Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apples Mac mini – frestande PC-användare överallt

Innan du fortsätter, se till att läsa del I och II av vår månad med en Mac-serie för att få en god uppfattning om styrkorna och svagheterna hos Mac-plattformen ur en PC-användares perspektiv.

Veckor före MacWorld San Francisco gick det rykten om en “huvudlös Mac”, en ultrabillig Mac som erbjuds utan bildskärm. Det första som kom att tänka på var en Apple-version av ett eMachines-system. Intressant nog sa ryktena dock också att det var ett försök från Apple att få iPod-användare att ge Mac OS X ett försök. Det lät konstigt på den tiden…

Själva avtäckningen av maskinen satte dock allt i perspektiv. I PC-världen erbjuder ultrabilliga datorer vanligtvis ingenting som får dem att sticka ut annat än deras prislapp. För första gången tillförde Apples lågpriserbjudande, kallat Mac mini, något unikt och intressant till nybörjarmarknaden – stil.

Titta på någon av de framgångsrika PC-tillverkarna – Dell, HP, Gateway – och ingen av dem har försökt göra nybörjardatorn till ett lockande föremål för den avsedda marknaden. Det som lockar användare till dessa ultrabilliga datorer är deras prisnivå och tanken att de behöver en dator. Med Mac mini tog Apple ett mycket annat tillvägagångssätt – locka användare på grund av stil (och storlek) och tanken att de behöver en dator och förbli konkurrenskraftiga med priset.

Prissatt till $499, det råder ingen tvekan om att Mac mini är priskonkurrenskraftig med datorer på nybörjarnivå. Knappt större än en DVD-enhet, Mac mini är i grunden en ompackad Apple-dator – minus bildskärmen och inmatningsenheterna. Låt oss ta en titt på specifikationerna såväl som specifikationerna för ett jämförelsevis prissatt Dell-system:


Apple Mac mini Dell
CPU: PowerPC G4 1,25 GHz Intel Pentium 4 2,80 GHz
Minne: 256 MB DDR333 512 MB DDR400
Grafik: ATI Radeon 9200 Intel integrerad grafik
Hårddisk: 40 GB 2,5″ hårddisk 40 GB 3,5″ hårddisk
Optisk enhet: DVD-ROM/CD-RW 48X CD-ROM
Övervaka: Ingen 15″ LCD
Pris: 499 USD 499 $ (efter 50 $ rabatt)

Jämförelsen ovan sattes upp mycket medvetet för att fokusera på enbart hårdvara, och ignorera saker som skillnader i mjukvara och skillnader i formfaktorer. Innan du tar dig upp i armarna om jämförelsen, låt oss överväga tre mycket viktiga punkter:

1) Till samma prispunkt kan du få en mycket kraftfullare CPU från Dell.

2) Visst, du får bättre grafik med mini och en bättre optisk enhet, men du får mer minne och en snabbare hårddisk med Dell.

3) För användaren som den här typen av dator riktar sig till, spelar antingen nummer 1 eller 2 någon roll? Svaret är Nej. Allt som spelar roll är priset och huruvida saken fungerar eller inte. Om det påståendet inte var sant, skulle du aldrig höra frasen, “Jag har haft min dator i 5 år, jag behöver en ny.” Istället skulle alla vara prestationsfanatiker som resten av oss och uppgradera varje år i värsta fall.

Datorn fortsätter att vara ett bättre värde ur hårdvarusynpunkt, det råder ingen tvekan om det – jämförelsen ovan bevisar ensam det. Till samma pris får du en liknande konfigurerad Dell (ur hårdvarusynpunkt) och a free 15″ LCD-skärm. Vad Mac mini däremot ger är en Apple-dator som äntligen är jämförbar i pris med en PC-dator. Kommer du ihåg $3000 G5 från vår första Mac-artikel? Mac mini tar bort den största barriären för Mac OS X adoption – pris. Det är inte den billigaste datorn du kan köpa, det är inte den bästa prestandan du kan få för pengarna, men det är den billigaste biljetten till OS X där ute, och vi är här för att se om det är värt det