Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apples iPhone 13 kan stödja LEO -satellitkommunikation genom ett partnerskap med Globalstar

Sammanfattning: Satellitbaserade telefoner, eller sattelefoner, har funnits i årtionden. Globalstar, till exempel, har varit kommersiellt verksamt sedan 1999. Fram till denna punkt har dock telefonanvändningen i stort sett varit begränsad till avlägsna regioner i världen som ligger utanför traditionella celltorn.

Terrestriska trådlösa leverantörer har hittills varit en nödvändig del av smartphone -ekvationen, men det kan allt förändras från och med Apples nästa iPhone.

Kända Apple-analytiker Ming-Chi Kuo i en ny anteckning till investerare som MacRumors tittade på sa att iPhone 13-familjen kommer att levereras med hårdvara som gör att de kan ansluta till satelliter med låg jordbana (LEO). Om det är sant och med rätt programvara kan iPhone 13-användare eventuellt genomföra röst- och textkommunikation utan en 4G- eller 5G-mobilanslutning eller Wi-Fi.

Apple är inte unikt när det kommer till idén, men de kan vara först ut ur porten med det. Kuo sa att Apple inrättade ett FoU -team för en tid sedan för att undersöka tekniken.

Chippet för att möjliggöra sådan funktionalitet sägs vara en modifierad version av Qualcomms X60 basbandchip; andra telefontillverkare väntar enligt uppgift på X65 -basbandschipet för att implementera satellitkommunikation, och det kanske inte kommer att ske tidigast 2022.

Kuo sa att satellitkommunikationsföretaget Globalstar är “mest troligt” att arbeta med Apple när det gäller teknik och servicetäckning.

Det är oklart exakt hur serviceplaner skulle kunna fungera, men Kuo tror att det enklaste scenariot vore att enskilda nätoperatörer skulle arbeta med Globalstar och erbjuda funktionen till kunder utan ytterligare kontrakt eller betalningar.

Att ta med satellitteknik till allmänna konsumentenheter är en intressant idé, och Kuo tror att det kan vara jämförbart med mmWave 5G när det gäller den inverkan det har på den trådlösa industrin. Och om Apple verkligen är det första som marknadsför det i stor skala, kan det användas för att bredda sin iPhone -installationsbas ytterligare.