Snapdragon 888 5nm Mobile Platform som använder Qualcomm Kryo 680-processorer. Den har 1 x Kryo 680 Prime CPU (Arm Cortex-X1-baserad) på upp till 2,84 GHz, 3 x Kryo 680 Performance CPU:er (A78-baserad) på upp till 2,42 GHz, 4 x Kryo 680 Efficiency CPU:er (A55-baserad) vid upp till 1,80 GHz.

Adreno 660 GPU erbjuder en jämn spelprestanda även i grafikintensiva spel. Telefonen använder värmerörskylning, säger företaget. När du spelar grafikintensiva spel som COD, BGMI och Genshin Impact, eller använder kameran under lång tid för att spela in videor, blir det snabbt varmt. Den nådde maximalt 45º i våra tester inomhus i Wi-Fi, men detta kan variera utomhus i 4G. Som sagt, kolla in några syntetiska benchmarkpoäng nedan.

Som du kan se från riktmärkena är den i nivå med andra Snapdragon 888-drivna telefoner.

Batteri-liv

När det gäller batteritiden har telefonen ett 4000mAh (typiskt) inbyggt batteri, något mindre än konkurrenterna i prisklassen. Det varar i en hel dag med genomsnittlig användning på Wi-Fi, men med 4G och dubbla SIM-kort, och tung multimediaanvändning, varar den mindre än en dag eftersom den har en kraftfull processor. Jag fick ungefär 3 och en halv timmes skärm i tid med en dags användning på Wi-Fi och i 120Hz, vilket är mindre.

Precis som ROG Phone 5 använder batteriet STP-teknik (Specific Tab Process) som gör det möjligt att ladda batteriet från mitten och ut istället för från ena änden till den andra. Detta sänker impedans och temperaturhöjning under urladdning och laddning, vilket gör att ASUS 8z kan användas med vår 30W HyperCharge-adapter, säger företaget. Med den medföljande laddaren tar det cirka 20 minuter för 0 till 50 % och cirka 40 minuter för 80 %, efter det saktar laddningen ner, så det tar cirka 1 timme och 20 minuter för den att nå 100 %.

Det finns olika lägen för laddning. Alternativet för anpassad laddningsgräns låter dig sänka laddningsgränsen till 90 % eller 80 % för upp till 2 gånger längre livslängd. Den schemalagda laddningen håller batteriet på en lägre % över natten, så det underhållsladdningen inte till 100 % vilket sliter på batteriet.

Det finns nu fem batterilägen:

 • Hög prestanda – Behåller prestanda för att köra krävande applikationer med förbättrad nätverksstabilitet
 • Dynamiskt – Standardläge
 • Hållbar – Ställer in prestandanivå för smidig systemdrift, reglerar 5G och håller applikationer i viloläge när skärmen är avstängd
 • Ultra hållbar – Ställer in prestandanivån endast för väsentliga systemoperationer, reglerar 5G, förkortar väntetiden för systemets viloläge och håller applikationer vilande när skärmen är avstängd.
 • Avancerat – Låt dig anpassa alla prestandainställningar efter dina behov. Detta ger totalt 16 inställningar i prestanda, nätverk, display och mer.

Slutsats

Sammantaget är ASUS 8z en allroundare när det kommer till en kompakt telefon, så det här är den första telefonen jag kommer att rekommendera om du letar efter en kompakt Android-telefon i prisklassen. Önskar att företaget hade hållit priset under Rs. 40 000.

Även om det här är en kompakt telefon så måste du tänka på att Snapdragon 888 värms upp snabbt, eftersom telefonen inte har plats för en VC-kylning. Om du är en stor användare måste du bära en powerbank eftersom telefonen kanske inte håller hela dagen. Önskar att företaget också hade lanserat 256GB-modellen, eftersom telefonen inte har en expansionsplats.

Prissättning och tillgänglighet

ASUS 8z kostar Rs. 42 999 för singelmodellen 8GB + 128GB och är tillgänglig från Flipkart från och med idag, den 7 mars.

Alternativ

Även om det inte finns någon kompakt Android-telefon i sortimentet, blir iPhone 12 mini billigare under erbjudandeperioden. OnePlus 9RT är en direkt konkurrens i prisklassen som har en bättre kylmekanism och ett lite större batteri med 65W snabbladdning, men denna har inte IP-klassificering och kör fortfarande Android 11. Senaste iQOO 9 är också ett bra alternativ i prisklassen som erbjuder Snapdragon 888+, Gimbal-stabilisering och 120W snabbladdning.

Fördelar

 • Kompakt, lätt kropp
 • Strålande 120Hz E4 AMOLED-skärm
 • Bra prestanda för bakre kamera
 • Jämn prestanda
 • IP68-klassificeringar

Nackdelar

 • Blir snabbt uppvärmd vid intensiva arbetsuppgifter
 • Batteritiden kunde ha varit bättre