Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASRock Z790 Taichi Carrara moderkort recension: ASRock Rocks With White Marble

Byggande på framgångarna med deras hybridarkitektur Alder Lake (12:e generationens) Core-seriechips, släppte Intel förra året den uppgraderade Raptor Lake-kärnan med en liknande kärnarkitektur och design med prestanda (P) kärnor och effektivitet (E) kärnor. Medan vi har granskat och satt Intels 13:e Gen Core-seriechips genom deras takt, var det ett tag sedan vi testade plattformarna som inte bara släpper lös den flertrådiga och enkärniga IPC-prestanda utan lägger till alla funktioner som är förknippade med varje chipset. I en serie relativa socket LGA 17000-moderkortsrecensioner tittar vi på kanske en av de mest intressanta modellerna för Intels 13:e Gen Core-serie.

ASRock har lagt till ‘Carrara’ till mixen och lagt till deras redan populära Taichi-serie av moderkort som blandar kugghjulsinspirerad estetik med ett premiumutbud av kontroller och funktioner. Ibland kallad Luna-marmor av romarna, ASRock Z790 Taichi Carrara-utgåvan har en vit Carrara-marmorinspirerad design samtidigt som den behåller alla exakta specifikationer och egenskaper hos den vanliga Z790 Taichi. Några av de mest framträdande funktionerna inkluderar en annonserad 27-fas (24+1+2) strömförsörjning, stöd för DDR5-7400-minne, samt dubbla Thunderbolt 4 Type-C-portar på bakpanelen.

ASRock älskar att vara annorlunda med sina erbjudanden, aka Aqua-serien av moderkort. Ändå är Taichi Carrara annorlunda genom att den firar ASRocks 20-årsjubileum i det övre skiktet av PC-komponenter och hårdvara. Vi tittar närmare för att se om Z790 Taichi Carraras premiumställning i ASRocks Z790-sortiment representerar vad vi har kommit att gilla med Taichi-serien genom åren och, ännu viktigare, hur den presterar mot andra LGA 1700-moderkort.

ASRock Z790 Taichi Carrara Översikt

Som vi har nämnt genom åren, är ASRocks Taichi-serie kanske den mest anmärkningsvärda, och överträffar det varumärkeskännedom som deras licensavtal med Johnathan “Fatal1ty” Wendel hade med sina Fatal1ty-inspirerade speldesigner förr i tiden. ASRock Z790 Taichi Carrara-utgåvan bygger på den framgångsrika Taichi-serien. Carrara-delen av namngivningen representerar den eleganta vit marmor-inspirerade finishen över brädets bakre I/O-panel, PCIe-pansar och kylflänsar, som effektivt ersätter alla typiska kugghjul och annat.

Z790 Taichi Carrara, som den står, är ASRocks nuvarande Z790-flaggskepp, vilket betyder att det är deras mest premiummodell och kommer med många funktioner. Av alla ASRock LGA 1700-moderkort som stöder 13th Gen och 12th Gen Core seriechips, är ASRock Z690 Aqua tekniskt sett varumärkets främsta flaggskepp och halomodell. Det är verkligen uppenbart i Taichi-serien, som överbryggar gapet mellan de mer mellanklassmodeller, som Z790 LiveMixer (recension kommer snart), med Z690 Aqua. Eftersom Z790 är mer av en uppfräschning än en ny plattform är det förståeligt varför ASRock inte har lanserat ytterligare en Aqua-modell.

Om man tittar närmare på ASRock Z790 Taichi Carrara, är den mest framträdande egenskapen hos estetiken den vita Carrara-marmorerade finishen över de bakre IO- och audio PCB-höljena, såväl som chipsetet och M.2-kylflänsarna. Det är en slående men ändå elegant look, och den skiljer sig mycket från vad som finns på marknaden just nu. Som sådan inkluderar ASRock också en 120 cm Carrara-fläkt för användare att installera som en bakre avgasfläkt, och den hjälper också till med att matcha komponenter för att fullborda utseendet, vilket kan vara utmanande att göra. ASRock ersätter kugghjulen med en vit Carrara-marmoreringsfinish. Även om den skiljer sig mycket från den unika Taichi-serien vi har kommit att gilla genom åren, är Z790 Taichi Carrara verkligen unik.

I det övre högra hörnet finns fyra minnesplatser med stöd för upp till DDR5-7400+-minne, även om detta endast är för 1DPC med 1R, med användare som planerar att använda kit med högre densitet i 2R kommer sannolikt att stöta på lägre hastigheter. ASRocks officiella specifikationer säger att stöd för användare med 1DPC med 2R och 2DPC 1R kan stödja upp till DDR5-6000, medan användare med 2DPC 2R endast kan stödja DDR5-4800.

När det gäller PCIe-stöd, kan två fullängds PCIe 5.0-platser fungera på x16/x0 och x8/x8, med en fullängds PCIe 4.0 x4-plats längst ner. Lagringsstödet består av en PCIe 5.0 x4 M.2-plats för de senaste och bästa högpresterande SSD:erna, medan det också finns ytterligare fyra PCIe 4.0 x4 M.2 SSD:er. Längst ned till höger på kortet finns åtta SATA-portar med stöd för RAID 0, 1, 5 och 10 arrayer.

Längs botten av kortet finns ett urval av frontpanelsrubriker, en tvåsiffrig LED-debugger, en tydlig CMOS-switch och en ström- och återställningsknapp. För kylning har ASRock 8 x 4-stiftshuvuden, ett för en CPU-fläkt, ett valfritt CPU-fläkthuvud som fungerar som en vattenpumpshuvud, och sex vanliga 4-stiftshuvuden för chassifläktar. Medan bakpanelen har dubbla Thunderbolt 4 Type-C-portar, inkluderar ASRock en USB 3.2 G2x2 Type-C header för användare med kompatibelt chassi.

Kraftleveransen som används på Z790 Taichi Carrara har en ganska biffig installation med premiumkomponenter. Från och med styrenheten använder ASRock en digital dubbelutgång 20-fas kapabel PWM-kontroller med 24 x Renesas RAA22010540 105 A smarta effektsteg drivkraft till processorn, vilket ger CPU upp till maximalt 2520 A och är mycket överkill för en bräda av denna kaliber. Den inbyggda VCCGT-spänningen är en andra Renesas RAA229131 PWM-kontroller med ett Renesas RAA2201054 105 A effektsteg som medföljer. Levererar ström till strömförsörjningen och därför är CPU:n ett par 8-stifts 12 V ATX-strömkontakter.

Att hålla strömförsörjningen kall är ett stort par kylflänsar sammankopplade via ett enda värmerör. Till och med det bakre IO-höljet ger ytterligare kylningsmöjligheter eftersom det är gjutet på den större av de två kylflänsarna. ASRock Z790 Taichi Carrara (och den vanliga Taichi) kraftleverans kylflänsen är aktivt kyld, med två små 40 mm fläktar inrymda i den största av de två kylflänsarna. Den borde teoretiskt visa sig vara mer fruktbar än en passivt kyld VRM-kylare.

Ett tunt Carrara-marmorerat lock i metall täcker ljuddelen av PCB:n. Spetsen för Z790 Taichi Carraras ljudkapacitet är en Realtek ALC4082 HD-ljudcodec, med en assist som går till en ESS Sabre 9218 DAC designad för att stärka hörlurskapaciteten. Den bakre panelen har bara två 3,5 mm ljudjack och S/PDIF istället för de vanliga fem 3,5 mm ljudjacken, så det händer inte mycket mer. ASRock har dock använt fyra röda WIMA-ljudkondensatorer, som ser bättre ut än de typiska gyllene japanska ljudkondensatorerna.

På baksidan av ASRock Z790 Taichi Carrara finns ett par Thunderbolt 4 Type-C-portar som fungerar som en 40 Gbps-kapabel överföringsanslutning från kompatibla enheter och dubblar upp som videoutgångar. ASRock har inkluderat en konventionell HDMI 2.1-videoutgång. Samtidigt ger det inbyggda ljudet som drivs av Realtek ALC4082 HD audio codec och ESS Sabre 9218 DAC två 3,5 mm ljudjack och en enda optisk S/PDIF utgång. Det finns också sex USB 3.2 G2 (10 Gbps) Type-A-portar och två USB 2.0-portar. Nätverksmöjligheterna inkluderar en Killer E3100G 2,5 GbE, en Intel I219V Gigabit-port och en Killer AX1690 Wi-Fi 6E CNVi, som ger stöd för trådlöst och BT 5.3.

Med den vita Carrara-marmorerade estetiken är ASRock Z790 Taichi Carrara utan tvekan ett unikt tillägg till de många Z790-moderkort som för närvarande finns tillgängliga. Det är också ett välkommet tillägg till Taichi-serien eftersom det inte bara tillför en ny dynamik till den befintliga RGB-klädda kugghjulsinspirerade designen utan med samma funktion och kontrolluppsättning som den vanliga Taichi, det är ett solidt mellan- och högklassigt Z790-moderkort . Vid lanseringen hade den en MSRP på cirka $499. De flesta webbplatser som har det i lager (när de har det) säljer det för mellan $499 och $520, med Scan Computers som har det för £550 i skrivande stund. ASRock Z790 Taichi Carrara är ett rimligt förslag på pappret, och den har till och med en aktivt kyld VRM, vilket också är sällsynt nuförtiden, och lägger till ytterligare ett område som gör att den kan sticka ut från andra Z790-moderkort.

Naturligtvis är prestandan det mest avgörande elementet förutom funktionsuppsättningen, så läs vidare för vår utökade analys.