Är det ett brott att ladda ner musik eller inte? Vet vad hela denna fråga omfattar

0 Shares

Att ladda ner musik är något som kan göras på många sätt, vissa av dem tveksamma och farliga och vissa av dem säkra. Är nedladdning av musik och annat innehåll alternativt verkligen mot lagen? Många vet inte om det är det, eller om det bara är något som går från mun till mun. Så låt oss ta den här frågan åt dig.

I den här artikeln hittar du:

Är det verkligen ett brott att ladda ner musik?

låtar är coola

Det finns en lag som kallas upphovsrättslagen (LDA – lag nr 9.610/98) som fastställer att skapandet endast tillhör upphovsmannen till verket, han har rätt att använda det. Om en annan person vill njuta av produkten, lagra eller till och med använda den måste de ha förhandstillstånd på något sätt. Denna auktorisering har på något sätt tidigare getts av skaparen.

I samma resonemang finns artikel 184 i brottsbalken som visar att det är ett brott att bryta mot upphovsrätten. Underlåtenhet att följa lagen ger ett fängelsestraff på 2 till 4 år, och även böter. Det som kan leda till bristande efterlevnad är att individen tar produkten utan tillstånd på andra sätt. Med andra ord, när man analyserar dessa lagar, verkar den första analysen som att lagen inte riktigt tillåter detta.

att ladda ner musik är ett brott

Det finns dock några kryphål i allt detta. Ett exempel är att lagen, reproduktionen och användningen av små utdrag, på ett sätt som är personligt för användaren, inte är ett brott. Men vad skulle dessa små sektioner vara? Tyvärr anger inte lagen, det vill säga det är ett kryphål som folk använder.

Detta är ett ämne för mycket debatt, människor använder personliga argument, som själva ekonomin eller människors ekonomiska situation. För vissa är det okej att köpa något och använda det utan avsikt att sälja det, använda det för egen konsumtion. Även utan ett lönsamt syfte är det något väldigt komplicerat att definiera. Vissa personer har redan gripits för att ha förvärvat och använt innehåll utan förhandstillstånd, men andra lyckades undgå straff.

Så det är verkligen en väldigt komplicerad fråga att definiera, på vissa sätt är det ett brott, på andra sätt är det inte ett brott. Det bästa beslutet är att ladda ner musik, filmer och videor lagligt enligt lag och inte utsätta dig själv för risker. För att hjälpa dig fatta ett medvetet beslut kommer vi att titta på andra dåliga skäl nedan som visar dig att det inte är okej att ladda ner musik illegalt.

Är det dåligt att ladda ner alternativ musik?

Filer av låg kvalitet

För att ge kort nedladdningstid är mycket innehåll kraftigt reducerad i kvalitet. Ibland görs inspelningarna väldigt dåligt, och tro det eller ej, du kan till och med hitta reklam på dessa produkter.

Förutom den dåliga kvaliteten misskrediterar du arbetet hos proffs som ägnat sig åt produkten. Genom att använda produkten lagligt har du den i hög kvalitet och får till och med några fördelar du inte förväntat dig. Men bortom den dåliga punkten finns det en andra nedan, låt oss se en annan mycket skadlig orsak.

brist på avskildhet

veta mer

Genom att ladda ner detta innehåll från webbplatser från otillförlitliga källor riskerar du din dators säkerhet och all din data. Många filer, oavsett om de är musik, videor eller dokument, kan maskeras och stjäla data från din dator. Det kan också köra bakgrundsprocesser som gör olagliga saker på din dator.

Så det är inte värt att utsätta sig själv för en så stor risk för en låt eller en film eller något liknande. Beroende på vad du laddar ner kan du bli arresterad, förlora din enhet och viktiga saker som ditt bankkonto.

Slutsats

Så i slutet av den här artikeln kunde vi inte komma till en slutsats om huruvida nedladdning av musik är olagligt eller inte. Vi har dock sett att risken inte är värd det, så använd tjänster som ger ett överkomligt pris och erbjuder produkten åt dig utan några problem med lagen. Har du någonsin gått djupare in i detta ämne? Visste du alla dessa detaljer? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

0 Shares