Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ASRock A75 Extreme6 Review och Desktop Llano-överklockning

Våra första tester med ASRock A75 Extreme6 baserades på en pre-release-modell och visades i vår förhandsvisning. Vid den tidpunkten var kortets design inte färdig och BIOS var fortfarande ganska rå, men prestandan var i princip komplett. Men nu i mitt grepp är den fullständiga versionen av Extreme6. Vid sidan av den här standardrecensionen av moderkort och tester för att se om det är värt det begärda priset på $150, kommer vi också att ta en ordentlig titt på överklockningsfunktionerna i Desktop Llano-kretsuppsättningen.

Jag har i princip kört vårt moderkortstestpaket på två versioner av det här kortet nu, och efter att nyligen ha spelat med Cougar Point och AMD Fusion (recension kommer), sitter det fint i mitten i de flesta aspekter – särskilt CPU-kraft. Vi ser inget speciellt här med Desktop Llano – som Anand påpekade, i regionen för Phenom II X4-prestanda. För den integrerade GPU:n är det en annan sak, med upp till 2x prestanda av den högsta versionen av Intels integrerade grafiska lösningar av Sandy Bridge andra generationens Core-serie. Båda dessa kommer i form av resultat jag ska titta på senare.

Översikt

ASRock A75 Extreme6 är inriktad på den avancerade Desktop Llano-arbetsytan, och, från vad ASRock säger till mig, kommer den att levereras för $150. Tyvärr har jag inga andra A75-brädor att jämföra med än, men jag får samma stadiga känsla som jag har fått från ASRock-brädorna på senare tid – det är bara något som fungerar. Det finns ett mindre fel för nu som jag har hittat, som har att göra med minneskompatibilitet, men det vi har att göra med här på kortet är ett stort antal funktioner, och den enda verkliga nackdelen är själva Llano-chippet.

Om vi ​​tittar på priserna på 890-chipset ligger de flesta moderkort i intervallet $100-$145, så när det gäller CPU-prestanda betalar vi lite extra. Med den integrerade APU:n till hands kunde du dock se var det extra kommer ifrån – ett annat strömintegreringsarrangemang och behovet av olika videoutgångskontakter. Personligen ser jag Desktop Llano mer av ett nischområde, så det ska bli intressant att se hur aggressiva moderkortstillverkarna är med prissättning.

Visuell inspektion

Desktop Llano har samma retention bracket-avstånd som AM2 och AM3, vilket i ärlighetens namn är ganska stort jämfört med Intels chipset. Som ett resultat ser vi en samlad kraftleverans väster om själva uttaget, täckt av en stor kylfläns av ASRocks design (detta är en huvudskillnad mot förhandsgranskningskortet jag testade tidigare). Choken på den här designen är fortfarande av den gamla designen – om du kan minnas, under min turné med ASRock på Computex, märkte jag att de använde en annan chokedesign på sina avancerade kort för att förbättra kraftleverans, värmegenerering och effektivitet (liknande till MSI:s SFC). Det verkar som att den nya designen fortfarande inte har filtrerats ner i deras icke-spelprodukter; trots att jag fick veta att de två chokedesignerna kostar lika mycket.

Själva sockelområdet har fem fläkthuvuden, av vilka jag starkt godkänner och skulle vilja se på alla andra moderkort på marknaden – jag använder en Corsair H50, som i dubbelfläktläge kräver tre (två för fläktar, en för pump), så att ha ett annat par till hands för fallfläktar är alltid ett plus. Två av fläkthuvudena är märkta för CPU (en fyrstift, en trestifts), de två under strömförsörjningen är chassihuvuden (båda tre stift), och den ovanför strömförsörjningen är en PWR-fläkt (återigen, tre stift). På andra ställen på tavlan finns ytterligare en fläkthuvud, märkt som chassi (ytterligare tre stift).

Bortom 24-stifts ATX-kontakten finns en USB 3.0-header, men tyvärr kommer inget USB 3.0-fäste med detta ASRock-kort som deras Sandy Bridge Extreme-serie. De åtta (ja, åtta) SATA 6 Gb/s-portarna kommer i ett par olika varianter – sex från Fusion Controller Hub (FCH) och två till från en ASMedia-kontroller. Vi ser också Power/Reset/Debug LED-kombon, som jag godkänner.

FCH kylflänsen är ASRocks lågprofilerade, tysta design, som faktiskt blir ganska varm när något överklockas. PCIe-designen är x1, x16, PCI, PCI, x16, PCI, x4 – med x16-platserna som körs i x8/x8-läge när två diskreta GPU:er används.

I/O-panelen är faktiskt ganska bar, eftersom ASRock inte har bestämt sig för att stapla något ovanpå HDMI. Med lite extra ansträngning är jag säker på att ett par USB-enheter kan staplas ovanpå den. Faktiskt, i min första förhandsgranskning sa jag hur USB-portarna längst till vänster (fysiskt överst på kortet) var ganska svåra att få in något utöver en USB-mus eller ett tangentbord om DVI-videoutgången användes. ASRocks svar var att ‘använda en USB-portförlängare – vi var tvungna att tillgodose de som använder DVI + HDMI samtidigt’, vilket i mina ögon ligger ett stenkast från ‘oj, det såg vi inte’. Andra anslutningar kommer i form av en PS/2-port, två inbyggda USB 3.0-portar, två USB 3.0-portar från en ASMedia ASM1042-kontroller, en VGA-port, två USB 2.0-portar, en eSATA 3 Gbps-port, Realtek-kontrolleraktiverad gigabit Ethernet, en Firewire-port, en optisk SPDIF-utgång och standardljudutgångarna.