Apples Craig Federighi medger en oacceptabel “nivå av skadlig kod” på macOS

0 Shares

Slutsats: Apples image förnedrades lite efter att Craig Federighi vittnade i går. Cupertino SVP berättade för domstolen att macOS har problem med skadlig kod. Windows-säkerhet har länge varit en piskpost för Apple när man marknadsför sina datorer. Att erkänna att det har ett skadligt programproblem ser inte bra ut, men skadar det Apples försvar?

På onsdagen vittnade Craig Federighi i Epic Games mot Apple-rättegången. Presenterad med det faktum att användarna inte är låsta för att få programvara från App Store på macOS, frågades han varför iOS inte följde samma modell. Protokoll antecknar, Federighi medgav att macOS inte är perfekt och för närvarande har ett problem med skadlig programvara som Apple finner oacceptabelt.

“Idag har vi en nivå av skadlig kod på Mac som vi inte tycker är acceptabla”, förklarade Federighi, Apples senior vice president för programvaruteknik. “Om du tog Mac-säkerhetstekniker och använde dem på iOS-ekosystemet, med alla dessa enheter, allt detta värde, skulle det köras över till en grad dramatiskt sämre än vad som redan händer på Mac.”

I flera år har Apple skrytat sig om att Mac-datorer är säkrare än Windows, så det verkade som att Federighi kastade Mac-säkerhet under bussen. Han tillade dock att Apples bar för skydd mot skadlig kod är mycket högre och att macOS fortfarande är säkrare än Windows.

Federighi påpekade också att det finns mindre än en tiondel av antalet macOS-användare jämfört med iOS. Att ha så många enheter ute i naturen gör iOS till ett mycket mer frestande mål för skadlig kod.

Hur mycket, om någon, skada Federighis vittnesmål har gjort för Apples fall återstår att se. Epics attackgrund är att eftersom Apple tillåter Mac-användare att ladda ner från utanför App Store, bör det ge iPhone-användare samma frihet.

Ur juridisk synvinkel är det inte tillräckligt med skäl att låta dig själv eller ditt företag se dumt ut. Federighis resonemang för att inte efterlikna macOS-plattformen på iPhone motbevisar fortfarande Epics argument. När det gäller domaren är frågan inte om Apple sitter kvar med ägg i ansiktet, men huruvida tillåtande av sideloading på iOS hjälper eller skadar konsumenten eller inte.

0 Shares