Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Apples 15-tums MacBook Pro 2010: fler batterilivstester, högupplöst skärm utvärderad

Apple är i en position som är avundsvärd av alla företag som möter konsumenter. Det skapar genuin spänning för nästan varje produkt den lanserar. Apple har på något sätt hittat ett sätt att göra något så litet som bara ytterligare en processoruppdatering spännande.

Det är dock inte bara rök och speglar. Den tidigare generationens unibody MacBook Pro publicerade några otroliga batterilivssiffror. Och för två veckor sedan Apple parade ihop den med Intels Core i5 och i7 mobila processorersom levererar den typ av skrivbordsliknande prestanda vi har väntat på.

Sedan lanseringen har vi haft tid att svara på några fler frågor om de nya systemen. Vi uppdaterade vår lanseringsartikel med Core i5 vs Core i7 resultat. Men idag, som svar på många av dina önskemål, har vi fått fler batterilivsresultat och en fullständig utvärdering av 15-tums MacBook Pros bildskärmskvalitet. Apple är ofta den bästa tillverkaren för kreativa proffs, vi sätter vår kolorimeter på MacBook Pro för att ta reda på om de gör rätt val.

Batteritid: bättre och sämre i den verkliga världen

Batteritiden på nya MacBook Pro är mycket mer varierad än den var på den gamla. Medan vårt lätta webbsurfningstest gör ett bra jobb med att visa dig vad mycket lätt användning kan ge dig, tycker jag att den nya 15-tums MacBook Pro spenderar mer tid i tillstånd med högre strömförbrukning än den gamla. Detta är svårt att visa som ett enda riktmärke, men det verkar bero på två saker.

Den uppenbara orsaken är att Core i5/i7-processorerna låter dig göra mer med maskinen. Uppgifterna slutförs snabbare, systemet är mer lyhört och som ett resultat gör du mer med maskinen.

Den andra delen av problemet är Apples teknik för automatisk grafikväxling. Även om det förlitar sig på applikationer som använder specifika ramverk (t.ex. OpenGL, OpenCL, Quartz Composer, Core Animation och Core Graphics), har många påpekat konstigt beteende när man gör något så ofarligt som att surfa på webben.

En uppmärksam Mac Rumours-läsare påpekade att genom att titta på OS X:s systemprofil kan du ta reda på vilken GPU som används: den aktiva GPU:n kommer att lista specifikationerna för skärmen den kör:

Den inaktiva GPU:n kommer helt enkelt att säga att det finns “Ingen bildskärm ansluten”. Starta Photoshop och du kommer att se den diskreta GPU:n starta, stäng den och du kommer att se Intels HD-grafik ta över.

Läsare av min första Månad med en Mac-artikel kommer att veta att en sak jag snabbt anammade om OS X var idén att bara lämna applikationer öppna. Om du har tillräckligt med minne, brukar OS X klara sig bra med massor av applikationer öppna. Faktum är att användargränssnittet är designat runt det; stänger alla programfönster avslutas sällan själva appen, Apple verkar vilja att du lämnar dina ofta använda appar öppna och inaktiva. Det gör att växla mellan dem så mycket snabbare. Det faktum att den nya MacBook Pros diskreta GPU inte stängs av om du har ett program som Photoshop öppet, svävar i ansiktet på denna användningsmodell för att lämna-dina-appar-öppna.

Så du måste vara uppmärksam på vilka applikationer som får den diskreta GPU:n att ta över. Det är inte särskilt svårt, men det finns bara ett problem: ibland kan din webbläsare väcka dGPU:n. Jag har hittat många fall där Google Chrome kommer att aktivera den diskreta GPU:n, medan vår egen Brian Klug upptäckte att Firefox gjorde detsamma. Jag har inte testat Safari för att se om det har samma problem. Jag misstänker att detta är ett programvarufel, men det är en som sänker batteritiden i verkliga användningsscenarier. Den diskreta GPU:n förblir avstängd i alla mina OS X-batterilivstester, men jag upptäckte att när jag använde den nya MacBook Pro tog mitt batteri slut mycket snabbare än jag förväntade mig. En del av det är den potentiellt mer strömsugna Arrandale-processorn, men en del av det är det faktum att den diskreta GPU:n var aktiv när den inte hade någon anledning att vara det.

Du kommer fortfarande att få bättre batteritid jämfört med en äldre MacBook Pro, och du har potential att få bättre batteritid än förra årets 2:a generationens unibody MacBook Pro. Men som jag nämnde i vår recension, det finns också chansen att du kommer att se lägre batteritid än den tidigare modellen. Och som jag har insett är den chansen högre än jag ursprungligen trodde på grund av de problem som nämns ovan. Det är ännu högre om du väljer Core i7-modellen…