Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Är Safari den mest privata webbläsaren för iPhone och iPad?

Är Safari den mest privata webbläsaren för iPhone och iPad?

Om det finns en app som nästan alla använder på sin iPhone, iPad eller iPod touch är det en webbläsare. Du använder din webbläsare för att få information, handla och för underhållning. iOS-enheter levereras med Apples Safari-webbläsare förinstallerad, men du kan använda en annan webbläsare om du vill. Tyvärr, på iOS kan du inte ställa in en annan webbläsare som standard, så när du trycker på länkar i e-postmeddelanden eller meddelanden öppnar Safari dem – men de flesta appar låter dig lätt hålla ned länkar för att kopiera adressen så att du kan klistra in den i en alternativ webbläsare som du väljer.

Om du väljer en annan webbläsare bör du överväga säkerhet och integritet. Inte alla webbläsare hanterar dina data optimalt, och få är utvecklade med integritet och säkerhet som huvudfokus. I den här artikeln ska jag diskutera Safari-standardwebbläsaren för iOS och titta på några populära mobilalternativ som Chrome, Firefox och andra.

(Se till att du också läser vår kompletterande artikel om de mest privata webbläsarna för Mac.)

Safari

Som jag nämnde ovan är Safari standardwebbläsaren på iOS, och du kan inte ändra den. Detta är inte nödvändigt en dålig sak; Safari är en utmärkt webbläsare, och om du tror att Apples PR-kampanjer lägger företaget ett starkt fokus på integritet som ett sätt att skilja sig från tekniska giganter som Google och Facebook.

En fördel med att använda Safari på en iOS-enhet är att Safari lagrar dina bokmärken och webbhistorik i iCloud (vilket är användbart när du också synkroniserar Safari på din Mac eller annan iOS-enhet med samma iCloud-konto). Dina lösenord kan också sparas i iCloud Keychain, vilket gör det enkelt att logga in på dina favoritsidor i Safari när du använder andra enheter. Dessa iCloud-synkroniseringsfunktioner gör det enkelt att flytta mellan iOS- och macOS-enheter.

Med iOS-versionen av Safari kan du också använda tredjepartsannonsblockerare och trackerblockerare, som inte är kompatibla med alternativa iOS-webbläsare (även om många iOS-webbläsare har sina egna inbyggda system för annonsblockering). Se den här artikeln för mer information om dessa typer av blockerare.

Google Chrome

Google Chrome är en populär webbläsare och den har cirka 65% mobil marknadsandel över hela världen, enligt NetMarketShare (förmodligen använder de flesta mobila Chrome-användare Android-telefoner. Chrome är dock tillgängligt för iOS också).

Men det är en Google-app. Som sådan är den utformad för att suga upp dina data och skicka den till Googles servrar så att Google bättre kan visa dig riktade annonser. Men om du använder Incognito privat surfningsläge kan du eliminera mycket datainsamling. Chrome är en anständig iOS-webbläsare, speciellt om du använder Chrome på din Mac och vill synkronisera bokmärken och webbhistorik, men kom ihåg att den inte är utformad med sekretess som en av de högsta prioriteringarna.

Google förklarar Chromes grundläggande säkerhets- och sekretessinställningar här, och du kan läsa Googles sekretesspolicy och Googles sekretesspolicy för att lära dig mer om vilken information Google samlar in och hur den använder dessa data. Google har också en mycket lång och djupgående sida för sekretesspolicy för Google Chrome som hålls uppdaterad med mycket mer detaljerad information.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox är en annan iOS-version av en populär stationär webbläsare. Firefox är plattformsoberoende, tillgängligt på Mac, Windows och till och med Linux och drivs av den ideella Mozilla Foundation. (Firefox är faktiskt en ättling till den tidiga webbläsaren Netscape Navigator.) IOS-versionen av Firefox innehåller blockering av annonser och spårare, men det finns också Firefox Focus, som aktiverar dessa funktioner som standard.

Återigen, som med Chrome, om du använder Firefox på skrivbordet är det mycket mer användbart att använda det också på iOS för att synkronisera dina bokmärken och historik.

Mozilla har en sida “Skydda din integritet” med information om hur du kan förbättra din surfning när du använder Firefox (även om en del av vad som beskrivs där endast gäller skrivbordsversionen av webbläsaren).

Modig

Brave är en webbläsare som fokuserar på säkerhet och integritet, och som inkluderar en inbyggd annons- och trackerblockerare. Genom att blockera annonser och spårare laddas ned mindre data och din integritet respekteras bättre.

En riktigt trevlig valfri funktion är att du också kan inaktivera JavaScript som standard – vilket kan öka säkerheten avsevärt, men kommer tyvärr att bryta delar av de flesta webbplatser (tack och lov kan du enkelt aktivera JavaScript för just de webbplatser som verkligen behöver det). Brave är också utformat för att automatiskt uppgradera webbplatser från HTTP till HTTPS säkra versioner när det är möjligt. Du kan även konfigurera webbläsaren så att den alltid startar i privat surfläge. Brave har ett starkt fokus på integritet, så om det är ditt huvudproblem är det definitivt värt att kolla in den här webbläsaren.

Du kan läsa integritetspolicyn för Brave Browser här.

Opera

Opera Touch är iOS-versionen av Opera-webbläsaren. Den är optimerad för enhandsanvändning och inkluderar en annonsblockerare. Konstigt nog innehåller den också en inbyggd kryptovalutaplånbok, som de flesta användare förmodligen inte behöver.

Opera har en hjälpsida med information om webbläsarens säkerhets- och sekretessfunktioner och inställningar (mycket av det som beskrivs där gäller dock bara skrivbordsversionen). Du kan också läsa Opera Softwares sekretess- och cookiepolicydokument.

Lunnefågel

Puffin, utvecklad av CloudMosa, finns på många plattformar, inklusive iOS (för nu kommer jag till det). Företaget säger att webbläsaren kan skydda din enhet från skadlig kod, men detta påstående är ganska tveksamt eftersom det inte finns någon känd iOS-malware i naturen idag.

Den kanske mest unika funktionen hos Puffin har att göra med kompatibilitet med äldre webbinnehåll, snarare än säkerhet eller integritet. Långvariga Apple-fans kanske kommer ihåg att under de tidigare åren av iOS klagade vissa användare och experter på bristen på en Flash Player-komponent i Apples mobila Safari-webbläsare, och i april 2010 skrev Steve Jobs en tirad (ö, öppet brev) kallas Tankar om Flash som förklarar varför Flash aldrig skulle tillåtas på iOS. Sedan december samma år har Puffin-webbläsaren försökt ändra detta, vilket ger användarna möjlighet att se Flash-baserat innehåll i en webbläsare på iPhones och iPads.

Grundversionen av Puffin stöds av annonser, men $ 5 Puffin Pro har inga annonser och har ett antal förbättrade funktioner.

Tyvärr meddelade CloudMosa nyligen att det upphör med utvecklingen av Puffin för iOS från och med den 31 oktober 2019 på grund av utmaningar med Apple som blockerar dem från att släppa uppdateringar i App Store, så om du vill ha Puffin, ta tag i det medan du fortfarande kan, men gör det inte inte förvänta dig att kunna använda den mycket längre. Användare som har betalat för ett abonnemang kommer fortfarande att kunna använda webbläsaren “ett tag” efter slutdatumet den 31 oktober för att ge dem tid att hitta en alternativ webbläsare. Puffin kommer fortfarande att finnas tillgängligt för Android, macOS, Windows, Android TV och Raspberry Pi.

Du kan läsa Puffins sekretesspolicy här.

Microsoft Edge

Microsoft Edge är företagets webbläsare som ersatte Internet Explorer på Windows, och en iOS-version släpptes i slutet av 2018. Det finns ingen anledning att använda Edge på en iOS-enhet, såvida du inte använder Windows och vill synkronisera dina bokmärken och webbhistorik. Om du använder Edge händer detta automatiskt, så om du vill byta till Windows kan du hämta var du var på din iOS-enhet. Om du är Windows-användare kan det vara lättare att arbeta med en webbläsare som är bekant.

Du kan läsa mer om sekretess på Microsoft och läsa företagets integritetspolicy.

Vilken webbläsare att välja?

Att välja en webbläsare för iOS är en speciell utmaning. Det är en balans mellan bekvämlighet och säkerhet, men det här är mer komplext på iOS där du inte kan ändra standardwebbläsaren. Som jag nämnde ovan kan du kopiera länkar från e-postmeddelanden, meddelanden etc. och klistra in dem i en annan webbläsare, men det är lite besvärligt på en mobil enhet.

Safari är ganska avancerat när det gäller sekretess och Apple har introducerat ett antal nya funktioner som förhindrar webbplatser från att få för mycket av din data. Du kan förstärka detta skydd genom att installera blockerare för annonser och spårare. på iOS innehåller många alternativa webbläsare egna annonsblockerare.

Om sekretess är viktigt för dig är Brave ett utmärkt val på grund av dess inbyggda annons- och trackerblockering, automatiska HTTPS-uppgraderingar, möjlighet att alltid vara standard för privat surfningsläge och valfri JavaScript-blockering som kan återaktiveras per -plats grund vid behov.

Men frågan om hur du synkroniserar data över dina enheter betyder att du kanske vill överväga vilka webbläsare du föredrar att använda på en Mac, förutsatt att du använder en. Se vår kompletterande artikel: Safari, Chrome, Firefox: Vilken är den mest privata webbläsaren för Mac?

Relaterat: Hur man använder privatläge i Safari på iOS

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac PodcastIntegos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och sekretessberättelserna och erbjuder praktiska råd om hur du får ut mesta möjliga av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podcasten för att se till att du inte missar några avsnitt.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsblogg för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler på sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Detta inlägg postades i Programvara och appar och taggade Brave, webbläsare, webbläsare, Chrome, Chrome Browser, Firefox, Google, Google Chrome, Microsoft, Mozilla, Opera, sekretess, Safari, webbläsare, webbläsare , webbsurfande. Bokmärk permalänken.