Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ARM:s Mali Midgard-arkitektur utforskas

Hittills ser det ut att bli ett bannerår för SoCs. Ur ett marknadsperspektiv befinner sig det mobila hårdvaruutrymmet fortfarande i en period av betydande tillväxt, men ännu viktigare ur hårdvarusynpunkt har dessa produkter och speciellt GPU:erna i dessa produkter gjort betydande framsteg i prestanda och funktioner. SoC GPU:er kommer att närma sig funktionsparitet med stationära GPU:er i år, och ur ett prestandaperspektiv närmar de sig prestandan för den senaste generationens spelkonsoler, ett efterlängtat mål med tanke på “tillräckligt bra”-status som är kopplad till dessa enheter.

Samtidigt som dessa produkter mognar på en teknisk nivå, har vi sett de olika SoC-företagen mogna på en professionell nivå. SoCs “vilda västern”-dagar har gett vika för mogna marknader med längre produktcykler, längre produktlivslängder och en mer stabil marknad totalt sett. Dessa både goda och dåliga nyheter för de olika aktörerna på SoC-marknaden när företag pressas ut – SoC-integratörer som TI och STMicroelectronics har varit de första av sådana offer – men det betyder också att när företag blir bättre etablerade och djupare förankrade, de kan vara mer öppna om sina projekt och sina produkter, och diskutera dem mer detaljerat än tidigare utan att behöva oroa sig för att bli scooped av en konkurrent.

Här på AnandTech är vi särskilt förtjusta i att göra arkitektoniska djupdyk; vår chans att prata med människorna bakom olika processorer och lära av dem om hur deras produkter fungerar och hur de kom samman. Tack vare mognaden av SoC-marknaden får vi äntligen en nivå av tillgång på SoC-marknaden som vi inte har haft tidigare, och i sin tur får vi för första gången berätta historierna om människorna bakom dessa svindlande komplexa enheter samtidigt som de lär sig bättre hur de fungerar och som sådana hur de jämförs. Det är visserligen en åtkomstnivå som vi tar för given i PC-utrymmet, där företag som Intel, AMD och NVIDIA regelbundet är öppna, men det är svårt att hålla tillbaka vår entusiasm över att få den här typen av tillgång till de myriader av spelare i SoC Plats.

Det här året har då varit särskilt produktivt i det avseendet, och från och med idag kommer det att bli ännu bättre. Efter att vi tagit en titt på Imaginations PowerVR Rogue-arkitektur tidigare i år, kontaktade ARM oss och indikerade att de skulle vilja göra detsamma; att de skulle vilja ta plats vid bordet “öppen arkitektur”. För att ge oss åtkomsten behöver vi upptäcka hur deras GPU:er fungerar, och i sin tur berätta vad vi har lärt oss.

För det ändamålet har vi gärna låtit ARM dra upp en plats, och idag tar vi vår första djupgående titt på ARMs senaste Mali SoC GPU-arkitektur: Midgard. Nu som med Imagination är det vi ser idag det mesta, men inte hela bilden, eftersom ARM har sina hemligheter och de vill behålla några av dem. Men idag får vi lära oss allt om Midgards shader-kärnor samtidigt som vi lär oss ett och annat om dess pixelrenderingspipeline, effektoptimeringar och andra aspekter av vad som får Midgard att ticka. Med andra ord mer än tillräckligt för att hålla oss sysselsatta under en dag.

Men innan vi dyker in vill vi också snabbt uppmärksamma en Ask The Experts-session som vi höll med ARMs Jem Davies, en ARM Fellow och VP of Technology i Media Processing Division. Medan vår djupdykning fokuserar på Midgards arkitektur, har Jem svarat på alla möjliga ytterligare Mali-relaterade frågor, inklusive affärsstrategi och ARMs syn på GPU-beräkningar.

Slutligen, eftersom detta är den andra artikeln i vår fortsatta serie om SoC GPU:er, kommer vi att fortsätta där vi slutade efter vår senaste artikel. Även om alla våra artiklar är tänkta att vara tillgängliga till viss del, om du inte har fångat någon av våra tidigare artiklar rekommenderar jag starkt vår primer om hur GPU:er fungerar för en snabb överblick av tekniken innan vi dyker in i nötterna och bultar av ARMs Midgard-arkitektur.