Är nya Fujifilm XF33mm f/1.4 ett annat klassiskt gatufotografilins?

Fujifilm XF35mm f/1.4 är, i kameralinsvärlden, en modern klassiker. Som för att bevisa poängen släppte Fuji förra året en kampanjvideo som förlängde dess dygder – hela åtta år efter att den lanserades.

Men det är också ett objektiv som prioriterar karaktär framför optisk perfektion. Och med begränsningar som hög autofokus och avsaknad av väderbeständighet har efterfrågan på en XF35mm f/1.4 Mark II blivit högre under åren sedan den släpptes.

Nya Fujifilm XF33mm f/1.4 (vänster) vs den äldre Fujifilm XF35mm f/1.4 (höger)

Är den nya Fujifilm XF33mm f / 1.4 (tillgänglig från slutet av september för $ 799 / £ 699 / AU $ 1.429) det objektivet? Nej, men det syftar säkert till att följa samma traditioner – nämligen att vara ett beroendeframkallande objektiv för gatufotografering och miljöporträtt.

Vi tog en för en snabb snurr i vår praktiska Fujifilm XF33mm f/1.4 granskning för att ta reda på om den har något att göra med en annan Fujifilm-klassiker-eller om flytten mot moderna bekvämligheter har gått på bekostnad av charmen som gjorde XF35mm f/1.4 ett måste för Fuji-fans.

Storebror

Få XF33mm f/1.4 i dina händer och det är direkt klart varför det inte betraktas som en XF35mm f/1.4 Mark II. Det här är två objektiv med liknande brännvidd men väldigt olika karaktärer.

XF33mm f/1.4 är ingalunda i samma viktkategori som Fujifilms 50mm f/1.0, som tippar vågen till 849g. Istället är det en mycket rimlig 360g, som balanserar fint med större Fujifilm-kameror som Fujifilm X-T4.

Fujifilm XF33mm f/1.4-objektivet på en Fujifilm X-S10.

Problemet jämfört med XF35mm f/1.4 är dock att den här storleken skjuter lite bortom sweet spot för mindre kroppar som nya Fujifilm X-T30 Mark II. Faktum är att objektivet väger nästan samma sak som kameran. Så även om det fortfarande är ganska litet för ett f/1.4 -objektiv, är det ungefär dubbelt så mycket vikt som XF35mm f/2.0 och XF35mm f/1.4 och betydligt längre än båda också.

Det finns goda skäl för detta. XF33mm f/1.4 åtgärdar de flesta problem som får XF35mm f/1.4 att känna sig så daterade-nämligen brist på väderbeständighet, optiska brister och tröga autofokusmotorer som låter ungefär lika subtila som Optimus Prime-transformering.

Det kanske mest intressanta med XF33mm f/1.4 är dock att Fujifilm berättade att den har en “framtidsskyddad design för sensorer med högre upplösning”. Detta hjälper till att förklara en del av den extra vikten, men pekar också mot några framtida Fujifilm-kameror som den kan riktas mot-som den ryktade Fujifilm X-H2.

Street anda

Så vad gillar Fujifilm XF33mm f/1.4? Vi hade mindre än en timme med en förproduktionsversion av objektivet, så det är lite tidigt att prata definitivt om detaljer. Men vi fick tillräckligt med tid för att få en känsla av dess karaktär – och det är ett objektiv som, med rätt kamerahus, har möjlighet att vara en utmärkt följeslagare för resebilder, gatufotografering och porträtt.

Objektivet är utmärkt byggt, med en fullmetallkonstruktion och har en bländarring med definitiva klick som gör att du snabbt kan justera exponering eller skärpedjup medan du tittar genom sökaren. I vår praktiska granskning fann vi att den var “nästan tyst vid fokusering” utan att fokusera på andning, vilket också kan göra den till ett bra alternativ för videospelare.

Detta är allt tack vare linjära autofokusmotorer, som är en enorm uppgradering av stegmotorerna som finns i Fujifilm XF35mm f/1.4. Det andra huvudsprånget från det objektivet är XF33mm f/1.4: s mer sofistikerade optiska konstruktion, som består av 15 element i 10 grupper (två asfäriska och tre ED, eller extra låg dispersion).

Bild 1 av 6Shot på en förproduktion Fujifilm XF33mm f/1.4 Bild 2 av 6Shot på en förproduktion Fujifilm XF33mm f/1.4 Bild 3 av 6Shot på en förproduktion Fujifilm XF33mm f/1.4 Bild 4 av 6Shot på en pre- produktion Fujifilm XF33mm f/1.4 Bild 5 av 6Shot på en förproduktion Fujifilm XF33mm f/1.4 Bild 6 av 6Shot på en förproduktion Fujifilm XF33mm f/1.4

Vad allt detta betyder är att frågor som kromatisk aberration och hörnmjukhet hålls på ett minimum, och det verkade verkligen vara fallet under vår korta tid med linsen. Även vid f/1.4 ser det imponerande skarpt ut i mitten av ramen, och det fanns inga uppenbara tecken på kromatisk aberration.

Kanske viktigast för ett f/1.4-objektiv, ser bokeh-återgivningen snygg och smidig ut med höjdpunkter som ser “trevligt runda ut när du fotograferar på f/1.4, även om de kan ta en liten kattögonform mot hörnen”, enligt till vår praktiska recension.

Karaktärstudie

Så var lämnar detta Fujifilm XF33mm f/1.4-även om det inte är en uppföljare till den mycket älskade XF35mm f/1.4, har det något att göra med en annan klassiker? Även om vi behöver göra fler tester tror vi att det är osannolikt att XF33m kommer att ses på samma sätt som dess avlägsna kusin – och det är inte nödvändigtvis en dålig sak.

XF35mm f/1.4 är kanske det renaste exemplet på vad Fuji X-serien handlar om-kompakt, bekvämt och med påsar med charm. Det är också den perfekta matchningen, när det gäller storlek och vikt, för mindre kameror som Fujifilm X-T30 II och X-Pro3. Kanske är det enda svarta märket mot det att det fortfarande är ganska dyrt för ett så gammalt objektiv.

Det mer förnuftiga, framtidssäkra köpet-särskilt för dem som föredrar att använda något större karosser som Fujifilm X-T4 och Fujifilm X-S10-kommer sannolikt att vara nya XF33mm f/1.4. Det är ett modernt objektiv med snabb, tyst autofokus som är idealisk för både stillbilder och video och mycket färre optiska brister. Det är också utformat för kamerorna i X-serien med högre upplösning som Fujifilm har föreslagit är på gång.

Så även om XF33mm f/1.4 inte är ett ‘karaktärslins’ i samma veva som dess XF35mm -stallkamrat, är det en som sannolikt kommer att stanna i din kameraväska (eller limmad på kamerans framsida) i många år framöver . Den enda frågan är exakt hur mycket bättre det är än den betydligt billigare Viltrox 33mm f/1.4, och det är något vi kommer att svara på i vår fullständiga recension snart.

Relaterade Artiklar

Back to top button