Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apples övergång till x86: Fler frågor besvarade

Gårdagens WWDC keynote började som många andra av Steve Jobs keynotes, med en uppdatering på iPod, Apple-butiker och Mac-försäljning. Men så kom vändpunkten. Efter att Steve var klar med att prata om iPod, iTunes, OS X Tiger och resten av Apples produktlinje, sa han de magiska orden: “nu, låt oss prata om övergångar.”

Och så började det, i samma minut som ordet “transitions” sattes upp på projektionsduken, kunde man höra tystnaden i den fullsatta keynotesalen. Ingen kunde tro det, trots hur starka ryktena verkade vara, trots rutschkanan som stirrade alla i ansiktet, hade det inte ens börjat sjunka in.

Sedan kom “det är sant”-glidningen, och alla möjligheter till tvivel, teorier om Intels tillverkning av PowerPC-chips, Apple använder Itanium, allt detta gick ut genom fönstret. De två orden sa mer än några två ord någonsin har gjort i hela PC-branschen. Från den ena bilden visste vi alla att Apple skulle byta till Intel-processorer, och det skulle vara ingen mindre än Intels x86-linje av processorer.

Några av er har frågat om publiken buade – det gjorde de inte. Man kunde höra flämtningar och till och med känna misstroende i många ansikten, men det var inte ett enda bu i publiken. Det som är intressant med Apple-publiken är att de verkligen litar på den här killen, de tror verkligen på Steve Jobs och på Apple. Vi har aldrig varit på en keynote av någon större branschledare och sett samma typ av support; många kommer att kalla det ett verklighetsförvrängningsfält, men oavsett vad som orsakar det är det fortfarande mycket stöd. Det är den typen av stöd som ett företag behöver för att kunna genomföra en hel arkitektonisk förändring på mindre än två år; det är den typ av stöd som bara Apple verkar ha. Om det stödet alltid kommer att finnas där, om Apple skulle växa i storlek, återstår att se, men det finns där nu och Apple behöver det.

Många är oroliga över den negativa inverkan som gårdagens tillkännagivanden kommer att ha på Apples nuvarande försäljning. Apple kommer att börja leverera Intel-baserade Mac-datorer från och med mitten av 2006, så varför skulle du någonsin vilja sitta fast med en PowerPC-baserad Mac som du precis köpt mindre än ett år tidigare?
Apple verkar vara engagerad i att erbjuda PowerPC-stöd så länge det tar, vilket innebär att OS X 10.5 (Leopard) med största sannolikhet kommer att erbjudas för både PPC- och Intel-baserade Mac-datorer, för att inte tala om alla applikationer som definitivt kommer att övergå till en universell binärt system. Vi förväntar oss ärligt talat inte att försäljningen ska drabbas så mycket. De som kan vänta kommer självklart att göra det till nästa år; de som inte kan kommer fortfarande att njuta av samma kompatibilitet (förmodligen bättre till en början) senare när Intel Mac-datorerna börjar levereras.

Apple gör dock sitt bästa för att kontrollera spänningen inför bytet till Intel. Till skillnad från tidigare stora tillkännagivanden är den här inte klistrad över hela framsidan av Apple.com. G5 produktsidor fortfarande visa hur en 2,0 GHz G5 fortfarande är betydligt “snabbare” än en 3,6 GHz Pentium 4; intressant nog, själva processorn som Apple verkar tillhandahålla i sina utvecklingssatser. Att inte lägga mycket marknadsföringsmuskler bakom omkopplaren är vettigt vid det här laget – det verkliga arbetet som behövs ligger på utvecklarsidan. I detta fall släppte Apple också sina Universella riktlinjer för binär programmering igår för att hjälpa utvecklare att se till att deras applikationer fungerar på både PPC- och Intel-baserade Mac-datorer.

Baserat på Apples riktlinjer kan vi också dra en slutsats om några saker om Apples x86-implementering.

Standardkompilatorn för Apples x86-linje kommer att fortsätta att vara GCC. Ett annat mycket rakt uttalande från dokumentationen är att “Macintosh-datorer som använder Intel-mikroprocessorer använder inte Open Firmware.

Rosetta, Apples PPC till x86 binära översättningsprogram, har också några begränsningar:

“Rosetta är designad för att översätta program som för närvarande levereras som körs på en PowerPC med en G3-processor och som är byggda för Mac OS X.

Rosetta kör inte följande:

  • Program byggda för Mac OS 8 eller 9
  • Kod skriven specifikt för AltiVec
  • Kod som infogar inställningar i rutan Systeminställningar
  • Applikationer som kräver en G4- eller G5-processor
  • Applikationer som är beroende av en eller flera kärntillägg
  • Kärnförlängningar
  • Medföljande Java-applikationer eller Java-applikationer med JNI-bibliotek som inte kan översättas.”

Apple har bekräftat att deras Intel-baserade Mac-datorer borde kunna köra Windows, men du kommer inte att kunna köra x86-versionen av OS X på någon hårdvaruplattform som du väljer. Uppenbarligen med bytet till Intels arkitektur kommer det att bli mycket svårare för Apple att förhindra användare från att kringgå något skydd som de kan ha implementerat för att köra x86 OS på sin egen hårdvara. Även om Apples skydd är sprucket kan du förvänta dig att drivrutinsstödet är extremt begränsat för konfigurationer utanför vad Apple kommer att leverera.