Arm gjorde en böjbar 32-bitars processor av ‘plast’

0 Shares

Varför det betyder något: Som du förmodligen kan intyga, kan moderna bärbara produkter slås på en handled eller slitsas i örat utan problem. Men de är inte subtila, varken i sin design eller kostnad, för att vara en del av vardagliga föremål som kläder, mjölkkartonger, matpaket eller bandage – Arms exempel på platser där deras nya “naturligt flexibla” processor kan höra hemma.

I ett nytt papper publicerat i Nature förklarar Arm-forskare hur de portade en 32-bitars Arm-processorns standarddesign på ett plastunderlag som de säger är böjligt. Det är mer ett proof-of-concept än en fungerande prototyp, men det visar ändå några betydande först.

Arm passande kallar deras skapande “PlasticARM.” Den använder metalloxid-tunnfin-transistorteknologi (TFT) tillverkad på ett polyimidsubstrat. Polyimid är en hållbar typ av termoplast som är lätt flexibel. Arms team var inte villigt att testa sin processors flexibilitet, men jag skulle uppskatta att den hamnar någonstans mellan ett klockband och en penna på böjningsskalan.

PlasticARMs förpackning är ungefär lika stor som en nagel. Den har 18 344 grindekvivalenter fördelade över en aktiv yta på 59 mm2.

Ungefär hälften av dess yta är en 32-bitars Arm Cortex-M0 + -processor, och resten är mestadels 128 B RAM och 456 B ROM. Det är ett fullständigt system-on-a-chip (SoC).

En av anledningarna till att forskarna valde att använda Cortex-M0 + -designen var att den har ett moget ekosystem, men PlasticARM kan inte använda den mycket ännu. Lagringen var konfigurerad för att vara skrivskyddad för att effektivisera driften, även om en omprogrammerbar modell är under utveckling.

Det har också andra brister. Under normala omständigheter har en Cortex-kärna register inuti sig för att lagra data med regelbunden åtkomst, men de laddades ner till en del av RAM-minnet för förenklingsändamål. Det är också begränsat till 29 kHz medan de flesta Cortex-M-processorer mäter sin hastighet i MHz.

De flesta av PlasticARMs problem kommer snart att lösas men ett som kommer att bestå är strömförbrukningen. Vid testning förbrukade processorn 20 milliwatt, vilket är flera storleksordningar utanför standardområdet för en Cortex-M-processor. Arms team förväntar sig att kunna krympa skillnaderna med framtida iterationer, men säger att låg effektivitet är en okomplicerad kvalitet i TFT-design.

“Det kommer inte att vara snabbt, det kommer inte att vara energieffektivt, men om jag ska lägga den på en sallad för att spåra hållbarheten, är det idén”, säger Arm’s James Myers till New Scientist. Men “vi letar fortfarande efter applikationer, precis som de ursprungliga processorgrabbarna på 1970-talet.”

Bildkredit: Jason Leung

0 Shares