Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apple’s Mighty Mouse: The Move to Multi-Button

För ungefär ett år sedan lade jag alla fördomar åt sidan, kastade bort alla mina tidigare erfarenheter av plattformen och jag provade en Mac i en månad.

Experimentet, som jag kallade det då, var väldigt lyckat. Jag har integrerat Mac-plattformen i min vanliga datoranvändning, använder den för mycket av mitt arbete, samtidigt som jag fortsätter att vara en ivrig PC-användare. Att ge Mac-datorer en chans för första gången förra året var inte så svårt, förutom en viktig fråga som jag inte skulle vika mig för: musen.

Ett av de avgörande argumenten för Mac vs PC har alltid varit musargumentet; Mer specifikt hade Mac-datorer enknappsmöss, medan PC-datorer hade två. På senare tid växte datorer ytterligare några knappar och hjul på sina möss, samtidigt som Apple vägrade att gå bortom den ena. Det finns många motiveringar för användningen av en mus med en knapp, precis som det finns många för att använda en mus med flera knappar, men oavsett vad de är så har de funnits här i ett par decennier nu.

Redan under planeringsdagarna för mitt Mac-experiment visste jag att jag inte kunde använda den musen för att ge plattformen en rättvis chans. Jag hade tillbringat mitt musliv med två knappar och att behöva ge upp en av dem skulle vara för mycket begärt, om jag skulle vara så objektiv som möjligt. Allteftersom tiden gick började jag se båda sidorna av argumentet och ärligt talat, idag kan jag faktiskt klara mig med en enknappsmus på en Mac alldeles utmärkt. Jag föredrar fortfarande att ha en mus med flera knappar, men det är inte den deal breaker för mig som den en gång var.

Naturligtvis, nu när det inte längre är ett problem för mig, bröt Apple äntligen traditionen och lanserade sin första mus med flera knappar för USB-aktiverade Mac-datorer, och den heter Mighty Mouse och den säljs för $49,99.

Den mäktiga musen

Mighty Mouse ser mycket ut som Apples tidigare enknappsmus, med några synliga undantag. Den första uppenbara skillnaden är att Mighty Mouse har en rullboll, medan tidigare möss inte hade några specifika rullningsknappar/kulor/hjul. Den andra skillnaden är att det nu finns två sidoknappar på musen (de fanns på tidigare Apple-möss, men de fungerade inte som knappar). Utseendet kan vara vilseledande eftersom de två sidoknapparna på Mighty Mouse bara fungerar som en, och bara om de båda är nedtryckta samtidigt.

Mighty Mouse (vänster) vs. Apple Optical Mouse (höger)

Den tredje punkten som är värd att nämna är ingen skillnad alls, utan snarare en likhet mellan Mighty Mouse och tidigare Apple-möss – ytan på musen har inte förändrats alls.

Apples enknappsmöss i det förflutna har inte riktigt haft en knapp; snarare fungerar hela musens yta som den primära musknappen. Om du trycker ner den gör du ett musklick och fungerar som ett vänster- eller primärklick. Mighty Mouse fungerar på samma sätt, men det finns nu beröringssensorer under vänster och höger halva av musen som känner av om du försöker vänster- eller högerklicka. Så även om ett vänster- och högerklick mekaniskt utlöser samma knapp, bestämmer sensorerna under ytan av musen vilken typ av klick du försöker utföra. Jag ska ta reda på om det här faktiskt fungerar bra eller inte om ett ögonblick.

Mighty Mouses underliv

Tillsammans med musen kommer en ny musdrivrutin som låter dig konfigurera de olika knapparna och inställningarna för Mighty Mouse. Inställningarna i sig är ganska självförklarande, även om det finns en påfallande frånvaro som jag kommer att beröra lite mer senare; avsaknaden av kontroll över hur många rader som rullas när du använder rullbollen är en stor utelämnande av de första Mighty Mouse-förarna.

De återstående aspekterna av de nya drivrutinerna sköts ganska bra av bruket. Du kan konfigurera vilken som helst av knapparna för att utföra allt från att utföra en Exposé-operation, ta fram instrumentpanelen eller till och med starta ett annat skript/program.

Den kanske viktigaste punkten med drivrutinerna är att både vänster- och högermusknapparna är konfigurerade till vänster- eller primärklick som standard. Du måste gå in i musinställningarna och tilldela höger musåtgärd för att fungera som en sekundär knapp innan den fungerar som sådan. Den här standardinställningen ger oss mycket insikt i Apples avsikter med Mighty Mouse. The Mighty Mouse är inte Apples omfamning av tvåknappsmusen; det är Apples sätt att erbjuda alternativet till dem som verkligen vill ha det, men ändå göra Mighty Mouse till en i första hand enknappsenhet.

Apple har effektivt byggt världens första mus med flera knappar som är designad för att se ut och fungera i första hand som en mus med en knapp. Och nu är det dags att ta reda på om de gjorde ett bra jobb med att göra det…